SMRT U ČAROBNOM GRADU

Kako je igračka u Splitu ubila petogodišnjaka? Igraonice uopće nemaju dozvolu za rad s djecom

Dječak je preminuo dok se igrao u Čarobnom gradu na Poljudu. Hrvatske igraonice zbog rupe u zakonu nitko ne pita ispunjavaju li uvjete za rad s mališanima
 Todorić/CROPIX

SPLIT - Brojne dječje igraonice koje posljednjih godina niču diljem Hrvatske uglavnom se osnivaju prema Zakonu o trgovačkim društvima, a za njih ne postoje jasni propisi kojima se reguliraju sigurnost i skrb djece. Nažalost, tragična je smrt petogodišnjeg dječaka otvorila pitanje postojanja sive zone u pravnoj regulaciji dječjih igraonica.

Podsjetimo, petogodišnji dječak s otoka Korčule tragično je preminuo u subotu dok se igrao u splitskoj dječjoj igraonici Čarobni grad na Poljudu. Dječak je stigao u Split da bi ondje proveo blagdane, a roditelji su mu ostvarili želju i odveli ga u najveću splitsku igraonicu.

Kobnih 30 sekundi

Mališan se sa svojim vršnjacima zabavljao na spravama punjenim zrakom, a u jednom se trenutku onesvijestio i pao. Sve se odvilo u samo 30 sekundi. Priskočili su dječakov otac, jedna majka, inače medicinska sestra, i “tete” koje nadziru djecu, i pokušali reanimirati dijete. Ubrzo je stiglo i vozilo Hitne pomoći kojim je dječak prebačen u splitski KBC. No, unatoč naporima liječnika, za malenog Korčulanina nije bilo spasa.

- Dječakova smrt nastupila je kao posljedica vješanja. Na vratu nesretnog dječaka uočena je brazda karakteristična za vješanje, kao i drugi znakovi koji upućuju na takav uzrok smrti - kratko je rekao patolog dr. Antonio Alujević. Dok policijska istraga traje, postavlja se pitanje sigurnosti djece u igraonicama na što je, potaknuta urušavanjem stropa jednog vrtića u Zagrebu, prije nekoliko mjeseci upozorila dječja pravobraniteljica Mila Jelavić.

Rupa u zakonu

“Budući da se ne osnivaju sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi, već prema Zakonu o trgovačkim društvima, došli smo do saznanja da u RH posluje mnogo tvrtki registriranih za obavljanje gospodarske iako se radi o obrazovnoj djelatnosti. U tim tvrtkama, bez ispitivanja postojanja prostornih i kadrovskih uvjeta za odgoj djece, organizira se ‘poduka djece’, odnosno neki od sadržaja koji su zapravo odgojno-obrazovni”, upozorila je u pismenom izvješću Mila Jelavić.

Istaknula je da roditelji djecu povjeravaju osobama upitne stručnosti.

- Zato smo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa preporučili, s obzirom na to da znaju za postojanje trgovačkih društava koja ‘ilegalno’ obavljaju odgojne i obrazovne djelatnosti, da u suradnji s Državnim inspektoratom izvrše provjere i zatraže zabranu rada - rekla je Jelavić.

Nikola Vujčić: Ja sam u šoku

Nakon tragične dječakove smrti pojavile su se različite spekulacije, među ostalim i da je petogodišnjak stradao u igraonici jer je zapeo za konopce koji su ostali na trampulinu. Kako istraga još traje, točne okolnosti još nisu poznate. Inače, igraonica Čarobni grad utemeljena je prošle godine. Tragedijom je šokiran i Nikola Vujčić, košarkaš i vlasnik igraonice. - U Čarobnom gradu maksimalno se pazilo na sigurnost najmlađih - rekao je Vujčić izražavajući spremnost da na svaki način pomogne nesretnoj obitelji. ( M. Rajčić)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:49