NOVI RAVNATELJ

JUTARNJI OTKRIVA Kovačević je već surađivao s Plitvicama: 'Dali su mu 186.000 kuna za stručnu analizu Like, a dobili natrag - školsku zadaćnicu!'

 
 Hanza Media

Dosad nije radio u Plitvičkim jezerima, ali novom ravnatelju ove javne ustanove, HDZ-ovcu Tomislavu Kovačeviću, suradnja s nacionalnim parkom nije strana.

Njegovo navodno imenovanje čelnim čovjekom najljepšeg našeg nacionalnog parka, koje do danas još uvijek nije službeno, izazvalo je pravu buru među lokalnim, ličkim HDZ-ovcima pa je zbog Kovačevića tako ostavku podnio i najmoćniji lički HDZ-ovac te predsjednik županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije Darko Milinović, nezadovoljan što je u fotelju ravnatelja najvećega ličkog “bankomata” zasjeo kandidat protivan njegovu izboru.

Stranačka podobnost

A koliko je važno da se za glavnog čovjeka Plitvičkih jezera, institucije teške 270 milijuna kuna, odabere netko stručan, najbolje svjedoči sljedeća situacija: i Tomislav Kovačević i aktualna vršiteljica dužnosti ravnatelja Antonija Dujmović, koja se također kandidirala za ovu poziciju, kao članovi HDZ-a morali su proći glasanje na županijskom odboru stranke jer je za upravljanje Plitvicama, čini se, najvažnija stranačka i politička podobnost.

Na tom glasanju, doznaje Jutarnji list, lički HDZ-ovci Antoniji Dujmović su poklonili sedam glasova, a Kovačević nije dobio niti jedan glas, zbog čega je imenovanje Tomislava Kovačevića posebno šokiralo lokalnu ličku HDZ-ovu zajednicu.

Ono se sada tumači kao još jedan dokaz da šef HDZ-a Andrej Plenković nikako nije na istoj liniji s Darkom Milinovićem, zbog čega po svaku cijenu nije htio dopustiti da čelnim čovjekom Plitvica postane čovjek iz Milinovićeve “vreće”.

Tomislav Kovačević ovdje mu se ukazao kao idealan kandidat: fakultetski prijatelj ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića (oboje su studirali na Ekonomskom fakultetu) koji je u životopis upisao poziciju voditelja Odjela za naplatu potraživanja i deložacije Tržnica Zagreb, nakon čega je u lipnju 2005. godine postao predsjednik Uprave HAMAG-a.

Na toj je poziciji ostao puna dva mandata, a posljednjih godina predsjednik je Lokalne akcijske grupe Lika, što mu je glavna poveznica s javnom ustanovom Plitvička jezera.

Kovačević je uz to lokalac, rođen u Gospiću, a prema informacijama izvora Jutarnjeg lista, Ćorić ga je prvi put u Plitvice pokušao “ugurati” kao v. d. ravnatelja nakon smjene Anđelka Novosela, ali kad mu to zbog otpora lokalaca nije pošlo od ruke, imenovana je Antonija Dujmović, a Kovačević je morao pričekati natječajnu proceduru.

S Plitvičkim jezerima, inače, surađuje još od rujna prošle godine kad je kao predsjednik Lokalne akcijske grupe Lika s ravnateljem Novoselom sklopio ugovor o izradi dokumenta “Usluga pregleda stanja Lika destinacije”, vrijedan 186 tisuća kuna.

Prema podacima iz ugovora, LAG Lika kompletnu je analizu parku dužna predati do travnja ove godine, no Jutarnji list u posjedu je dosad predane analize koja je iznenadila dobar dio zaposlenika parka, uglavnom u negativnom smislu.

Prva faza dokumenta koji na 32 stranice obuhvaća evaluaciju destinacije sugovornici Jutarnjeg ocijenili su “srednjoškolskom zadaćnicom” koja se svela na opis njena geo-prometnog položaja, popis jedinica lokalne samouprave, statistiku o smještajnoj ponudi koju park ionako posjeduje, ponudu restorana, kongresa, kulturnu i povijesnu baštinu, popis infrastrukture...

Strateške slabosti

Kao da to već Ličani ne znaju sami po sebi, autori istraživanja otkrivaju kako su snage Like prometno-geografski položaj, prirodne ljepote i potencijali gastronomske ponude, a kao slabosti detektiraju mali broj stanovnika, nepostojanje identiteta destinacije te nedostatak znanja.

“Postoji pregršt specifičnih prirodnih fenomena kao malo gdje, bogatstvo rijeka, raznolikost biljnih i životinjskih vrsta, čari Velebita te brojna zaštićena područja krajolika...”, navode u odlomku pod nazivom “Definiranje strateških slabosti i snaga”.

U dijelu dokumenta pod nazivom “Okvir razvoja destinacije” autori pak na 16 stranica pojašnjavaju povijesni pregled razvoja ličkog područja, daju detaljniji opis njenog geo-prometnog položaja, a pune dvije stranice posvetili su i popisu poznatih povijesnih Ličana.

Vrijednost ugovora

U poglavlju posvećenom ličkim rijekama, autori navode kako “rijeke pružaju višestruke mogućnosti za provođenje slobodnog vremena, bilo da se radi o nekom od aktivnih specifičnih oblika turizma, o uređenim kupalištima ili samo o šetnji i uživanju u krajoliku”.

Brzo nakon što će s Plitvičkim jezerima ugovor sklopiti kao predsjednik LAG-a Lika, Kovačević će jedan ugovor potpisati i s v. d. ravnateljicom parka Antonijom Dujmović, ali ovaj put kao upravitelj poljoprivredne zadruge Lika Coop.

U ime udruge Kovačević se ugovorom obvezuje park opskrbiti telećim polovicama autohtone hrvatske pasmine buše u vrijednosti od 200 tisuća kuna, čime se vrijednost trenutačno važećih ugovora koje u ime drugih subjekata potpisuje s javnom ustanovom penje na 386 tisuća kuna.

“Uskoro preuzimam upravljanje Nacionalnim parkom Plitvice”

Gospodine Kovačević, kako komentirate ovu strku koja je nastala zbog vašeg imenovanja?

Gledajte, sve me to, moram biti iskren, istovremeno čudi, pa čak i nasmijava. Ne znam zašto se digla tolika halabuka, pa zna se kako izgleda procedura kandidature za čelnog čovjeka Plitvica. Javio sam se na natječaj, stručno povjerenstvo donijelo je odluku i ja tu ne vidim problem.

Problem bi, tako barem kažu, moglo biti vaše prijateljstvo s ministrom Ćorićem... Otkad se znate vas dvojica?

Ma čujte, pa ja poznajem i ličkog župana, kao i ministra poljoprivrede Tolušića. Ne sjećam se točno gdje smo se ministar Ćorić i ja upoznali, ali nismo na fakultetu, mislim da je to ipak bilo kroz stranku... Ne bih mogao reći da smo prijatelji, više poznanici.

Kad preuzimate Nacionalni park Plitvička jezera?

Primio sam i potpisao rješenje o svojem imenovanju i vjerujem da bi primopredaja trebala biti u sljedećih nekoliko dana. Vjerujte mi, bit će to opet prekrasna priča, kao što su Plitvice bile i prije rata.

Hoće li vam za vodstvo parka biti problem dva ugovora koje ste kao voditelj i predsjednik udruga potpisali s tom javnom ustanovom?

Riječ je o jednom ugovoru koji sam potpisao kao voditelj zadruge Lika Coop u kojoj volontiram i za koju ne primam nikakvu novčanu naknadu, a drugi se odnosi na projekt analize destinacije Lika, koji je dobila udruga LAG Lika. U njoj radim profesionalno, ali nakon preuzimanja parka tu će moj angažman s LAG-om stati pa mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema. Dokument koji radimo za park jako je važan za Liku kao destinaciju. On pokazuje da Senj i Karlobag ostvaruju više od tri milijuna noćenja godišnje, a ostatak Like manje od 200.000, što je pokazatelj prave turističke slike Like. Ovo je jedno supsaharsko područje na koje treba vratiti ljude, i to je cilj na koji je bila usmjerena naša lokalna grupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:29