TRANSKRIPTI

JUTARNJI U POSJEDU ZAPISNIKA SA SUĐENJA SDP-u 'Nije sve potrošio Bandić, Milanović je tražio da se kampanja podeblja za listu koju je nosio on!'

 
Milan Bandić i Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Isplata plaća u SDP-u, podmirivanje režija, vraćanje postojećih kredita, ali i održavanje stranačke Konvencije koja bi se trebala održati početkom ožujka u rukama je Slobodana Ljubičića.

Na temelju pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda Ljubičić kao vlasnik i direktor Televizije Sljeme već u petak može pokrenuti ovršni postupak protiv SDP-a i blokirati im sve račune. Televizija Sljeme je, podsjetimo, dobila presudu po kojoj joj SDP treba podmiriti 4,3 milijuna kuna glavnice i to za troškove kampanje za lokalne izbore 2009. godine u Zagrebu. Osnovnom iznosu treba pribrojiti kamate i sudske troškove koji bi ukupnu cifru mogli podići i do 10 milijuna kuna.

Odgoda ovrhe

Ne bi li spasili SDP od potpunog financijskog sloma u srijedu je njihova tročlana delegacija, poslovni direktor SDP-a Nikša Vukas, glavni tajnik stranke Zvane Brumnić i član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin, dogovorila sastanak s Ljubičićem ne bi li nakon gotovo šest godina suđenja ipak postigli sporazum koji ne bi SDP bacio na koljena. Ono što je sigurno, SDP-ovci će tražiti da se ne aktivira ovrha, nego da se prolongira i dogovori dinamika isplate glavnice.

Taktika je, ako dogovor ne uspije, da se odmah po pokretanju ovršnog postupka zatraži njegova odgoda. U SDP-u kažu da je argument za takav zahtjev činjenica da je Televiziji Sljeme u jednom trenutku prijetio stečaj što čini izvjesnim da bi teško vratili novac ukoliko bi uspjeli s izvanrednim pravnim lijekom, a to je revizija koju pokreću pred Vrhovnim sudom. - U tom scenariju je realno da se odgodi isplata na račun TV Sljeme, ali bi to značilo da će se blokirati račun SDP-a, samo što će se sredstva do završetka revizije zadržati i neće prosljeđivati TV Sljemenu - kaže nam osoba iz SDP-a upućena u situaciju.

U slučaju blokade računa, navodi, SDP može preživjeti jedino tako da moli banke za odgodu kredita, da ljudi prežive nekoliko mjeseci bez plaća i da se sve zamrzne do 15. srpnja kada SDP iz državnog proračuna treba dobiti oko 10 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima za financiranje političkih stranaka koje ovise o broju zastupnika i predstavnika u lokalnim tijelima vlasti. Međutim, dio naših sugovornika smatra kako je za dug prema TV Sljeme odgovoran isključivo bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Lista broj 13

Te tvrdnje potkrepljuju zapisnikom s jednog od ročišta na kojem je svjedočio Borislav Malešević, direktor tvrtke Designsystem.

Jutarnji je u posjedu tog iskaza, kao i onih u kojim su svjedočili Jelena Pavičić Vukičević i Gordan Maras.

Malešević tako u svom iskazu kaže kako je njegova poslovna suradnja sa SDP-om trajala od 1994. do 2009. te navodi kako mu se još u vrijeme predizborne kampanje javio sam Milanović i rekao mu “kako treba pojačati promidžbu za listu broj 13”.

Tu SDP-ovu listu za zagrebačku Gradsku skupštinu nosio je upravo Milanović.

Malešević dalje govori da je njegova tvrtka napravila “dodatne oglase za listu te se ta lista oglašavala na naslovnim stranicama svih dnevnih novina”. Rekao je i kako od SDP-a nikad nije dobio prigovor na ispostavljeni račun te da je bio ovlašten izvršiti oglašavanje za listu broj 13 “u svrhu pojačavanja kampanje posebno stoga što mi je Zoran Milanović rekao da pojača kampanju za listu broj 13”. Nitko u srijedu nije želio davati izjave, bilo je samo nekoliko neslužbenih pojašnjenja.

- Trošak nije nastao samo zbog pojačanja kampanje br. 13. Željelo se da Bandić dobije izbore već u prvom krugu i on je bio u fokusu kampanje. Zato se u jednom trenutku kazalo da treba malo pojačati i rad na listi - rekao je jedan od sudionika sporne kampanje i naglasio kako dug od 4,3 milijuna kuna ipak nije samo Bandićev trošak, nego ukupne SDP-ove kampanje. Jelena Pavičić Vukičević navela je kako je “nalog na potpisivanje Ugovora o cesiji dao predsjednik Gradske organizacije SDP-a Grada Zagreba”. U to vrijeme tu funkciju imao je Milan Bandić.

Napuhani troškovi

Napomenula je i kako joj je bilo prezentirano da se radi o dogovoru između središnjice i gradske organizacije, u što nije sumnjala jer je “nositelj izborne liste SDP-a za Gradsku skupštinu bio Zoran Milanović”.

Gordan Maras je u to vrijeme bio poslovni direktor SDP-a i u svom iskazu naveo je kako nije dao nikakvo ovlaštenje Pavičić Vukičević da potpiše Ugovor o cesiji te kako s obzirom na visinu iznosa nikada ne bi ni dao ovlaštenje. Istaknuo je i da bi on “sigurno imao saznanja da je Milanović dao odobrenje na pojačanu kampanju”.

Dio naših sugovornika ovakvo Marasovo objašnjenje nazivaju poprilično neuvjerljivim.

- Kad predsjednik stranke nazove i da nalog, to apsolutno nitko ne treba znati. Milanović je u Zagrebu u izborima za skupštinu htio uvjerljivu pobjedu jer je nosio listu i zato je pojačana kampanja – govore.

Drugi pak ističu činjenicu da je Bandić u troškovima kampanje DIP-u prijavio svega 2,7 milijuna kuna te tvrde da račune radi čije je naplate TV Sljeme tužila SDP u stranci nisu vidjeli.

Bernardić: SDP-u ne prijeti bankrot

U srijedu je predsjednik SDP-a Davor Bernardić putem stranačke press službe poslao demanti na članak koji je Jutarnji objavio dan ranije.

U tiskanom izdanju Jutarnjeg lista, te na web portalu jutarnji.hr objavljen je tekst pod naslovom: Bankrot SDP-a: Bernardić tajio od svih da su izgubili presudu koja bi ih mogla uništiti. Tekst sadrži niz neistinitih tvrdnji. Prije svega, SDP-u ne prijeti bankrot. Poslovanje stranke je uredno i ispunjenje obaveza iz presude Visokog trgovačkog suda ni na koji način neće ugroziti poslovanje stranke.

Također, posve je neistinito da sam „tajio“ presudu. Kada sam saznao za presudu odmah sam naložio žurno postupanje odvjetnika, a članove Predsjedništva je na moje inzistiranje o presudi i konzekvencama na prvom sastanku Predsjedništva upoznao poslovni direktor stranke.

Davor Bernardić,

predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:11