NEUSPJEŠNA UŠTEDA NA GRIJANJU

KAKO JE ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE ISPRAZNILE NOVČANIKE STANARA 'Obećali su nam manje troškove, a izbili su nam novac iz džepa. Još nas i tuže...'

Ilustracija

Bučno najavljivana energetska obnova zgrada neće u dobrom sjećanju ostati stanovcima dviju pulskih zgrada.

Naime, umjesto manjih troškova stanovanja koji su im obećani energetskom obnovom zgrade, suvlasnici su završili s dodatnim izbijanjem novca iz vlastitog džepa. Da stvar bude gora, ne samo da moraju platiti dodatne troškove koji se redovno i neobjašnjivo pojavljuju iz vedra neba, nego ih za te troškove izvođač radova i tuži! Slučaj je to suvlasnika stanova u zgradama na dvije pulske adrese koje imaju zajedničkog upravitelja, a to je Castrum, piše Glas Istre.

Osim kredita koji su podigli za obnovu ili sanaciju zgrade, vlasnicima stanova na leđa su se strovalili dodatni troškovi nastali zbog nedovršenih i traljavih poslova izvođača radova. Pa tako umjesto povećanja pričuve na 650 kuna na koju su svjesno pristali kada su se odlučili na kredit, na kraju im se ona zbog dodatnih radova poveća na 800 kuna. Umjesto da štede, suvlasnici su prisiljeni idućih 10-ak godina plaćati troškove na koje nisu pristali, niti su ih prouzročili.

No gdje su u cijeloj priči upravitelji zgrada koje suvlasnici uredno plaćaju, i čiji je opis posla briga o zgradama i suvlasnicima. Sudeći prema iskustvima mnogi upravitelji zgrada često nemaju odgovor ni rješenje za nastale probleme, štoviše, ograđuju se od nastale situacije, i suvlasnici su prepušteni sami sebi. Predstavnike stanara se povlači po sudovima bez ikakve pravne zaštite. Ili im ponude pravnu zaštitu koju će vjerojatno opet morati platiti suvlasnici kroz povećanje pričuve.

- Priča počinje kada smo se odlučili na energetsku obnovu i kada smo umjesto izvođača kojeg nam je ponudio Castrum, odabrali drugog, jeftinijeg. Tada nam je odmah predstavnik Castruma rekao da u slučaju da odaberemo drugog izvođača, a ne onog kojeg su oni predložili, oni de facto ne stoje iza nas i sve naknadne probleme morat ćemo sami rješavati. Nije nam bilo sasvim jasno zbog čega nude baš tog konkretnog izvođača radova, imaju li nekakav dogovor s njim, zašto nisu primjerice predstavili dvije, tri ponude? Sve je bilo dobro do pred završetak dogovorenih radova kada su počeli problemi, ispričao je Glasu Istre predstavnik stanara. Rekao je da se ispostavilo da neki od radova nisu dobro napravljeni, a bilo je i nedostataka. Sada su prisiljeni plaćati dodatne troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:15