HRVATSKI WIKILEAKS

JUTARNJI OTKRIVA: Rastrošni HNB na kuhare i konobare spiskao 8,6 milijuna kuna

AKD Zaštita, jedna od najpoznatijih zaštitarskih tvrtki u Hrvatskoj, je preko dodatka II B ugovorila s Narodnom bankom poslove u vrijednosti od 10,3 milijuna kuna
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Hrvatska narodna banka u 2009. i 2010. je prema podacima Udruge Vjetrenjača na javnim natječajima potrošila 140 milijuna kuna, a od toga je ugovoreno poslova u vrijednosti 93 milijuna kuna direktnom pogodbom, odnosno pregovaračkim postupkom bez prethodne objave i sklapanjem ugovora o javnim uslugama iz dodatka II B ugovora.

Preko famoznog II B ugovora, - koji omogućuje naručitelju da dodijeli direktno poslove koji obuhvaćaju hotelske, obrazovne, pravne, zaštitarske i istražiteljske usluge, te usluge prijevoza - isplaćeno je 36 milijuna kuna, a 57 milijuna kuna podijeljeno je bez prethodne objave.

Tu treba reći da najveću stavku u tom iznosu zauzima 40 milijuna kuna kredita od jedne austrijske banke, a većina poslova dodijeljena je IT tvrtkama za održavanje računalnih sustava, dok je dio ugovoren s graditeljskim tvrtkama za izvođenje radova na nekretninama u vlasništvu HNB-a. Riječ je o tvrtkama koje su prethodno dobile natječaje, ali su bili potrebni dodatni radovi.

A najzanimljivi natječaj zasigurno je onaj gdje je direktnom pogodbom ugovoren posao s tvrtkom Adria Gastro vrijedan čak 8,6 milijuna kuna, a obuhvaća poslove najma ugostiteljskih radnika za potrebe djelatnika HNB-a. Zbog brojnih manifestacija i poslovnih sastanka, HNB očito dobar dio novca odvaja za jelo i piće, pa tako uz svojih 11 vlastitih ugostiteljskih djelatnika koje zapošljavaju, traži konobare, kuhare i pomoćno osoblje izvana.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:23