MALENA SE OPORAVLJA

KAKO IZGLEDA ŽIVOT MILE RONČEVIĆ U AMERICI 'Ona sve prihvaća, nikad se ne žali ni ne ljuti. Čak voli ići na pretrage u kliniku, glavno da smo s njom'

Obitelj Rončević
 Goran Mehkek / CROPIX

Uoči Božića stigla je sretna vijest iz SAD-a. Malenoj Mili Rončević, djevojčici koja je dotaknula svako srce u Hrvatskoj uspješno je presađena koštana srž.

- Milino liječenje napreduje u biti jako dobro. Transplantirana je 1. studenoga, a već nakon tri tjedna otpušteni smo kući, što je s obzirom na vrstu transplantacije, dob djeteta i sve ostalo što nas je u liječenju pratilo, izvanredno brzo otpuštanje, odnosno oporavak. Liječnici su bili više nego zadovoljni, jer prosječan oporavak traje od četiri do šest tjedana, a često i puno duže. Trenutno je u jako dobrom stanju, ali znamo da moramo biti vrlo oprezni i da je potencijalnih komplikacija jako puno. U ovoj fazi radi se samo o učestalom praćenju i nadamo se da više neće biti aktivnog liječenja - napisao je u petak u mailu Milin otac Marin Rončević za Novi list.

Dvogodišnjoj djevojčici koja se od akutne megakariocitne leukemije liječi u bolnici Children’s Hospital of Philadelphia u Sjedinjenim Američkim Državama i za čije je liječenje putem humanitarne akcije prikupljeno više od 37 milijuna kuna, bolest se povukla.

Djevojčica je izrazito nezahtjevna i situaciju prihvaća bez problema, ističe njezin otac.

– Ona je takav tip osobe koji sve prihvaća tako kako je i nikad se ne žali ili ljuti. Tako da bih rekao da je veseli više-manje sve, osim nekih invazivnih zahvata. Čak voli ići na pretrage u kliniku, voli ići bilo gdje. Niti jednom se nije požalila na bolničku sobu, smještaj gdje se nalazimo ili na bilo što drugo. Njoj je najbitnije da smo mi i seka s njom i onda nema problema. Međutim, interesantno je da kad želi da se iz bolnice vratimo u smještaj u kojem se nalazimo ne kaže "doma" ili "kući" nego "u našu sobu" što znači da ipak razumije da smo negdje i da nam ovo nije dom - rekao je Rončević za Novi list.

Istaknuo je da se njihov i naš zdravstveni sustav ne mogu uspoređivati, no nisu mogli ne primijetiti odličnu organizaciju i velik broj zaposlenih. Za ono što kod nas radi jedna medicinska sestra, u Philadelphiji radi nekoliko stručnih medicinskih timova, a liječnički su timovi nepregledne mase ljudi koje se stalno izmjenjuju, ističe Rončević. No, ono što ih je iznenadilo su liste čekanja koje su, usprkos cijeni usluge, duge kao i kod nas.

Zahvaljujući maloj Mili osnovana je i zaklada ‘Mila za sve’ u koju se slio višak prikupljenog novaca za njezino liječenje u Americi. Međutim, osim financijski (zasad je sredstva zaklade dobilo četvero djece, a još dvoje ima pozitivnu odluku Uprave i čekaju se podaci za uplatu) zaklada pomaže savjetima, u pregovorima s osobljima bolnica, mišljenjem liječničkih stručnjaka i bilo kakvom drugom pomoći koja je nekome potrebna.

Obitelj Rončević nada se što prije vratiti u Hrvatsku, no zasad ne znaju kad će to biti. Mila se zbog transplantacije godinu dana ne bi smjela voziti avionom, no o svemu će na koncu odlučiti stručnjaci, zbog kojih su na koncu i otputovali u SAD, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:49