STIŽE NOVI NADZOR

KAKO JE MINISTRICA SOCIJALNE POLITIKE IZIGRALA PROPISE Bernardica suradnice angažirane temeljem nedopuštenih ugovora uspjela zadržati na poslu!

 Damjan Tadić / CROPIX

Ministarstvo socijalne politike, pokazao je nadzor Ministarstva uprave, bilo je rekorder po broju suradnika koji su bili angažirani na temelju ugovora o djelu, njih čak desetero.

Ministarstvo uprave utvrdilo je da je riječ o nedopuštenim ugovorima pa je još u svibnju naložilo raskidanje svih takvih ugovora.

U Ministarstvu socijalne politike su, kako saznajemo, tako i postupili, no čini se da je ministrica Bernardica Juretić pronašla način da zadrži dvije djelatnice.

Radi se o njezinoj bliskoj suradnici i prijateljici Miroslavi Rožanković, koja je u Ministarstvo stigla kao glasnogovornica, te koordinatorici radne skupine za izradu Obiteljskog zakona Ljubici Matijević Vrsaljko.

Veliki honorari

Kako proizlazi iz odgovora ministrice Juretić s kraja rujna ove godine, one su sada angažirane temeljem ugovora o autorskom djelu, iako se iz ministričinog opisa njihovih “autorskih djela” može zaključiti da je riječ o poslovima koje su prije obavljali službenici u sklopu redovnog posla. Mjesečni honorar koji primaju, kako neslužbeno saznajemo, kreće se i do 10.000 kuna, što je gotovo dvostruko više od plaće višeg stručnog savjetnika u ministarstvu.

Ministarstvo uprave nedavno je obaviješteno i o njihovu angažmanu te, kako neslužbeno saznajemo, priprema novi nadzor, jer postoji sumnja da je ovdje riječ o izigravanju upozorenja, odnosno nadomještanju jednog oblika nedopuštenog rada drugim.

Zajednica Susret

Bivša novinarka Vjesnika Miroslava Rožanković, koja se 2009. zaposlila u IGH, u kojem je ljudskim resursima upravljala Bernardica Juretić, u ministarstvo je stigla s ministricom te se potpisivala kao glasnogovornica ministarstva. Međutim, kako je Jutarnji list već pisao, nije bila zaposlenica ministarstva, nego je stalni posao zadržala u Zajednici Susret, koju je prije stupanja na ministarsku dužnost vodila Bernardica Juretić.

U Zajednici Susret nisu željeli komentirati takav, u najmanju ruku neobičan, radno-pravni status, a nismo dobili odgovor ni na pitanje kako Rožanković uspijeva obavljati oba posla te kako, kao vanjska suradnica, u ministarstvu ima ured, službenu mail adresu i druge pogodnosti zaposlenika.

U zahtjevu za objašnjenjem njezina statusa, ministrica Juretić krajem rujna ove godine odgovorila je da se u slučaju Rožanković radi o “autorskom djelu pisanih i slikovnih sadržaja vezanih uz aktivnosti Ministarstva za potrebe objave istih na mrežnim stranicama Ministarstva”. Riječ je o poslu nižeg stupnja zahtjevnosti, koji je prije nje obavljao službenik.

Rožanković bi, međutim, već ovaj tjedan mogla riješiti svoj status u ministarstvu. Naime, unatoč zabrani zapošljavanja u državnoj službi, ministrica Juretić uspjela je dobiti suglasnost i krajem kolovoza, deset dana prije održavanja izvanrednih izbora, raspisati natječaj za zapošljavanje jednog stručnog savjetnika u Ministarstvu socijalne politike. Na natječaj se javila i Miroslava Rožanković.

Kako saznajemo, prošli je tjedan održano testiranje za to radno mjesto, a Rožanković na testovima nije postigla najbolji rezultat. Ostaje joj još strukturirani intervju, kao drugi dio kriterija za zapošljavanje. Očekuje se da će do kraja tjedna biti poznato tko će dobiti to radno mjesto.

Ocjena ustavnosti

Bivša pravobraniteljica za djecu i poznata odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko, oštra kritičarka sadašnjeg Obiteljskog zakona i supotpisnica zahtjeva za ocjenu njegove ustavnosti, angažirana je u ministarstvu u ožujku ove godine. Ministrica Juretić ju je prvo predstavila kao svoju savjetnicu, da bi ubrzo promijenila mišljenje te je imenovala koordinatoricom radne skupine ili, kako se Matijević Vrsaljko u više navrata sama predstavljala, “tajnicom koja administrira podatke dobivene s terena i od članova radne skupine”.

Na pitanje o kakvom se tu točno autorskom djelu radi, ministrica Juretić odgovara: “Radi se o autorskom djelu u vidu pisanog prikaza provedene stručne rasprave s analizom i ocjenom dosadašnjih iskustava”.

----------------------------------------
'Nismo imali ljude istih kompetencija'

Nalaz koji je Ministarstvo uprave službenim putem dostavilo Jutarnjem listu Ministarstvo socijalne politike jučer je “u potpunosti odbacilo” (?), pripisavši ga “učestalom dezinformiranju javnosti od strane Jutarnjeg lista iznošenjem tendencioznih i zlonamjernih dezinformacija kojima je cilj napad na ministricu Bernardicu Juretić osobno i to upravo u vrijeme kad je novi mandatar najavio razgovor s kandidatima za ministre u novoj Vladi”. Navode kako je ministrica većinu spornih ugovora o djelu zatekla, a da su radi potrebe posla “sklopljena samo dva nova ugovora o djelu sa stručnim i kompetentnim osobama koje obavljaju poslove za koje unutar ministarstva ne postoje ljudi istih znanja i kompetencija”. Na naša pitanja o kojim se osobama točno radi i koliko je iz državnog proračuna izdvojeno za njihov angažman nisu odgovorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:11