KADA STIŽE NOVA VLADA?

KADA ĆE IZBORI? Milanović bi volio preduhitriti godišnjicu pada Vukovara, ali konačna odluka je u rukama predsjednice

Vladajući planiraju raspustiti Sabor do 22. rujna, pa će se izbori održati 15. ili 22. studenoga
 Damir Krajac/Cropix

Vlada je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici uputila zahtjev Josipu Leki za izvanredno zasjedanje Sabora u utorak, 8. rujna, s pet prijedloga zakona, što upućuje i na mogući datum održavanja izbora. Sada je, naime, sasvim jasno da SDP želi što prije na izbore i da će se oni sigurno održati u studenom. Naijzgledniji je datum koji priželjkuju u SDP-u 15. studenoga jer, kako nam kaže izvor iz stranke, vladajuća većina planira do 22. rujna usvojiti sve bitnije zakone poput onoga koji definira konačno rješenje za dužnike u švicarskim francima. Nakon raspuštanja Sabora predsjednica raspisuje izbore koji moraju biti najranije mjesec dana, a najkasnije dva mjeseca od raspuštanja Sabora, što bi značilo da bi krajnji rok u tom slučaju bio 22. studenoga.

Strah od Vukovara

Ovaj 15. studenoga SDP-u odgovara jer ne žele da se godišnjica pada Vukovara 18. studenoga politizira i koristi u finišu kampanje. No, vladajuća većina odlučuje samo o raspuštanju Sabora, a o konačnom datumu izbora odlučuje predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. A ona bi SDP-u mogla pomrsiti račune i izbore raspisati za 22. studenoga, što bi više odgovaralo HDZ-u. U SDP-u su toga svjesni i zapravo namjerno ostavljaju prostor da se predsjednica možda “upeca” na taj datum kako bi je onda mogli optužiti da agitira za HDZ. U svakom slučaju, postoji samo nekoliko datuma koje će predsjednica imati na raspolaganju ako se Sabor raspusti do 22. rujna. To je najranije 25. listopada, što je malo vjerojatno. Nedjelja, 1. studenoga, otpada jer su Svi sveti. Zatim, tu je još i 8. studenoga, 15. studenoga i krajnji 22. studenoga.

- Donijeli smo odluku o izvanrednoj sjednici Sabora jer želimo usvojiti sve važne zakonske prijedloge koje je naša Vlada pripremila. Neke od njih Vlada bi mogla regulirati i kroz vlastite uredbe, ali želimo da prođu saborsku proceduru. Nakon što odradimo te priroritetne zakone, Sabor će biti raspušten. A kojeg će točno datuma biti izbori još nije definirano, možda 15. studenoga, a možda 22., ovisi o tome kada će se raspustiti Sabor - rekao nam je jedan član vodstva SDP-a.

I osobni stečaj u Saboru

Vlada je jučer Saboru uz zahtjev za održavanje izvanredne sjednice poslala i zakonske prijedloge koji se planiraju usvojiti na toj sjednici koja će trajati do 11. rujna. Riječ je o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi kojim se, među ostalim, želi najsiromašnijim građanima dati mjesečne vaučere za struju u iznosu od 200 kuna te za neke kategorije povećati socijalna naknada. Saboru Vlada šalje i konačni prijedlog Zakona o stečaju potrošača, popularno nazvanom osobni bankrot, a tu su i izmjene i dopune Zakona o trošarinama kojima se malim pivarima smanjuju nameti. U Sabor će na izvanrednu sjednicu i Zakon o obnovljim izvorima energije te izmjene Zakona o financiranju lokalnih jedinica kojima se žele omogućiti veći prihodi gradovima, općinama i županijama. Izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, koje rješavaju pitanje dužnika u švicarskim francima, nisu još spremne pa će se o njima raspravljati na redovnoj sjednici Sabora 15. rujna. Tada bi se u Saboru trebao naći i prijedlog rebalansa proračuna, kao i Odluka o privremenom financiranju za prva tri mjeseca iduće godine.

- Sada ćemo ići samo s onim najprioritetnijim. A kada će biti izbori ionako u konačnici ne ovisi o nama nego o predsjednici države. Ona je ta koja, u skladu s ustavnim rokovima, raspisuje izbore. Predsjednica može provesti konzultacije, ali može donijeti samostalnu odluku bez obzira na naše preferencije - kaže jedan HNS-ovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:44