FINANCIJSKI SLOM

KAKO JE SLAVONSKA ŽUPA DOŠLA NA RUB STEČAJA Nevjerojatni detalji jedinstvenog slučaja u kojem prevareni dobrotvori traže svoj novac, a Crkva ga ne da

 
Krunoslav Karas
 CROPIX/Youtube

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Slavonskom Brodu uskoro bi mogla završiti u stečaju ne plate li dug od 303.582,30 kuna koji od njih potražuju četiri osobe iz Slavonskog Broda, a koje su sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, u kojima korijene ima ova nevjerojatna priča, dale zajam za gradnju crkve i župnoga dvora. Župa je osnovana 1994. godine, a vrlo brzo nakon toga krenulo se u gradnju crkve i župnoga dvora.

Kako to obično biva u takvim situacijama, novac za gradnju prikupljan je na razne načine, pa je osim tadašnje Đakovačko-srijemske biskupije, znatan dio novca osiguran donacijama vjernika, ali i zajmovima. Među onima koji su gradnju pomogli i davanjem zajma bilo je i četvero ljudi, među kojima su i neki današnji poduzetnici, a koji se sada ne žele javno eksponirati, jer su, kako kaže, njihov odvjetnik Ivan Lalić, i sami vjernici, pa ne žele dodatno širiti negativu prema Crkvi. Građevinski radovi završeni su u roku od 4-5 godina, ali Crkva očito nije vratila zajam ovim ljudima, koji su godinama pokušavali sve riješiti mirnim putem, a kada u tome nisu uspjeli, odlučili su 2006. godine podignuti tužbu.

Otvaranje postupka

- I za vrijeme suđenja, a moram reći da su viši sudovi predmet čak tri puta vraćali na ponovno suđenje, moji klijenti željeli su mirno rješenje spora sa Župom, odnosno Biskupijom, no druga strana s time se nikad nije složila. Presuda je postala pravomoćna 2017. godine, ali Crkva čak ni tada nije željela platiti, nego se moralo posegnuti za ovrhom, odnosno prisilnom naplatom i to prilično velikog novčanog iznosa. Veći dio duga u međuvremenu je naplaćen, ali je ostalo spornih još ovih 303.582,30 kuna za koje se također tražilo mirno rješenje, no ponovno bez odgovora druge strane - ispričao je Ivan Lalić, odvjetnik tužitelja.

S obzirom na te okolnosti, tužitelji su prošle jeseni pred Finom podnijeli prijedlog za ovrhu nad imovinom Župe, koja se vodi kao zasebna pravna osoba u odnosu na Đakovačko-osječku nadbiskupiju pod čijim patronatom djeluje. No, na njezinom računu nije bilo novca za naplatu duga, pa je 18. ožujka 2019. Fina pred Trgovačkim sudom Osijek Stalna služba u Slavonskom Brodu podnijela zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka nad Župom, jer je prošao rok od 120 dana u kojem su morali podmiriti svoju obvezu.

Slijedom toga Trgovački sud 15. travnja objavljuje oglas, kojim se poziva aktualnog župnika Krunoslava Karasa da u roku od 15 dana sudu dostavi popis imovine i obveza župe kao dužnika, dok se vjerovnike - četvero davatelja zajma, poziva da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka. Tužitelji su to i učinili 27. svibnja, a nakon što se ni do tada nisu uspjeli naplatiti.

Pozvali su se pri tome na Pravilnik o provedbi financijskog sustava u Crkvi od 2001. godine i kanon 535 Kanonskog zakonika prema kojem “svaka župa ima blagajnički dnevnik, imovnik pokretnina i nekretnina..., knjigu misnih naklada i druge knjige”, ali i prihode kao što su “milostinja, pojedinačni i skupni darovi vjernika..., lukno, darovi za blagoslov kuća, takse od vjenčanja, sprovoda, krizmi...”

U svom zahtjevu naveli su i da je župnik “namjerno prešutio i nije dostavio tražene dokumente, čime je nanio štetu predlagateljima pa time i počinio kazneno djelo povrede tuđih prava”. No, tužitelji su, kako kaže njihov odvjetnik, i tada išli s namjerom da se sve riješi bez krajnjih mjera.

Dokumentacija

- Namjerno smo predali manjkavu dokumentaciju, kako bismo župi ostavili prostor da plate dug i tako im dali dodatno vrijeme. No, to vrijeme uskoro istječe - poručio je Lalić.

Uglavnom, 11. lipnja istječe rok u kojem tužitelji moraju dostaviti dokumentaciju kojom će dokazati postojanje tražbine. To, pak, ne znači da će već tada nad župom biti otvoren stečaj.

- Nakon što sud zaprimi traženu dokumentaciju, zakazat će se ročište radi ispitivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka - kazala je Mirjana Baran, predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku.

“Ne možemo komentirati sudski postupak koji je još u tijeku”

Vjerovnici koji su podnijeli prijedlog za otvaranje stečaja ne žele se javno eksponirati. Kako smo doznali, riječ je o ljudima koji vjernički pripadaju jednoj drugoj župi u Slavonskom Brodu, a među njima su i neki poznati lokalni poduzetnici. Velečasni Karas kojega smo također kontaktirali, kazao nam je samo da je župu preuzeo tek prošlo ljeto i da je naslijedio cijelu priču te nas je uputio na Đakovačko-osječku nadbiskupiju, koja je, inače, i platila sve što je do sada plaćeno prema sudskoj presudi.

No, iz Nadbiskupije su nam samo kratko poručili da ne mogu ništa komentirati “jer je riječ od sudskim postupcima koji su u tijeku”. Razgovarali smo i s nekim članovima Župnog ekonomskog vijeća, ali ni oni nisu bili pričljivi.

- Ne znamo ni mi cijelu priču. Tek smo nedavno o tome raspravljali na sjednici, kada je došao taj prijedlog, a ni mi nismo dugo u ŽEV-u, pa ne znamo što se ranije događalo - rekao nam je jedan član, dok je drugi dodao kako je uvjeren “da će se to na kraju riješiti na zadovoljavajući način i da župa neće završiti u stečaju”.

- Ako postoji dug, Nadbiskupija će to platiti, ali do ovoga nije ni trebalo doći - kazao je naš drugi sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:42