PRAVA PITANJA

KAKO JE HRVATSKA BIROKRACIJA UNIŠTILA BRAVARA Inspektori mu zatvorili pogon jer nije prekršio upute druge inspekcije!

Apsurdna je ovo priča zagorskog bravara koji već godinama vodi bitku s državom

Apsurdna birokratska priča zagorskog bravara Josipa Mirta iz Bedekovčine, koji već godinama vodi bitku s državom jer ga jedna inspekcija kažnjava zato što postupa po nalogu druge, dobila je ovih dana svoj podjednako apsurdan epilog.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja zapečatila je njegove radne strojeve i tako uzela kruh iz usta obitelji Mirt i njihovih nekoliko zaposlenika.

Apsurdno mjerenje

Podsjetimo, Jutarnji list u travnju je izvijestio o slučaju bravarije Mirt na čija su vrata prije dvije i pol godine zakucali sanitarci. Došli su po prijavi susjeda koji se žalio da iz radionice dopire preglasna buka radnih strojeva. No u prvom posjetu inspektori nisu zabilježili ništa sporno. Susjed nije bio zadovoljan takvim ishodom pa je tražio drugu inspekciju iz “neutralne” Krapine, jer je u prvom posjetu bila lokalna inspektorica. Krapinska je inspektorica imala pomalo neobičan način mjerenja - od Mirta je zatražila da upali sve radne strojeve i širom otvori prozore. Ne zna se što je apsurdnije, jer radionica nikad ne radi s otvorenim prozorima, a nema ni dovoljno zaposlenih da bi svi strojevi simultano radili. Takvim mjerenjem ustanovljena je buka koja prelazi propisanih 55 decibela.

- Tada su mi naložili da promijenim krov, vrata i prozore da bih smanjio buku. Krenuo sam to raditi, ali me posjetio građevinski inspektor i rekao da ne mogu raditi preinake na objektu koji je u postupku legalizacije. Pa sam prestao raditi. Onda je došla sanitarna i kaznila me jer nisam napravio preinake. Pa sam nastavio ugradnju prozora, a onda me građevinski inspektor prijavio zbog kršenja zabrane gradilišta. Očajan sam, više ne znam koju inspekciju slušati, a sada je opet došla sanitarna i zapečatila mi strojeve - zdvaja Mirt. Inspektorica mu je, tvrdi, pri pečaćenju strojeva rekla da “ta legalizacija predugo traje”.

- Zar sam ja kriv za to? Pa ne bavim se ja legalizacijom nego državne institucije, kako da ih požurim - pita se Mirt.

U sklopu EPH projekta “Prava pitanja” nedavno smo iznijeli deset tužnih priča poduzetnika koji su htjeli poslovati u Hrvatskoj, ali su ih u tome onemogućile birokratske kvake, začkoljice i porozni zakoni. Neki su, poput tvrtke ECA koja je prva uvela hidroavionske letove u Hrvatskoj, dovoljno snažni da izdrže 14 godina borbe s administracijom samo kako bi dobili koncesiju, radili i plaćali poreze. Drugi, poput Tvornice turbina Karlovac, već imaju jasnu računicu kako ih je borba s državom koštala 900 tisuća kuna koje im nitko neće nadoknaditi.

Sve su te priče, baš kao i Mirtova koji je na kazne, pravnike, projekte uređenja hale i mjerenje buke dosad potrošio gotovo pedeset tisuća kuna, dostojnije epizode kultnog britanskog serijala Monty Python nego ozbiljne, pravne države.

Više nema buke

Kada smo u travnju objavili Mirtovu kafkijansku borbu s dvjema inspekcijama, cilj je bio upozoriti nadležne na slučaj koji ozbiljno kompromitira svaki razgovor o efikasnim institucijama i lakom poslovanju u Hrvatskoj, u nadi da će netko ipak pronaći model kako pomoći čovjeku koji doista želi poslušati svaku inspekciju i zbog toga upada u probleme.

Pola godine kasnije dogodilo se upravo suprotno - strojevi su utihnuli, prihodi presahnuli, obrt se gasi nakon tri generacije. Barem više nema buke.

U Ministarstvu zdravlja, pod čijom je nadležnošću Sanitarna inspekcija koja je zapečatila strojeve, slučaj su obećali prokomentirati u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:55