KONTROVERZNA ODLUKA

KAKO JE NA NAPETOJ SJEDNICI SMIJENJEN RAVNATELJ SREBRNJAKA Sa sastanka izbačen čak i odvjetnik bolnice: Kao novi šef dolazi bivši ministar Varga?

Razrješenje potpisuje Upravno vijeće na čelu s dr. Anom Stavljenić Rukavinom. Za vršiteljicu dužnosti ravnatelja imenovalo je liječnicu dr. Lanu Tambić Bukovac, koja je to odbila. Špekulira se da se na tom mjestu vidi Siniša Varga, bivši ministar zdravstva, član Bandićeve stranke
Ana Stavljenić Rukavina, bolnica Srebrnjak i Boro Nogalo
 CROPIX

Poput bombe odjeknula je jučer informacija da je Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak smijenilo dugogodišnjeg ravnatelja doc. dr. Boru Nogala.

Kao razlog za smjenu navodi se nalaz Gradskog ureda za kontrolu, jer riječ je o bolnici u vlasništvu grada Zagreba, po kojem je dr. Nogalo u posljednjih sedam godina zaposlio desetak liječnika, a da za to ‘nije dobio odobrenje Upravnog vijeće bolnice’ na čijem je čelu prof. dr. Ana Stavljenić Rukavina, koja zapravo gradonačelniku Milanu Bandiću vodi gradsku zdravstvenu politiku.

Koliko je bila napeta atmosfera na Upravnom vijeću govori i to da je, prema riječima nazočnih, predsjednica sa sjednice izbacila čak i odvjetnika bolnice. Inače, izvori iz gradskih zdravstvenih izvora kažu da se o smjeni dr. Nogala, koji je bio na čelu bolnice Srebrnjak 23 godine, šuška već nekoliko mjeseci, a da je u ovom trenutku zeleno svjetlo za smjenu dao i gradonačelnik Milan Bandić. Cijeli posao obavila je prof. dr Stavljenić Rukavina koja je s razlozima za smjenu navodno upoznala dr. Nogala još početkom ovog tjedna.

Upravno vijeće jučer je za vršiteljicu dužnosti ravnatelja imenovalo dr. Lanu Tambić Bukovac, liječnicu u toj bolnici, koja ne želi prihvatiti funkciju kao niti većina zaposlenih na Srebrnjaku. Oni su jučer dali svoju podršku dr. Nogalu.

Bez čelnika

“Ne namjeravam prihvatiti ovaj izbor i danas ću o tome pismeno izvijestiti Upravno vijeće. Naime, u dva navrata prof. dr. Stavljenić Rukavina zvala me na sastanak i rekla da se radi o smjeni dr. Nogala, no na te sastanke nisam otišla jer sam imala posla u bolnici. Osim toga, ne zanima me ta funkcija.

Više od 90 posto zaposlenih u bolnici koji su jučer potpisali podršku ravnatelju drže da to što mu se stavlja na teret je neopravdano i neutemeljeno”, kaže dr. Tambić Bukovac. I drugi zaposlenici bolnice s kojima smo razgovarali drže da su razlozi koje navodi UV neutemeljeni te da je to zapravo ‘lov’ na projekt za koji je bolnica nedavno dobila novac EU.

Uoči sjednice Upravnog vijeća iz bolnice je stiglo i priopćenje iz kojeg je razvidno da dr. Nogalo drži svoju smjenu neopravdanom.

“Postupanje prof. dr. Stavljenić Rukavina je zabrinjavajuće jer je iskoristila svoj službeni, društveni i politički položaj u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća i odlučila u ime i za račun interesne skupine koju zastupa pokrenuti postupak razrješenja dužnosti prije isteka mandata dr. Nogala”, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je mogući povod za smjenu činjenica da je Dječja bolnica Srebrnjak u srpnju u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Skupštine grada Zagreba prof. dr. sc. Drage Prgometa i ostalih resornih ministara potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u RH financiran iz strukturnih fondova EU vrijednosti 60 mil. eura (441,5 mil. kuna), sa željom preuzimanja i kontrole nad istim.

Srušili sve u dva dana

Također, Europska komisija na čelu s europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane g. Vytenisom Andriukaitisom je ocijenila svoj europski projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi u razdoblju financijskog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, naglašeno je u priopćenju. Dodaje se da je uz sve što je postignuto u toj bolnici srušilo se u samo dva dana na temelju neargumentiranih i neprovjerenih razloga te da se na Srebrnjaku sve radilo transparentno, što je i vidljivo iz postojeće dokumentacije.

Neposredno pred početak sjednice UV-a nazvali smo dr. Stavljenić Rukavinu da objasni koji su sve razlozi za ovu smjenu dr. Nogala, a ona je samo kratko kazala da su razlozi navedeni u izvješću Gradskog ureda za kontrolu te da u ovom trenutku ne može više reći dok ne završi sjednica UV-a. No, nakon što je dr. Nogalo smijenjen, Stavljenić Rukavina više se nije javljala na pozive.

Član UV-a prof. dr. Boris Labar kojeg smo također nazvali ne bi li pojasnio razloge ove odluke, nakon našeg upita ljutito nam je spustio slušalicu uz komentar ‘zovite nekog drugoga’. Slušalicu nije dizao niti gradski pročelnik za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč, premda je za očekivati da gradski ministar ima što reći na tu temu, premda smo mu u poruci objasnili razloge poziva.

Svoju smjenu dr. Nogalo jučer nije želio komentirati već je kratko rekao da će na odluku UV-a uložiti žalbu, a opširnije će se javnosti obratiti danas na konferenciji za medije.

Zanimljiv je i cijeli background koji od jučer kruži oko mogućeg nasljednika dr. Nogala. Naime, za vođenje Dječje bolnice Srebrnjak i tijekom posljednjih godina bilo je nekoliko zainteresiranih kandidata. Navodno najveće izglede ima odnedavni član Bandićeve stranke i bivši ministar zdravstva Siniša Varga, no da bi mogao preuzeti tu funkciju morat će još neko vrijeme pričekati zbog tzv. političkog hlađenja koje mora proći nakon obavljanja dužnosničke funkcije u zdravstvu.

Vjerojatno je da će do tada na čelu bolnice biti v.d. koji će ‘čuvati’ fotelju. Na naše pitanje je li istina da mu se nudi ravnateljska pozicija, Varga je kratko odgovorio: “Ne, nije mi ponuđeno niti to mogu biti kao dužnosnik”. Nije nemoguće da novi ravnatelj bude prof. dr. Miroslav Harjaček, inače član Upravnog vijeće Srebrnjaka, a bez izgleda, kažu, nije ni umirovljenik prof. dr. Labar. U svakom slučaju o ovoj smjeni još nije rečena zadnja riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:38