BOLNICA PRESKOČILA PRVU RODILJU

KAKO JE ZATAJENA PRVA MEĐIMURSKA BEBA U 2020. Ispovijest majke: 'Ogorčena sam, nisam željela da Marina ovako započne život'

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX, Marko Todorov / CROPIX

Jagoda Oršuš u čakovečkoj je Općoj bolnici 1. siječnja 2020. godine u 13.13 sati rodila djevojčicu Marinu. Liječnici, medicinske sestre i babica su joj čestitali na prinovi i na traku oko ruke stavili oznaku s brojem 1.

To znači da je Marina Oršuš prva novorođena beba u Novoj godini pa će, kako nalažu običaji, kasnije toga dana u čestitare stići delegacija Međimurske županije kako bi Jagodi i Marini uručili poklone, rekao joj je liječnik. Prošao je jedan sat, pa drugi, a došla je i večer, nitko kod Jagode, osim rodbine i prijatelja, nije bio. Ne, nisu službeni čestitari zakazali, oni su bili u rodilištu, čestitali, podijelili darove, dali izjave za televiziju i nasmiješili se fotografima, došli su, ali - “krivoj” rodilji. Ženi koja je dijete na svijet donijela šest sati poslije Jagode.

Kako se i zašto čakovečkoj bolnici dogodio ovakav gaf? Slučaj koji je užario internet svi involvirani tumače drukčije. Činjenica da je Jagoda Oršuš Romkinja iz romskog naselja Parag, a majka djeteta krivo proglašenog “prvim” je “selska žena”, kako Romi nazivaju druge Međimurce, hrvatske nacionalnosti, digla je na noge Rome, a očekuje se i odgovor boraca za ljudska prava.

Cakovec, 040120.
Prva beba rodjena u Zupanijskoj bolnici Cakovec je Marina Orsus.
Na fotografiji: Jagoda i Marina Orsus.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Jagoda Oršuš s kćeri Marinom

Politizacija slučaja

Da “prva beba” nije zaista prva beba, alarmirao je javnost na društvenim mrežama saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Veljko Kajtazi. Njega je, kaže, “obmana javnosti o prvorođenom djetetu u Međimurskoj županiji neugodno iznenadila”.

“Pitamo se zašto se prikriva informacija o prvorođenom romskom djetetu i zašto je ova obitelj preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci? Bojite li se ksenofobnih reakcija osoba kojima ne bi ugodno sjela informacija o prvorođenom romskom djetetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava?”

Upravo je zastupnik Kajtazi prvi na svom Facebook profilu objavio slučaj zamjene prvorođene bebe. O tome ga je obavijestio Matijaš Oršuš, predsjednik romskog naselja Parag u općini Nedelišće, koji se, kaže, jako iznenadio kad je na televiziji gledao prilog o posjetu župana Matije Posavca “prvorođenoj bebi u Međimurskoj županiji u 2020. godini”:

“Mi smo od Jagodinih već čuli da je njezina Marina prva beba u 2020. godini pa nas je ovo baš šokiralo”. I Matija Oršuš smatra da je riječ o namjernom propustu, “još jednom slučaju diskriminacije Roma u Međimurju”. Iako, kaže, Romi dobro surađuju sa županom Posavcem, “pitanja su se počela rješavati u obostranu korist” i žao mu je što bi ih ovo moglo vratiti unatrag.

Cakovec, 040120.
Prva beba rodjena u Zupanijskoj bolnici Cakovec je Marina Orsus.
Na fotografiji: Jagoda i Marina Orsus.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Jagoda Oršuš s kćeri Marinom

- Ovim je slučajem otvorena Pandorina kutija i mnogi će se slučajevi diskriminacije i segregacije sad javno otvoriti. Romi se osobito osjećaju ljudima drugog reda u bolnici gdje bi pogotovo svi trebali biti jednaki. A oni Romkinje stavljaju isključivo zajedno u sobu poslije poroda. Kažu da to one same žele ‘kako bi jedna mogla ići zapaliti cigaretu, a druga joj pričuvati bebu i druga stvar, da se lakše sporazumijevaju’. To nije istina i pitajte bilo koju Romkinju koja je rađala u ovoj bolnici jesu li je pitali s kim želi biti u sobi - ističe.

Tko je pravi krivac

- Nisu u pitanju sekunde da se čovjek mogao zabuniti pa treba fotofiniš da se utvrdi istina, riječ je o satima - kaže predsjednik Roma iz Paraga o slučaju zamjene prvorođene bebe.

Iako je međimurski župan Matija Posavec došao u bolnicu i u ime Međimurske županije čestitao “krivoj” majci i bebi, ljutiti Romi ne smatraju njega odgovornim za propust.

- Krivi su doktori i nitko drugi. Oni su bili na porodu i znaju koja je prva beba i točka - uznemireni su paraški Romi.

Župan Posavec kaže da mu je žao što se “čak i plemenit i lijep događaj poput rođenja djeteta politizira i koristi za prikupljanje političkih bodova”.

- Kao župan, svake godine posjećujem i darivam prvorođeno dijete, no dolazim po pozivu bolnice i moram reći gospodinu Kajtaziju da nemam direktnu vezu s rađaonom pa osobno ne znam koja je prva beba ugledala svijet - kaže župan koji oštro demantira bilo kakvu namjernu diskriminaciju.

- Građani Međimurja i naše institucije sigurno nemaju loše namjere ili ksenofobne ispade koje u svom pismu insinuira gospodin Kajtazi - zaključuje župan.

Ravnatelj čakovečke bolnice Tomislav Novinščak preuzima odgovornost i kaže da je pogriješila - bolnica.

Međusobne optužbe

- Kao ravnatelju, jako mi je žao što je došlo do ovakve pogreške. Bolnica i sustav su veliki i preuzimam odgovornost, ali ne i optužbu za diskriminaciju. Pogreške su ljudske, ali je ljudski i oprostiti - kaže ravnatelj.

Neslužbeno doznajemo da se radi o banalnoj pogrešci. Žena koja je proglašena majkom prve bebe u bolnicu je došla redovno i njezin porod je bio očekivan navečer 1. siječnja u 19 sati pa su iz bolnice obavijestili župana da dođe u to vrijeme. Jagoda Oršuš je, međutim, u bolnicu stigla putem intervencije i ubrzo rodila. U velikoj se strci novogodišnjeg dežurstva, pravdaju se naši sugovornici, nitko nije sjetio da je ona postala prva rodilja u 2020. godini.

Cakovec, 040120.
Prva beba rodjena u Zupanijskoj bolnici Cakovec je Marina Orsus.
Na fotografiji: Jagoda i Marina Orsus s novinarkom Jutarnjeg lista Visnjom Gotal.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Jagoda Oršuš s kćeri Marinom i novinarkom Jutarnjeg lista

Ovaj je slučaj samo posljednji u nizu međusobnih optužbi Roma i ostalih Međimuraca. Kriminala je u Međimurju sve više, puno je uhićenih mladih, pa čak i maloljetnih Roma kao dokazanih počinitelja. Rešetke na seoskim prozorima i bodljikava žica oko kuća sve je češća nova ruralna arhitektura u tom kraju. Prvo su mještani hrvatske nacionalnosti prosvjedovali protiv Roma, a nedavno su Romi sami organizirali prosvjed kojim su tražili da ih se ne trpa sve u isti koš i da svaki kriminalac ima svoje ime i prezime, umjesto da se za nedjela prozivaju Romi općenito. Oni ne bježe od činjenice da su mnogi njihovi sunarodnjaci s onu stranu zakona, ali ne žele kolektivno zbog njih ispaštati.

Međimurje ima desetak romskih naselja i za suživot je potrebno, slažu se svi, međusobno uvažavanje drugih i različitih. S obje strane.

Dok strka oko pitanja (ne)namjerne zamjene prvorođene bebe ne jenjava, Marina je s majkom u subotu, 4. siječnja, napustila bolnicu, a Jutarnji ih je od tamo i ispratio. Majka Jagoda u ovoj je priči najtiša, neugodna joj je ovakva pozornost javnosti i nije očekivala da će njezino šesto dijete uz ovakvu javnu pompu provesti prve dane života.

- Kad sam rodila, rekli su mi da sam prva cura koja je rodila za Novu godinu i stavili su mi oznaku s brojem 1 oko ruke. To sam rekla svojima i eto nastao je problem. Malo sam ogorčena - rekla nam je kratko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:22