FONDOVI EU

'KAKAV JE TO NATJEČAJ NA KOJEM ON PROĐE SA 110, A JA NE S 55.000?!' Ogorčena ispovijest jednog od naših najpoznatijih voćara

 
gore lijevo: Branko Branković

U Nuštru je u subotu na imanju voćara Slavena Bošnjaka održan neformalni sastanak voćara iz Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije. Na sastanku se okupilo 45 proizvođača koji proizvode 90 posto voća u Slavoniji i Baranji, a glavna tema bila je razmjena iskustva o rezultatima posljednjeg natječaja za mjeru 4.1.1. iz Programa ruralnog razvoja. Od 45 okupljenih proizvođača njih je tek četiri prošlo na natječaju, a mnogi su projekti odbačeni iz, po njima, neprihvatljivih razloga.

- Voćari koji su se okupili imaju dojam da se kod bodovanja projekata ‘traži dlaka u jajetu’. Mnogi od njih požalili su se da su projekti odbijani i zbog tipfelera, pogrešno navedenog kontakta u dokumentaciji, brojeva u decimalama, pogrešno izračunate subvencije, jednom je odbijen projekt jer je poslao dva projekta s istim nazivom. Nekada se to nije događalo, iz Agencije bi zatražili da se greška ispravi, ali sada se u ljude uvukao strah da ih se ruši namjerno - rekao nam je organizator sastanka Slaven Bošnjak.

Voćari bez iskustva

On kaže da voćare zanima zašto je toliko projekata koji su odbijeni te zašto se favoriziraju novi i mladi voćari bez iskustva. Mnogi od njih nisu željeli prepisivati dijelove voćnjaka na mlade kako bi dobili više bodova jer im nije jasno zašto se od njih traži da se udružuju kada se sada više bodova dobiva za rascjepkane voćnjake.

Jedan od njih je najpoznatiji brodski voćar Branko Branković iz Kruševice, čija se obitelj bavi uzgojem jabuka i višanja već 42 godine. Iako je veliki proizvođač sa 18 hektara jabuka i 6 višanja, njegovo ulaganje u zaštitnu mrežu na voćnjaku nije prošlo na natječaju, a vlasnik parcele usred njegova voćnjaka sa 1200 četvornih metara je prošao na natječaju.

- Nemam ja ništa protiv njega, nego protiv table s oznakom EU koja je na njegovu komadiću voćnjaka usred mojih 18 hektara jabuka. Taj komadić nije mi htio prodati iako smo mu nudili i kule i gradove za njega. Kakav je to natječaj u kojem on prolazi sa 110 stabala, a ja ne sa 55.000? Nisam htio namjerno prepisati dijelove voćnjaka na sinove, rasparcelizirati ih i tako stvoriti umjetne uvjete, a u isto vrijeme svi nam savjetuju da se udružujemo i okrupnjavamo. Pa tko je tu lud - pita se Branković koji je član PZ-a Gomolava.

Branković kaže kako su rezultati ovog natječaja samo kap u moru nerazumijevanja nadležnih za probleme voćara iz Slavonije koji još koliko-toliko održavaju proizvodnju.

- Moji sinovi studiraju agronomiju i nisam ih školovao da idu u Irsku nego da ovdje ostanu i žive od svog rada i znanja na svojoj djedovini. Ali kako će kad kod nas imaju prednost oni koji nemaju veze s voćarstvom, nego druge vrste veza. Sve smo napravili što struka traži od nas, što još hoće, da im skinem gaće? E, taj film neće gledati - zaključuje Branković.

Petar Mijić, vlasnik parcele koja je dobila natječaj usred njegova voćnjaka jučer nam je rekao kako voćnjak nije želio prodati Brankoviću jer on nije bio korektan prema njegovom ocu od kojeg je voćnjak naslijedio.

- Glupo mi je uopće komentirati nečiju ljubomoru zbog neprolaska na natječaju, ali ja sam novac dobio za sasvim drugu mjeru 6.2.1., obnovu za ublažavanje elementarne nepogode. Ovo je samo jedan mali dio mojih voćnjaka, imam ih na pet hektara, rekao nam je Mijić.

Ljudi u strahu

Sličnih je “loše-susjedskih optužbi” tipa “Zašto je dobio Marko, a ne ja Slavko” bilo i na neformalnom sastanku voćara u Nuštru. Skup nije završen nikakvim proglasom ili prijetnjama, a voćari najavljuju kako će zatražiti da nadležni ministar Tolušić sasluša njihove argumente jer je na njih “ostavio dojam da ima dobru volju za prave proizvođače”.

- Postoje tri grupe voćara u Slavoniji; prva je ova skupina 45 obitelji s proizvodnjom 90 posto voća, druga su mladi koji se tek snalaze, a posebna su kategorija veliki igrači. U ljude se sada uvukao strah da europskog novca neće biti dovoljno za nas ako se ovako bude dijelio. A kada bi se za nove nasade od po 10 hektara svakome dalo po tri milijuna kuna, to je samo 120 milijuna kuna za osiguranje budućnosti voćara - zaključuje Bošnjak.

Pogrešno su obračunati bodovi

Agencija za plaćanje u poljoprivredi u odgovoru na naš upit navodi da na kriterije natječaja i odabira Hrvatska voćarska zajednica nije imala primjedbi i navode da je odbijeno pet zahtjeva.

- Prilikom administrativne kontrole zahtjeva za potporu Agencija za plaćanja provjerava: kriterije prihvatljivosti svakog zahtjeva i bodove koje su korisnici (ili njihovi konzultanti) sebi dodijelili po svakom kriteriju odabira. U slučajevima kada ustanovi da su bodovi neispravno dodijeljeni, radi korekciju na ispravan broj bodova - navode iz Agencije.

U prijevodu, to znači da su neki od konzultanata na tom području pogrešno obračunali bodove za natječaj, a oni su ih promijenili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:41