PSIHOLOŠKO STANJE NACIJE

KAKO NASTAVITI SA ŽIVOTOM NAKON FINALA Naš ugledni psihijatar daje recept i objašnjava u čemu da se karakterom ugledamo na 'vatrene'

 Srđan Vrančić / CROPIX

Što će uslijediti nakon nacionalne euforije, zadovoljstva nad izvanrednim uspjehom naše reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, novinari Slobodne Dalmacije su pitali dr. Tomislava Franića, psihijatra u splitskom KBC-u Firule.

- Mislim da je sve ovo bila prigoda da vidimo kako jedna kolektivna stvar može dati fantastičan rezultat i na tome bismo mogli učiti. Ne zaboravimo, naša reprezentacija je vrlo specifična, u njoj su sve samo domaći igrači, nema kupljenih, i to je apsolutno jedan pozitivan element, koji bi bio i veći da smo pobijedili u finalu.

No, stvorilo se toliko pozitivne energije da se unatoč porazu osjećamo kao pobjednici, što je također fascinantno. Sjetimo se kad bi Goran Ivanišević stigao do četvrtfinala Wimbledona, nije nam valjao sve dok nije pobijedio. Ovo što se sada dogodilo trebalo bi biti identifikacijski model i ući u literaturu, jer mi smo donedavno bili gubitnici.

Onda se pojavio jedan čovjek koji je savršeno posložio stvari i iz gubitnika našu reprezentaciju pretvorio u pobjednika koji je postigao rezultat kakav nitko nije očekivao. To je dokaz da se od istog materijala može stvoriti i pozitivna slika i postići maksimalan rezultat. I kako su naši momci pobjeđivali, tako je rastao i pozitivan duh naših navijača ne samo na stadionu, nego i u domovini i diljem svijeta. To je ono što nam jako fali, ali sve što se dogodilo na ovom prvenstvu dokaz je jedne složne kolektivnosti - svi su se momci uhvatili za isti štap, imali su isti cilj, dali su sve od sebe, nitko nije solirao i postigli su čudesan rezultat. I još k tome, naš kapetan proglašen je najboljim igračem svijeta.

- Dobro, cijela nacija pozdravlja ovaj uspjeh, ali što nakon što se emocije stišaju, hoće li uslijediti depresija, jer nogometno ludilo je prolazno i neće nam riješiti cijeli niz životnih problema, nezaposlenost, mirovinsku reformu, bolnice i škole u oskudici, mnoge u stanju raspadanja...? - Neće uslijediti depresija, nego povratak u stvarnost. Ovako bi trebalo izgledati idealno stanje, ali na žalost, vratit ćemo se tamo gdje jesmo, uslijedit će jedno kolektivno osvještenje. Naravno, ovo je situacija koju će političari iskoristiti za svoju promociju i za slikavanje, a potom slijedi povratak tamo gdje smo bili. To je normalno.

Ali nama treba kolektivitet ovog događanja kao primjer kako možemo prevladati sveprisutno stanje ravnodušnosti, uvjerenje da se baš ništa u ovoj zemlji ne može postići, ni promijeniti loše trendove i zato smo u kolektivnoj apatiji. Sad imamo dokaz da jedan čovjek s 22 dobro motivirana mladića može sve promijeniti. Ovo će ostati kao lijep san koji će trajati još neko vrijeme, jer nitko do sada ovako nešto nije napravio i bez sumnje je bilo važno i za naš identitet u svijetu. Mislim da ovaj pozitivan duh i ovu atmosferu koja je vladala dok je trajalo prvenstvo treba nastaviti podgrijavati baš zato da iziđemo iz apatije i da po istome modelu počnemo rješavati i druge probleme - kazao je dr. Franić za Slobodnu Dalmaciju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:48