ZABRANA PRODULJENA DO 4. SVIBNJA

KAKO BI NAKON RELAKSACIJE MOGAO FUNKCIONIRATI JAVNI PRIJEVOZ U HRVATSKOJ: HŽ će za početak moći obnoviti samo jednu međužupanijsku liniju

Davor Božinović
 Admir Buljubašić / POOL / HINA

Zabrana javnog putničkog prijevoza produljuje se do 4. svibnja, objavio je jučer ministar Davor Božinović. To se odnosi na sav gradski, željeznički, autobusni i avionski promet. Ovakva odluka donesena je nakon što je ministar prometa Oleg Butković najavio da će njegovo Ministarstvo predložiti ublažavanja mjera restrikcije u javnom prijevozu.

No, kako bi nakon relaksacije mogao funkcionirati javni prijevoz?

Naravno, za početak prijevoz ne bi bio aktiviran u punoj mjeri kao prije proglašenja pandemije. To znači da bi autobusi i tramvaji u javnom gradskom prijevozu vozili po voznom redu koji se koristi vikendom. Tako bi, primjerice, u Zagrebu umjesto 550 tramvaja i autobusa vozilo njih 330. Kod putničkog željezničkog prometa subotom bi vozilo 440, a nedjeljom 330 vlakova umjesto 760, koliko ih je inače prometovalo radnim danom.

Prema nekim procjenama, za putnike u javnom prijevozu bit će obavezno nošenje maski. Jedna od opcija jest i ograničavanje broja putnika.

Vlakovi koji prometuju u gradskom putničkom prometu imaju kapacitet 133 sjedeća i 372 stajaća mjesta, dok oni regionalni imaju 210 sjedećih i 209 stajaćih mjesta. Procjena je da bi se za zadržavanje propisane fizičke distance broj putnika u tim vlakovima trebao smanjiti za trećinu.

U Croatia Airlinesu očekuju da će se nakon relaksacije zaštitnih mjera najprije obnoviti redoviti promet unutar Hrvatske i u tom kontekstu u kompaniji se priprema nekoliko scenarija. U ovom trenutku CA obavlja samo jedan komercijalni let dnevno, Zagreb - Frankfurt. Putnicima se preporučuje nošenje maski, a avioni se redovito dezinficiraju.

Naši sugovornici naglašavaju kako je jedna od većih prepreka funkcioniranju putničkog željezničkog i avionskog prometa ograničenje kretanja bez ePropusnice. HŽ Putnički promet u ovom trenutku može otvoriti samo jednu liniju kroz dvije teritorijalne jedinice, onu između Dugog Sela i Harmice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:59