VELIKI SUKOB

Kako je počeo rat za vjetropark vrijedan pola milijarde eura

 Robert Fajt / CROPIX

Vladimir Sever je čovjek koji je na preprodaji gradskog zemljišta u Karlovcu preko noći zaradio milijun eura, ne uplativši čak ni polog prije kupnje. Bila je to neko vrijeme glavna gradska afera, ali samo dok USKOK u svojim istragama dva puta nije utvrdio da je sve bilo po zakonu. Sever je novac uložio u projekt koji će se pokazati jednim od šest kapitalnih u Hrvatskoj, u gradnju vjetroparka, u konačnici vrijednu čak pola milijarde eura, koji bi njemu osobno mogao donijeti desetke milijuna, no zbog svađe s poslovnim partnerom sve bi moglo pasti u vodu. Prijavljen je na karlovačkoj adresi, a godinama živi u vili s pogledom na Zagreb. Dužan je Poreznoj upravi gotovo pola milijuna kuna, a vozi se u Mercedesu koji vrijedi više. Novinari su o ovom bivšem tenisaču, poslije poduzetniku, napisali malo dobrog, a on baš nikada nije istupio u javnosti, sve do današnjeg broja Nedjeljnog Jutarnjeg.

- Jeste li stvarno preko noći zaradili milijun eura? - pitamo ga.

- Jesam. U to vrijeme sam se mislio baviti gradnjom, s partnerima sam u Novom centru u Karlovcu htio graditi trgovački centar. Došao sam se raspitati u Grad o uvjetima, no doznao sam da se spremaju dati na natječaj zemljište u drugoj četvrti - u Grabriku. Uvjetovali su gradnju dječjeg vrtića, igraonice, wellnessa i kina. Imao sam partnere s kojima bih to realizirao. Istina je da nisam odmah uplatio jamčevinu, ali nitko drugi se nije javio na natječaj, pa nikome nije učinjena šteta, tako su mi rekli u Gradu. Važno je da je zemljište bilo procijenjeno za 600 kuna po kvadratu, a ja sam nudio 900 kuna, dakle 300 kuna više. Jedan od mojih partnera, građevinsko poduzeće F.K.T. iz Ivanić Grada, ponudio mi je dvostruko više za cijeli projekt i ja sam ga preprodao. Sve je bilo čisto - kaže Vladimir Sever.

Zbog svjetske krize...

Projekt u Grabriku nikada nije realiziran, zbog svjetske krize koja se odrazila na tržište nekretnina F.K.T. je ostao bez vrijedne parcele, ona je promijenila dva vlasnika i danas se ne može prodati po cijeni koja je četiri puta manja nego što je bila krizne 2008. godine.

Dobar posao u Grabriku, kako su Severov manevar nazvali uskočki istražitelji koji su ga češljali mjesecima, Sever je odlučio oplemeniti još boljim.

- Prvo sam krenuo s poduzećem koje se bavilo poslovima zaštite na radu. Tim poslom sam došao u ured senjskog gradonačelnika Darka Nekića. Počeli smo priču o vjetroelektranama jer je tamo radilo prvo polje vjetroelektrana - Vrataruša. O toj temi u tom trenutku, priznajem, nisam imao pojma, ali sam već nakon nekoliko njegovih rečenica shvatio da bi se moglo raditi o dobroj poslovnoj prilici. Došao sam doma, onako zdravo seljački zaguglao termin 'vjetroelektrane', došao do stranica koje se time bave i poslao upit. Javio mi se jedan profesor s FER-a, s kojim sam se sutradan našao na kavi. Upoznao me s detaljima, pa tako i onima da svaki investitor u ovaj posao mora ishoditi 14 raznih dozvola i suglasnosti da bi ga doveo do građevne dozvole. Onaj tko to prvi napravi dobiva od države koncesiju. Dakle, moraš uložiti ogroman novac, a nitko ti ne jamči da ćeš uspjeti. Ipak, zarada može biti odlična - objašnjava Sever zašto je odlučio sve karte baciti u taj biznis.

Zajednički prijatelj spojio ga je, kaže, s Aleksandrom Đombićem koji mu je ponudio partnerstvo tvrdeći da ima potencijalne investitore za navedeni projekt. Računica im je bila jednostavna. Ishodit će svu potrebnu dokumentaciju i prodati gotov projekt ulagaču te zaraditi višestruko od uloženog.

- Dao sam mu 50 posto udjela u poduzeću Energija projekt koji sam osnovao, a on je čak i doveo neke investitore iz Portugala, ali se iz toga nije izrodilo ništa. Nakon nekog vremena me je uvjerio da neću moći u sve ove poslove ishođenja dozvola jer sam pod istragom, jer me u to vrijeme češljao USKOK zbog zemljišta u Grabriku, pa smo se složili da mu prepustim i preostalih 50 posto udjela, ali samo formalno, te da će mi ih poslije vratiti. Bilo je to naivno, sada znam, ali tada nisam znao da se ništa ne bi dogodilo jer nikada nisam bio pravomoćno osuđivan, što je mogla biti smetnja u poslovima koje sam trebao obavljati, a ne sama prijava. U međuvremenu, ja sam doista uspio u namjeri i riješio svu dokumentaciju. Kako je USKOK protiv mene u međuvremenu odbacio prijavu, tražio sam Đombića da mi vrati mojih 50 posto udjela. Prepisao mi je samo 13 posto, a 37 posto do današnjeg dana mi nije vratio, zbog čega sam ga i tužio. U međuvremenu je u društvo ušlo još troje ulagača, redom mojih prijatelja, no Đombić je jednostavno počeo ignorirati moje zahtjeve da mi vrati udjele - kaže Sever.

Ulagačevi euri

U rukama su imali dokumentaciju koja se zbog ekskluzivnosti, procjenjuje Sever, može prodati za 25 milijuna eura. Radi se o podlozi za gradnju vjetroparka snage od 156 megavata.

- Radilo bi se o pedesetak stupova - vjetrenjača koji bi električnom energijom mogli opskrbljivati pola Hrvatske. U tom trenutku to je projekt vrijedan pola milijarde eura, investicija koju ulagač isplaćuje za tri do četiri godine. A što je najbolje u cijeloj priči, on nam kuca na vrata - kaže Sever.

Posao je, kaže, tada propao, jer njegov partner nije pristao na cijenu jednog domaćeg ulagača od 10 milijuna eura, inače s karlovačkog područja, koji bi svojim kapitalom bio premosnica do uplate ulagačevih eura.

- Tu je došlo do razlaza između mene i Đombića. On me odlučio potpuno izgurati van iz te priče, iako sam u ishođenje potrebne dokumentacije uložio svojih milijun i pol kuna. On kreće s uplatama osobnih pozajmica društvu, isti novac izvlači, pa ga opet uplaćuje poduzeću, te na taj način pumpa vrijednost temeljnog kapitala društva kako bi ga iz poduzeća pretvorio u dioničko društvo. Na taj način ostalim ulagačima smanjuje vrijednost poslovnih udjela, jednog, Željka Pakšeca isplaćuje u gotovini, zapravo ne on, već odvjetnik Davor Galetović, čovjek kojega javnost zna iz afere Krašograd, a ostale nastoji na sljedećoj Skupštini, koja će se dogoditi sljedećeg tjedna, eliminirati "squeeze outom", dakle, kao većinski dioničar iskoristit će pravo na uvjetovani otkup manjiskih dioničara, koji imaju manje do 5 posto - objašnjava Sever dodajući da se sve skupštine održavaju u odvjetničkom uredu Davora Galetovića, gdje je i njega, kaže, pozvao da se dogovore o nagodbi.

Zagreb, 100616.
Karlovacki poduzetnik Vladimir Sever u nekoliko je tjedana na preprodaji gradskog zemljista u Karlovcu zaradio milijun eura, koje je ulozio u projekt gradnje vjetroelektrana, gdje bi mogao zaraditi desetke milijuna kuna, ali se posvadio s partnerima u tvrtci koju je osnovao.
Na fotografiji: Vladimir Sever u svom stanu.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Kako Galetović formalno nema ništa s Energija projektom, Sever se pita je li on možda mozak cijele operacije.

- Skupštinama predsjedava odvjetnica Dunja Kutle, koja je operativa cijele akcije, zato smo je triput prijavili Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Ona inače zastupa moju bivšu djevojku Ivanu Poljak u sporu u kojem mu je ona stavila zabilježbu na poslovne udjele u svim mojim tvrtkama, dakle u eklatantnom je sukobu interesa. Zato mislim da me zajednički žele izbaciti iz igre - kaže Sever.

Zadnje tri godine ne živi u Karlovcu, pa kaže da mu za to vrijeme djevojka s kojom više nije u dobrim odnosima diže poštu, zbog čega i nije imao uvid u termine skupštine. Od zajedničkog obrta s njom nastao mu je i porezni dug, koji će, kaže, podmiriti u dogovoru s Poreznom upravom.

Do sada je podnio četiri tužbe protiv Đombića, a uspio je ishoditi zabilježbu na udjele u Energija projektu, što znači da se njima ne može trgovati sve dok se ne riješe udjeli posvađanih suvlasnika.

Pravna bitka

- To dokazuje utemeljenost svih tužbi. Krenuo sam u pravnu bitku, podnio sam četiri tužbe: prva se odnosi na nezakonite pozajmice, zatim preoblikovanje poduzeća iz poduzeća u dioničko društvo, treća je namjera da nas sve izgura, a četvrta da se sve vrati u prvobitno stanje, te da se meni vrati mojih 37 posto. Zapravo, nakon svega ću tražiti natrag svih 100 posto ili odštetu od 45 milijuna kuna. Ispada zapravo da sam išao obmanuti državu s prijepisom poslovnih udjela, ali se pokazalo da nisam ništa kriv. On meni sada nudi nagodbu, ali ne želim je, triput sam ga odbio. Može se ugroziti cijeli projekt - prijeti Sever.

Rasplet ove situacije očito će se dogoditi na sudu, za koji svaka strana već sprema i svjedoke. Zanimljivo, na strani Aleksandra Đombića svjedočit će Josip Ćelić, bivši načelnik PU karlovačke, koji se u medijima spominjao kao najbogatiji policajac zbog vlasništva nad brojnim nekretninama.

- Istina je da se on cijelo vrijeme povlači kroz ovu priču iako ni sam ne znam u kojem kontekstu. On jednostavno pojma nema što i kako smo radili, nikad ga nisam vidio, znam samo da okolo lobira protiv mene. Jedva čekam da ga čujem na sudu - kaže Sever.

Priča njegova poslovnog partnera Aleksandra Đombića potpuno je oprečna. Severa naziva prevarantom i manipulatorom, tvrdeći da ga je pokušao iznuditi, da mu je prijetio, te da je on sve to prijavio policiji.

- Upravo me moj prijatelj iz djetinjstva i bivši kolega iz policije Ćelić upozorio na Severa; pitao me zašto se družim s kriminalcima - kaže nam Đombić.

On tvrdi da se Sever sam povukao iz projekta, no da mu se javio prošle godine kad je čuo da ga je sam uspio razviti do završne faze.

- Tražio me je milijun kuna te zaprijatio da će me, ako mu ne platim, uništiti tužbama i novinarima, a kad ga demantiram da će se javno ispričati, ali da će meni ostati nepopravljiva šteta. Na projektu godinama radi oko 30 inženjera, pet pravnika, velik broj biologa i savjetnika. U to sam uložio milijune eura i šest godina svojega života - navodi Đombić.

Zločinački pothvat

Potvrđuje da je pozajmicama temeljni kapital povećavao te je tako od početnih 20.000 došao do 1,460 milijuna kuna, a sve da bi se projekt mogao dalje razvijati, te da je to obavljeno u skladu sa zakonom.

- I ja sam mislio da Sever ima novca od prodaje onog zemljišta u Karlovcu, ali zapravo nije imao ni kune, sve sam financirao sam, poduzeću je ostao dužan 113.000 kuna, a meni osobno 300.000 kuna. Trebao mi je platiti 60.000 eura za onih 13 posto udjela u firmi, ali nije napravio ni to. Prijavu protiv njega i njegovih partnera u ovom poslu podnio je i naš partner Kristijan Brezak zbog prijevare teške 1,8 milijuna kuna - kaže Đombić. Dodaje da je dobio prvostupanjska rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu te iz Državnog odvjetništva u Rijeci u svoju korist.

- Molim vas da ne sudjelujete u njegovu zločinačkom pothvatu - moli Đombić.

Darko Nekić, gradonačelnik Senja, potvrdio nam je da je, u tehničkom smislu, projekt dotjeran do građevinske dozvole. Kao takav, on je doista spreman za imućnog investitora. No na pitanje tko mu se prvi javio, Sever ili Đombić, Nekić kaže:

- Teško mi se sada prisjetiti, ali mislim da su bila obojica, zajedno s još dvojicom kojima sam zaboravio imena, po naglasku bih rekao da su bili iz Karlovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 17:42