IMAMO UGOVORE

KAKO JE POSRNULO BRODOGRADILIŠTE POSLOVALO SA SVOJIM STRATEŠKIM PARTNEROM Pozajmili Končaru 10 milijuna kuna, a radnike ostavili bez plaće

 
Danko Končar (L), Gianni Rossanda (D)
 Goran Sebelic, Matija Djanesic / CROPIX

Uljanik d.d. je u ljeto 2018. godine dao pozajmicu Adriadieselu, tvrtki Nenada Končara, sina Danka Končara, u iznosu od 1,381.550 milijuna eura.

Uljanik d.d. je isprva platio 1,889.550 milijuna eura isporuku agregata tvrtki u većinskom vlasništvu Končara, a potom 1,275 milijuna eura i kineskom dobavljaču od kojeg su agregati bili naručeni, jer im je Končareva tvrtka od tih novaca dala tek 425 tisuća eura. Ispada da je dosad za te agregate Uljanik platio 3,164.550 milijuna eura.

No, Končareva tvrtka im se obvezala u roku od tri godine vratiti tih 1,889,550 milijuna eura (1,275 milijuna eura uvećano za eventualno plaćene troškove transporta). Adriadiesel je, naime, kineskom dobavljaču trebao isplatiti 1,700 milijuna eura, ali im je platio svega 425 tisuća eura, pa kineski dobavljač nije želio isporučiti agregate.

Račun u blokadi

Zato je Uljanik spomenutim ugovorom u ljeto 2018. godine pristao isplatiti ostatak tog potraživanja, i taj novac kasnije naplatiti od Adriadiesela kojem je na tri godine dao pozajmicu u iznosu od 1,381.550 milijuna eura (1,275 milijuna eura uvećano za eventualno plaćene troškove transport). Račun Končarove tvrtke je danas, pak, u blokadi, i to od ožujka ove godine od strane Uljanika. Jutarnji list je, naime, došao u posjed Ugovora o uređenju određenih međusobnih odnosa iz srpnja 2018. godine prema kojem se Uljanik obvezao preuzeti dug od Adriadiesela d.d. (Nenad Končar) te platiti 1,275 milijuna eura kineskom dobavljaču agregata. Istim ugovorom se Adriadiesel obvezao vratiti Uljaniku novčani iznos od najmanje 1,381.550 eura “na ime povrata više plaćenih avansa uvećano za eventualno plaćene troškove transporta i ostale nuzgredne troškove dopreme pomoćnih motora iz NR Kine na lokaciju Rijeka, u roku od tri godine s razdobljem počeka od šest mjeseci”.

- Ispunjenje obveza iz prethodne alineje, osigurava se prijenosom vlasništva radi osiguranja novčane tražbine, i to na pokretninama Adriadiesela u korist Uljanika - navodi se u Ugovoru u kojem nadalje stoji da “na iznos novčane obveze po ovom ugovoru Adriadiesel se obvezuje plaćati i kamatu u visini od 5,50 posto godišnje”. Dakle, u trenutku kad Uljaniku počinje manjkati novca za plaće, a Danko Končar javlja se kao potencijalni strateški partner, tvrtki Adriadiesel Nenada Končara Uljanik daje pozajmicu od 1,381.550 eura.

Dampinška cijena

Uljanik je, naime, kako se navodi u tom ugovoru, prethodno za te agregate već isplatio Adriadieselu 1,889,550 eura. Iz spomenutog ugovora također je vidljivo da je bila ugovorena ukupna cijena agregata u iznosu od 2,223 milijuna eura. Međutim, dosad je Uljanik za te agregate platio 3,164.550 milijuna eura...

Iz istog tog ugovora također je vidljivo da je Adriadiesel ugovorio kupovinu tih agregata po ukupnoj cijeni od 1,700 milijuna eura.

Nenad Končar, većinski vlasnik Adriadiesela, objašnjava kako je to bila dampinška cijena i da ih je na nju “prisilio Uljanik”.

- Uljanik je suvlasnik u Adriadieselu i naša je greška što smo uopće pristali ugovoriti dampinšku cijenu - kaže Končar. On objašnjava da se Uljanik prema njima odnosio “maćehinski”, odnosno da nisu od njih naručivali “dovoljno robe”.

- Kupovali su je od drugih. U to vrijeme, Uljanik je bio 30-postotni suvlasnik u Adriadieselu, ali zbog toga što nije naručivao od vlastite tvrtke, ona nije imala dovoljno posla - kaže Končar. Na pitanje hoće li vratiti Uljaniku tu pozajmicu, odgovara:

- Naravno da ćemo vratiti. Imamo ugovorene poslove u visini od 130 milijuna dolara u konzorciju s Uljanik strojogradnjom, od čega bi i suvlasnik Uljanik sigurno imao koristi. A trenutno je račun neopravdano blokiran od Uljanika. Blokada računa Adriadiesela je uništavanje vlasništva Uljanika koje posredno šteti vlasnicima Uljanika te ugrožava visokovrijedne novougovorene poslove i egzistenciju vrijednih radnika Adriadiesela.

Ovaj ugovor slikovito prikazuje Uljanikov način poslovanja. Spomenuti ugovor su Uljanik i Adriadiesel, koji je nedugo prije toga sklopio predstečajnu nagodbu, ugovorile 16. rujna 2016. “Ugovorene strane utvrđuju da je za pomoćne agregate 526 ugovorena cijena od 2,223 milijuna eura. Od ugovorene cijene, do zaključenja ovog Ugovora, Uljanik je, što izravno što eskontiranjem mjenica, isplatio Adriadieselu ukupno 1,889.550 eura. Adriadiesel je 21. prosinca 2016. u svojstvu kupca, zaključio ugovor s kineskim prodavateljem kojim je od navedenog dobavljača kupio jedan komplet pomoćnih motora (pet komada), s namjerom da isti dovrši u svojem prostoru (agregatiranje), licencira i isporuči Uljaniku.

Trostrani ugovor

Ugovorena cijena pomoćnih motora iznosi 1,700 milijuna eura od kojeg iznosa, do danas zaključenja Ugovora, Adriadiesel je isplatio navedenom dobavljaču iznos od 425 tisuća eura, dok je preostalo za platiti 1,275 milijuna eura. Rok za plaćanje navedenog iznosa je protekao, Adriadiesel d.d. nije u mogućnosti izvršiti plaćanje zbog nedostatka sredstava, a prodavatelj neće isporučiti pomoćne motore dok se ne izvrši plaćanje ostatka ugovorene cijene. U interesu dovršetka posla u tijeku je postupak zaključenja trostranog sporazuma između Uljanika, Adriadiesela i kineske tvrtke kojom je utvrđeno sljedeće: Uljanik preuzima na sebe obvezu isplate ostatka ugovorne cijene u iznosu od 1,275 milijuna eura, Adriadiesel prenosi na Uljanik sva svoja prava te daje suglasnost da Uljanik izvrši isplatu ostatka ugovorne cijene i stekne vlasništvo nad pomoćnim motorima, kineska tvrtka daje suglasnost da primi isplatu ostatka ugovorne cijene od Uljanika”.

Jakovčić bio u NO-u Končareve finske tvrtke

Iz Uljanika do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor na naša pitanja, a nisu nas povezali ni s potpisnikom ugovora Denisom Rabarom, koji je u tom trenutku bio član uprave Uljanika i punomoćnik tadašnjeg predsjednika uprave Giannija Rossande. Upravo je uprava Uljanika na čelu s Rossandom izabrala Danka Končara kao strateškog partnera, a većinski vlasnik Adriadiesela Nenad Končar. Treba spomenuti i da je u Končarevoj finskoj tvrtki u Nadzornom odboru sjedio Ivan Jakovčić, bivši dugogodišnji šef IDS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:53