PROJEKT EPK

KAKO SE DRŽAVNI VRH ODNOSI PREMA KULTURNOM DOGAĐAJU GODINE Plenković u Rijeci nije bio, ali je uputio čestitku i dao podršku. Kolinda uglavnom šuti

 
Dan nakon otvorenja EPK, Grabar-Kitarović bila je u Dubrovniku, gdje se fotografirala u društvu časne sestre
 Instagram ( Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica Republike na odlasku, Kolinda Grabar Kitarović, objavila je u ponedjeljak na društvenim mrežama svoju fotografiju s časnom sestrom, nastalu tijekom nedjeljnog posjeta Dubrovniku.

- Festa svetoga Vlaha, dubrovačkog parca, prilika je za doživljaj radosti spontanog susreta koji obogaćuje dušu i srce - napisala je Grabar-Kitarović na svom Instagramu.

Predsjednica je na Festi boravila u nedjelju, dan nakon što je u Rijeci otvorena najveća kulturna manifestacija u Hrvatskoj, Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. Riječ je o kulturnom događaju bez premca, u sklopu kojeg je, osim grandioznog otvorenja, samo u jednom danu na gradskim ulicama održano 70 kulturnih programa i projekata.

Kritike javnosti

U Rijeci je upadljiv bio nedolazak predsjednice Grabar-Kitarović na otvorenje, a u europsku prijestolnicu kulture, koja će to biti još godinu dana, na otvorenje nisu došli ni premijer Andrej Plenković, kao ni predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Izazvalo je to reakciju dijela javnosti, kritičara koji su navodili kako smo jedina zemlja koja na otvorenju EPK u svom gradu nije poslala najviše državne dužnosnike.

S druge strane, iako ni premijer nije bio, a pravdao je to ranije dogovorenim sastankom 'Prijatelja kohezije' u Portugalu, na koji je otišao u svojstvu predsjedavajučeg Vijeća EU, Vlada je ipak objavila fotografiju s ceremonije otvorenja na svojem službenom Instagram profilu, čestitajući pritom Rijeci.

- Još jednom čestitke službenoj Europskoj prijestolnici kulture za 2020.! "Luka različitosti”, upotpunjuje poznati slogan EU “Ujedinjeni u različitosti” i predstavlja bogatu kulturu ovog dijela Europe!, stoji na Vladinom Instagramu. Vlada je i na Twitteru citirala premijera Plenkovića kako daje izjavu o podršci projektu EPK.

Na profilima Grabar-Kitarović o ovome projektu proteklih dana nije bilo ni riječi, izuzev 'lajka' na tweet njezine izaslanice na otvorenju, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, koja je u subotu objavila nekoliko fotografija uz informaciju da se nalazi na ceremoniji u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:40