KRAH DOBRE IDEJE

KAKO JE PROPAO GENIJALNI PROJEKT INOVATIVNIH PENZIONERA Planirali EU novcem ugraditi liftove u 16000 zgrada diljem RH, iz Bruxellesa stigao hladan tuš

Želimir Manenica
 Željko Puhovski / CROPIX

Stanari više od 16.000 stambenih zgrada u Hrvatskoj koje nemaju ugrađeno dizalo i dalje će, čini se, biti bez ovog priručnog i pomoćnog sredstva iznimno važnog starijim, teže pokretnim osobama te roditeljima s malom djecom. Iz ureda hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan (SDP), naime, izvijestili su da Europska komisija nije prihvatila zahtjev našeg Ministarstva regionalnog razvoja i EU za izmjene i dopune Operativnog plana kohezija i konkurentnost 2014. - 2020.

Ministarstvo je to tražilo upravo kako bi se projekt ugradnje dizala u gore spomenute zgrade mogao sufinancirati iz EU fondova, kroz projekt „Dostupnost do stana“. Sve su, podsjetimo, inicirali bivši umirovljenici HT-a i HP-a predvođeni Želimirom Manenicom. No, sada to čini se pada u vodu. Obrazloženje Komisije je da „Hrvatska nije ni trenutno dostupna sredstva iskoristila u prihvatljivoj mjeri.“

- Ukratko, Europska komisija nije odobrila pokretanje novih projekata jer je iskorištenost trenutno dostupnih sredstava očajna. Kao što smo se i pribojavali, puklo je na najslabijoj karici, Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova. Očito je da nisu dorasli svom osnovnom zadatku, a to je da građani Hrvatske imaju izravne koristi od europskog novca - kazala je Borzan koja s udrugom umirovljenika HP i HT, radi na ovom projektu od 2016.

Još ranije, ministrica Gabrijela Žalac prozvala je Borzan i SDP da je u ovom slučaju problem to što su za vrijeme njihove Vlade postavljeni nerealno visoki ciljevi iskorištenosti sredstava.

- Mogu shvatiti da je ono što je SDP zamislio preambiciozno za HDZ-ove ministre. No, u protekle dvije godine smo se naslušali kako su postignuti spektakularni rezultati u povlačenju fondova i stvorio se dojam da rijeke novca teku iz Bruxellesa prema Hrvatskoj. Da je to tako, sada bi ugovarali i prva dizala. Nesposobnost povlačenja sredstava ima za posljedicu ne samo da će nam propasti milijarde eura već i to da ovakvi projekti, koji bi tisućama ljudi olakšali život, ne mogu dobiti zeleno svjetlo – poručila je Borzan, najavivši da će se nastaviti boriti za realizaciju ovog projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:13