SKUPŠTINA

Kako je HSS spasio župana Kožića i HDZ: Svi detalji političkih vratolomija u Zagrebačkoj županiji

Na pitanje je li ovo prevara birača, predsjednica županijske organizacije HSS-a Martina Glasnović to je odbacila
Krešo Beljak
 Ronald Goršić/Cropix

Skupština Zagrebačke županije u utorak je napokon konstituirana iz trećeg pokušaja. Za predsjednicu je izabrana HSS-ovka Martina Glasnović, s 25 glasova 'za', nasuprot 21 'protiv'. Podržala ju je koalicija HDZ-a (13 mandata) i nezavisna lista župana Stjepana Kožića i Stranke rada i solidarnosti (8 mandata), a time je ostvaren i dogovor o kojem je Jutarnji list prvi pisao da će HSS, koji je raskinuo koaliciju s SDP-om s kojima su izašli na lokalne izbore, Skupštinu voditi s HDZ-om ako dobiju mjestu predsjednika Skupštine. To se sada i realiziralo. Četiri su HSS-ovca podržala HSZ i župana Kožića.

Na pitanje je li ovo prevara birača, predsjednica županijske organizacije HSS-a Martina Glasnović to je odbacila.

Dogovorena akcija

- Ne, išli smo na zajedničkoj listi s SDP-om, ali ono što smo rekli jest da se ovdje ne radi o koaliciji s HDZ-om, već konstituiranju Skupštine - rekla je novinarima Glasnović nakon sjednice. Pokušavali smo je kontaktirati i poslije izglasavanja, ali nije nam odgovarala na pozive.

Mobitel je isključio i predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Podsjetimo, Beljak je, nakon objave nekidan da je dogovor između HSS i HDZ-a pao, prvo to negirao, a potom suradnju dviju suprotstavljenih stranaka na nacionalnoj razini opravdao time da "ogranci imaju svoju autonomiju".

Na pozive nam se ipak odazvao novi potpredsjednik Skupštine, HDZ-ovac Mato Čičak, koji je fotelju do Glasnović dobio zahvaljujući glasovima 24 skupštinara (osmero ih je bilo protiv, a 14 suzdržanih). Sve to sugerira da je akcija formiranja skupštine bila dobro unaprijed dogovorena. Čičak opravdanje nalazi u uštedama i izbjegavanju ponovljenih izbora.

- Drago nam je da nije došlo do novih izbora i da smo građanima uštedjeli trošak od pet milijuna kuna. Mi smo složili skupštinu, a nismo potpisali nikakav koalicijski sporazum - napominje Čičak, inače načelnik općine Rugvica koji je u Saboru nedavno zamijenio uhićenog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, osumnjičenog za korupciju u okviru afere Janaf.

Na pitanje kako odgovara na kritike oporbe koja ovaj dogovor HDZ-a i HSS naziva "političkom trgovinom i prostitucijom", Čičak kaže da oporba sada kritizira, a da su svi sjedili za istim stolom.

- Ne bih to komentirao, svi iz oporbe su sjedili s nama za istim stolom i nudili svoje zahtjeve. Da se sada Skupština nije konstituirala onda bi nas vjerojatno optuživali da smo mi ti koji su kamen spoticanja za dogovore i da se zbog nas ide na nove izbore - odgovorio je dodajući da sada prvo moraju svi zajedno sjesti za stol i dogovoriti realizaciju hitnih projekata.

Projekte je u prvi plan, obraćajući se medijima nakon sjednice, gurao i župan Stjepan Kožić.

- Mislim da će ova suradnja biti dobra, da ćemo se orijentirati ka projektima. S HDZ-om smo imali ukupno 21 mandat i imali smo razloga pregovarati sa svim strankama, neke su nas odbile... - ispričao je Kožić.

Naime, župan je, kako se spekulirao prije sjednice, bio odlučan u tome da se na trećoj sjednici konstituira Skupština i izbjegnu ponovni izbora pa je, navodno, pregovarao i s opozicijom - SDP-om, Fokusom i Domovinskim pokretom.

USKOK-ov pritvor

- Nije tajna da je bilo pregovora s Kožićem i da je svega nekoliko glasova dovoljno da se većina složi iz oporbenih redova. Također, nije tajna da župan i njegove ruke tu imaju mogućnost prevage - ispričao nam je Marko Magdić iz Fokusa, inače oporbeni kandidat za predsjednika Skupštine koji nije prošao.

Osim toga, rošade u Zagrebačkoj županiji sve je teže pratiti jer župan je Kožić na zadnjim lokalnim izborima 2017., kada ga je podržao SDP, bio kandidat HSS-a. Ipak, nakon pola godine on izlazi iz HSS-a, osniva svoju stranku i potpisuje suradnju s HDZ-om, tj. bivšim gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem koji nedugo poslije završava u pritvoru.

Zato je posebno oštar u svojoj kritici bio SDP-ov Mihael Zmajlović koji je prvo cijeli dogovor prozvao "trgovinom i prostitucijom", a potom ublažio retoriku poručujući: "Bivši partneri, želim vam puno sreće, trebat će vam!"

- Ljudi koji su dogovarali prošli "veleprevrat" i prošlu koaliciju u Zagrebačkoj županiji sada su završili u USKOK-ovom pritvoru, a HSS s njima danas tikve sadi. Odabrali su svoj put i snosit će posljedice svoje prodaje - ističe.

Napominje za kraj da je postojala mogućnost formiranja većine i bez HDZ-a. Od HSS-a se očekivali da, kako je na lokalne izbore u svibnju izašao na zajedničkoj listi s SDP-om, sudjeluje u formiranju većine od opozicijskih stranaka u Skupštini, Fokusa, SDP-a i Domovinskog pokreta.

Animozitet Fokusa i HSS-a

Ali, prema riječima Zmajlovića, HSS je te pregovore naprasno napustio i pretrčao HDZ-u. Potencijalni kamen spoticanja tu bi mogao biti i animozitet između Fokusa i HSS-a koji su se sučelili na lokalnim izborima u Samoboru. Tamo je pobijedila Fokusova kandidatkinja Petra Škrobot nakon što je na čelu grada 12 godina bio Krešo Beljak. HSS je, zanimljivo, tada Fokus pokušavao okarakterizirati kao HDZ-ov projekt.

Posljednjih dana verbalni su se sukobi odvili i između Beljaka i predsjednika Fokusa te gradonačelnika Svete Nedelje Darija Zurovca. Beljak ga je prozvao "podlim lažovom" i rekao da "odgmiže", a Zurovac je uzvratio da se "lav ne zamara onime što ovca govori".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:07