JEZIK I GOVOR

Kada zamjenice ‘vi‘ i ‘vaš‘ treba pisati velikim slovom? Evo odgovora na to, ali i još par važnih pitanja

U emisiji Jezik i govor gostovala je dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu

Marica Čilaš Mikulić

 Screenshot

Treba li zamjenice iz poštovanja vi i vaš pisati velikim početnim slovom u obraćanju iz poštovanja? U emisiji Jezik i govor dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu – Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kaže kako svi hrvatski pravopisi ističu da te zamjenice treba pisati velikim početnim slovom – Vi i Vaš - kada se obraćamo jednoj osobi, no kada će obraćamo skupini osoba, onda ih pišemo malim početnim slovom.

I zamjenice ti i tvoj je moguće pisati velikim početnim slovom – Ti i Tvoj - u znak poštovanja prema osobi kojoj se obraćamo bez obzira na to što smo u bliskim odnosima. Čak i zamjenice njegov i njezin možemo pisati velikim slovom kada se odnose na imenice iz počasti kao što su ekselencija, visost, uzoritost, svetost, visočanstvo pa ćemo tako obje riječi Njegovo Visočanstvo ili Njezino Veličanstvo pisati velikim početnim slovima kao što ćemo u izravnom obraćanju pisati Vaše Veličanstvo ili Vaše Visočanstvo“, objašnjava Čilaš Mikulić.

Prema njezinim riječima službeni dopis koji upućujemo određenoj osobi koja se primjerice preziva Jurković najbolje je započeti s 'Poštovani gospodine Jurkoviću' ili 'Poštovana gospođo Jurković' i zarez nakon toga.

Je li potrebno u obraćanju skupini ljudi pisati imenice u oba roda - na primjer 'dragi čitatelji i čitateljice', 'gledatelji i gledateljice', 'građani i građanke' - ili je dovoljno reći 'čitatelji', 'gledatelji', 'građani' da bi bilo jasno da se obraćamo i muškarcima i ženama?

„Imenice muškoga roda u množini obuhvaćaju i jedinke muškoga i ženskoga roda. Stoga je gramatički dovoljno reći 'dragi gledatelji', 'postovani čitatelji', 'cijenjeni građani'… No, u posljednjih nekoliko desetljeća se upotrebljavaju oba roda jer smo kao društvo postali osjetljivi na pitanje roda. Dakle, osoba koja će u obraćanju reći ili napisati oba roda pokazuje da je svjesna važnosti te teme“, govori Čilaš Mikulić.

Naglašava kako je izraz 'dame i gospodo' na početku obraćanja stara forma koja se najčešće upotrebljava u svečanim prilikama kao što su važni skupovi ili sastanci. No tako se obratiti na roditeljskom sastanku u školi, ili na sastanku u sportskom ili nekom drugom klubu ,bit će pretenciozno pa je bolje reći konkretno 'dragi roditelji' ili 'poštovani članovi kluba'.


Poštovani čitatelji i gledatelji, pitanja u vezi hrvatskog jezika i govora možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:59