OPET BEZ DOGOVORA?

KAKO JE UTAKMICA U SOČIJU PODGRIJALA SUKOB U Vladi ostali iznenađeni viješću da predsjednica putuje na četvrtfinale

 
 Boris Kovačev / CROPIX, Andrej Plenković / Twitter

Predsjednica ide u Soči, iako je informacija zasad “neslužbena”, a premijer neće ići na utakmicu s Rusijom. Iako se u medijima tvrdilo da je predsjednici pozivnicu za utakmicu uputila Ruska Federacija, na Pantovčaku objašnjavaju da nije stigao nikakav novi, službeni poziv za konkretnu utakmicu, nego predsjednica računa na usmeni poziv ruskih dužnosnika koji je dobila tijekom službenog posjeta Ruskoj Federaciji u listopadu prošle godine. Tom prilikom su je pozvali da dođe na neku od utakmica na Svjetskom prvenstvu.

Iznenađeni

Ruska vlada, pak, nedavno je priopćila da će Dmitrij Medvedev prisustvovati utakmici u Sočiju, a to će sigurno biti i prilika da hrvatska predsjednica barem nakratko razgovara s ruskim premijerom.

I u toj “neslužbenoj komunikaciji”, također neslužbeno, može se čuti da je vijest o odlasku predsjednice u Soči iznenadila Banske dvore, jer je postojao dogovor da će predsjednica ići na utakmicu s Danskom, a ako se plasiramo u četvrtfinale, da je red na premijeru i ministrima. Zid šutnje vladao je ovih dana u Banskim dvorima, jer nitko nije želio komentirati odluku predsjednice da ide u Soči, ali Jutarnji doznaje da se između dva brda vodila rasprava o toj temi. Premijer je očito do posljednjeg trenutka oklijevao izjasniti se o tome ide li ili ne, a tek je u Varaždinu procurila informacija da je odustao od odlaska u Soči zbog puta u Bugarsku.

- Svakako je u diplomaciji neuobičajeno da se poziva predsjednica države, u ovom slučaju Kolinda Grabar-Kitarović dok je s druge strane premijer, pa čak i ako je riječ o nogometu. Time se dovodi u nespretnu situaciju premijer Andrej Plenković ako i on želi doći u Soči - kaže nam dr. Ivica Maštruko, bivši diplomat koji ima veliko iskustvo u vezi s tim diplomatskim nijansama, ali nije upoznat s tim je li poziv Grabar-Kitarović slijedio u vrijeme dok je predsjednica bila u posjetu Rusiji 2017. ili je riječ o “svježem” pozivu.

Maštruko smatra da je Vladimir Putin želio izbjeći doći na utakmicu četvrtfinala prije svega da se ne bi vidjelo kako navija za Rusiju, pa je mjesto prepustio Medvedevu.

“To se moglo očekivati, a onda je bilo logično da domaćin zove direktno premijera ako je poziv upućen i predsjednici. Plenković je svakako bio u neuobičajenoj situaciji, jer da je došao, bio bi u drugom planu, a ako ga nema, neki će mu možda zamjeriti pomanjkanje nogometnog zanosa koji vlada u Hrvatskoj.”

Premijer Plenković lako je našao obrazloženje zašto ne dolazi u Soči, jer je u to vrijeme u Sofiji. Obaveze u glavnom gradu Bugarske su mu u petak i subotu ujutro i da se htjelo, moglo se, naravno, organizirati da odleti izravno za Soči. Banski dvori u posljednji čas procijenili su da od Svjetskog prvenstva ne treba stvarati novo igralište za naše domaće igre i tako je Plenković odustao od putovanja, s alibijem da je u to vrijeme na drugome mjestu. “Ostaje polufinale”, poručuju iz Banskih dvora.

NATO summit

A polufinale, ako ga za Hrvatsku bude, otvara novu priču, jer se datum poklapa sa summitom NATO-a koji će se održati 11. i 12. srpnja u Bruxellesu. Na summit odlazi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a najavljen je i dolazak američkog predsjednika Donalda Trumpa. Pretpostavka je da će u tom slučaju, pobijedimo li Rusiju, na polufinalu biti premijer i njegova ekipa, pa će se tako zatvoriti i nogometna agenda hrvatskog državnog vrha, jer valjda ni to ne može proći bez trzavica i iznenađenja.

Kako u diplomaciji ništa nije slučajno, pa radilo se i o nogometu, mnogi procjenjuju da je jednu od ključnih uloga za nadolazeći “nogometni” susret Grabar-Kitarović i Medvedeva odigrao utjecajni ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov. U njegovu uredu na vidnom je mjestu zajednička fotografija s hrvatskom predsjednicom, a nije posebna tajna da ruski dužnosnici nisu uvijek oduševljeni potezima Andreja Plenkovića, osobito kad je riječ o Ukrajini.

Ministri i zastupnici čekaju zadnji tren za odluku o odlasku

Ide li netko od ministara i članova Vlade na utakmicu protiv Rusije, te ima li takvih planova netko od saborskih zastupnika jučer se još nije moglo saznati. Čini se da za odluku većina čeka posljednji trenutak, ili i sami imaju problema s nabavljanjem ulaznice.

Mogućnost da otputuju na utakmicu, ali privatno, u vlastitom aranžmanu, najavljivalo je nekoliko ministara i zastupnika, ali još nitko nije javno potvrdio svoju odluku.

Ide li netko od zastupnika HDZ-a u Rusiju pitali smo predsjednika kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića, koji je rekao da ne zna ide li netko privatno, ali da misli da službeno neće otputovati nitko od njegovih kolega. Članovi SDP-a jučer su se u Saboru na pitanje o putovanju u Rusiju samo nasmijali, referirajući se vjerovatno na krizu u toj stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:20