DRAMA U ZAGREBAČKOJ SKUPŠTINI

KAKO JE ZAPRAVO PAO GUP Plenković i Prgomet u ponedjeljak navečer tražili od Bandića da odgodi glasanje do završetka izbora u HDZ-u, on ih odbio

 

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, u društvu predsjednika Gradske skupštine Drage Prgometa, u ponedjeljak navečer, kako doznaje Jutarnji list, pokušavao je uvjeriti Milana Bandića da se izglasavanje GUP-a prolongira za iza unutarstranačkih izbora u HDZ-u, no zagrebački gradonačelnik nije htio ni čuti za to i dosta je burno reagirao, prenosi nam više sugovornika.

Bandiću su, kako doznajemo, bile ponuđene dvije opcije, koje obje uključuju glasanje o GUP-u na sjednici Skupštine 19. ožujka, odnosno četiri dana nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u koji bira novo vodstvo. Prva je opcija bila da se odgodi izglasavanje GUP-a, a druga da se prihvate HDZ-ovi amandmani.

Burna reakcija

- Bandić za to nije htio čuti, već je inzistirao da se glasa u utorak i dosta je burno reagirao. Nakon toga, vodstvo zagrebačke organizacije je i u utorak ujutro htjelo s Bandićem ponovno razgovarati, no on ih je izvrijeđao i rekao da nema s njima što razgovarati, nego samo s premijerom - prenosi nam više sugovornika.

- Zašto ste vi došli? Zašto me premijer nije nazvao, još sam živ. Ja želim s njim razgovarati - govorio je, kako doznajemo, Bandić HDZ-ovcima. U delegaciji koja je jučer ujutro došla na razgovor s Bandićem bili su šef Kluba HDZ-a u Skupštini Kazimir Ilijaš, predsjednik Skupštine Drago Prgomet i šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić. No, Plenković, navodno, nije mogao doći nego je koordinirao situaciju telefonski zbog čega su i bile dvije odgode početka sjednice Skupštine. U konačnici, Bandić je ostao čvrst u svojim uvjetima da HDZ povuče amandmane, pa je netom prije glasovanja u Skupštinu došao Andrija Mikulić koji je zastupnicima dao naputak da nastave po planu, odnosno da glasaju protiv GUP-a ako će Bandićevi zastupnici glasati protiv njihovih amandmana.

Premijer Plenković snimljen u ponedjeljak navečer u Dubravi na obilježavanju osnutka HDZ-a. Snimljen je u razgovoru s Marijem Županom, potpredsjednikom zagrebačkog HDZ-a, u isto vrijeme dok je u Skupštini trajala sjednica o GUP-u

Nakon toga ni Bandićevi zastupnici u Skupštini nisu htjeli razgovarati s HDZ-ovcima, a GUP je na kraju pao jer HDZ-ovci nisu glasali za njega.

- Ne vjerujem da će se kriza u Gradskoj skupštini preliti na državnu razinu i parlament, barem ne fatalno, da bi to moglo završiti raspisivanjem parlamentarnih izbora prije roka. Neće se ništa tragično dogoditi: ovakav Sabor može funkcionirati još par mjeseci, a da ne donese ikakvu odluku, jer smo sve važne odluke već donijeli - komentirao je jučer pad GUP-a izvor blizak vrhu HDZ-a. A na upit što bi sada Milan Bandić i njegovi zastupnici mogli učiniti u Saboru, naš sugovornik odgovara - Bandić će se smiriti, a što može?!

Izlazna varijanta

- Novi GUP može na dnevni red tek za tri mjeseca, a do tada će se strasti stišati. Sabor će izdržati, čak i da oporba krene u napad - komentirao je ovaj HDZ-ovac. Jedan istaknuti član stranke također smatra da Bandić neće ništa učiniti.

- Bandić neće vući ishitrene poteze. Imao je izlaznu varijantu da povuče točku. Mislim da je to sada pitanje ega - kazao je naš sugovornik. Još nekoliko HDZ-ovaca komentiralo je pozadinu pada GUP-a.

- Premijer Andrej Plenković jest bio sklon odgodi izglasavanja GUP-a na tri mjeseca, ali sam nije mogao presjeći. Bandić nije htio čuti ni za kakvu odgodu, inzistirao je da se vidi njegov stav, da stoji iza GUP-a koji zagovara već mjesecima, i jasno stavio do znanja da neće odustati. Ovo je za premijera win-win situacija; pustio je gradskoj razini da sama odluči i nitko ga ne može prozivati da je kriza u Gradskoj skupštini njegova krivnja.

Intimno možda nije zadovoljan, ali ovakav rasplet je i priželjkivao - nije išao u otvoreni sukob s Bandićem, a neutralizirao je oporbu u vlastitim redovima okupljenu oko Mire Kovača - govori sugovornik blizak vodstvu HDZ-a i dodaje: “Nismo mogli odustati od svojih amandmana. Povukli smo ta četiri koja se tiču prenamjene zelenih površina. No, ovakav rasplet nema više veze ni s čim nego samo s Bandićevim pokazivanjem mišića. On je morao znati da će danas to ovako završiti”.

GUP se, inače, na dnevnom redu trebao naći još u prosincu prošle godine, ali je dogovoreno da se zbog predsjedničkih izbora sve prolongira, pa se tako o prijedlogu GUP-a trebalo glasati na sjednici zagrebačke Skupštine prošlog četvrtka. No, prethodno su HDZ-ovci trebali usuglasiti stav o tome, s obzirom na to da u zagrebačkom HDZ-u postoje jaki otpori da se Bandićev GUP podrži. Stoga je dan uoči Skupštine održan sastanak gradskog HDZ-a kako bi se dogovorili o daljnjim koracima. Prethodno je tog dana održan sastanak Andreja Plenkovića sa šefom Skupštine Dragom Prgometom te predsjednikom zagrebačkog HDZ-a Andrijom Mikulićem, na kojem su bili još neki od bliskih Plenkovićevih suradnika. Plenković se tada odlučio za kompromis, odnosno, da se na prijedlog GUP-a ulože amandmani. Taj je prijedlog kasnije te večeri usvojio i zagrebački HDZ, pa je na prijedlog GUP-a na kraju uloženo 15 amandmana. Neki u HDZ-u su tada komentirali da odgoda Plenkoviću odgovara zbog unutarstranačkih izbora.

Zagrebački HDZ je i u subotu raspravljao o GUP-u jer su trebali odlučiti kako će glasati o ukupno 86 amandmana. Na sjednici Skupštine u ponedjeljak o GUP-u se raspravljao 12 sati, a onda je predsjednik prekinuo sjednicu i zakazao nastavak za utorak.

Nagovaranje

Neki u gradskom HDZ-u neslužbeno su nam ispričali kako je tekla cijela saga oko glasovanja o GUP-u. Ponovno su nam potvrdili da je upravo Plenković putem poruka zatražio od predsjednika Skupštine Drage Prgometa da u ponedjeljak prekine sjednicu kako bi preko noći uspjeli nagovoriti Bandića da prihvati amandmane. Iz dijela gradskog HDZ-a kažu kako je Plenković cijelo vrijeme pokušavao naći kompromis koji će pomiriti obje strane, i one koji podržavaju GUP i one koji mu se protive. Neki ujedno kažu da je i Prgomet bio za povlačenje amandmana, no drugi ističu da je čak pomišljao i o tome da preda ostavku na mjestu predsjednika Skupštine.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ujedno i glasnogovornik tima Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima, sinoć je za RTL izjavio kako koalicija HDZ-a i Bandića ide dalje do izbora.

- Ne može biti izvanrednih parlamentarnih izbora, rekao je.

Miro Kovač: Ovo nije odluka Plenkovića nego HDZ-a Zagreba

Plenkovićev jedini protukandidat na izborima za predsjednika stranke, Miro Kovač, kaže kako je sada očito, nakon što je šef HDZ-a uvjeravao Bandića da odgodi izglasavanje GUP-a do nakon unutarstranačkih izbora, da je aktualni šef HDZ-a zagovarao GUP, a da nije htio s time komplicirati situaciju na izborima.

- Sada se potvrđuje da ovo nije win-win situacija za njega, jer je on bio za GUP, ali ipak su se ljudi u zagrebačkom HDZ-u ohrabrili. Ovo je odluka zagrebačkog HDZ-a, nije Plenkovićeva, i meni je drago da su se kolege u Zagrebu tako postavile, jer je to jedina mogućnost da HDZ u bliskoj budućnosti ima šansu na lokalnim izborima - kaže Kovač.

Dodaje kako je i ranije govorio što bi preporučio kao predsjednik HDZ-a svojim kolegama u Zagrebu, a to je da ne glasaju za GUP.

- Ali odluka je na zagrebačkom HDZ-u uz poštivanje principa supsidijarnosti - zaključuje Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:08