IMOVINSKI CENZUS

KAKO SU ČETIRI VEĆA HRVATSKA GRADA OČITALA LEKCIJU METROPOLI 'Za oko 800 najsiromašnijih plaćamo režije. Oni koji nisu socijala nas ne zanimaju'

Nakon otkrića Jutarnjeg zagrebački gradonačelnik poručio je kako stavlja veto na odluku o oprostu duga za režije milijunašima i poduzetnicima
 CROPIX

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, nakon otkrića Jutarnjeg lista da su se na listi onih kojima su se planirali otpisati dugovi za režije našli i neki imućniji građani, na izvanrednoj konferenciji za medije u srijedu izjavio je kako će na to uložiti veto jer se dugovi ne bi trebali opraštati milijunašima, te da je Grad samo radio po odredbama Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama koji nema socijalne i imovinske kriterije.

Vlada je donijela taj zakon i on je stupio na snagu 21. srpnja i doista nije predvidjela nikakve kriterije za one koji duguju državi, nego je čak 150.000 blokiranih građana otpisala 1,3 milijarde kuna, odnosno do 10.000 kuna po svakom blokiranom. Nema sumnje da su se među njima našli i neki bogati građani, kao uostalom i u zagrebačkom slučaju, gdje smo došli do liste na kojoj su, između ostalih, i Vladimir Zagorec, suprug ministrice Marije Pejčinović Burić, sportaši Zvone Boban, Zoran Mamić, Dino Drpić i Niko Pulić, poduzetnici Zvonko Zubak, Marijan Šarić, Roman Majetić, Andrija Kević.

Komplicirano

No, država je jedinicama lokalne samouprave ostavila mogućnost da uvedu socijalni i imovinski cenzus, što zagrebačka Gradska skupština nije, pa su tako jednoglasno prihvatili odluku o otpisu svima, bez obzira na to koliku tko ima imovinu i bez ikakvog zahtjeva za otpis. To je, uostalom, potvrdio i ministar financija Zdravko Marić, koji je rekao kako su i oni razmišljali o kriterijima otpisa, ali da je to bilo tehnički komplicirano izvesti, pa su otpisali dugove svima.

- Nismo propisali socijalne kriterije. Razmišljali smo o tome, ali to bi dosta zakompliciralo provedbu, a lokalnoj samoupravi ostavljeno je na volju da sama odredi kako će to napraviti - kaže Marić za Jutarnji.

Da je doista tako najbolje, pokazuju slučajevi gradova Splita, Zadra, Osijeka i Samobora. Zadarsko Gradsko vijeće 7. rujna usvojilo je Odluku o otpisu dugova fizičkim osobama, ali za razliku od države i Zagreba, nisu propisali maksimalni iznos te će se otpisivati cjelokupni dug, ali uz dva bitna kriterija - socijalni i imovinski.

Prema socijalnom kriteriju, dugovi će se otpisati svima koji ostvaruju pomoć za uzdržavanje, a kad je riječ o imovinskom cenzusu, mjesečna primanja ne smiju biti veća od 1,5 osnovice po punoljetnom članu domaćinstva, građanin ne smije imati drugu kuću ili stan uz onaj u kojem stanuje te ne smije u vlasništvu imati automobil ili plovilo vrijednosti preko tri osnovice po punoljetnom članu. S obzirom na to da je iznos osnovice 3326 kuna, to znači da će članu četveročlane (punoljetne) obitelji dug biti oprošten ako ukupna primanja takve četveročlane obitelji ne prelaze 20.000 kuna. Za četveročlanu obitelj s maloljetnom djecom to se smanjuje na oko 10.000 kuna.

Split je pak odlučio otpisati dugove samo socijalnim slučajevima ili onima bez imovine, i to do 10.000 kuna za komunalnu naknadu.

- Uz potpisani zahtjev dostavlja se rješenje o primanju bilo koje socijalne pomoći kada je riječ o socijalnim slučajevima, a imovinski cenzus je takav da po članu kućanstva ne smije prijeći 1,5 puta proračunske osnovice od 3326 kuna, te da nema u svom vlasništvu drugu nekretninu - pojašnjava Dragan Brtan, pročelnik Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling, i dodaje kako su izračunali da je maksimalni otpis 9,86 milijuna kuna za 2221 građanina. Trebat će im i potvrda MUP-a da nemaju vozilo, a iz Lučke kapetanije da nemaju plovilo.

Plaćaju režije

I Grad Osijek je na službenim web stranicama objavio obrazac za zahtjev za otpis duga fizičkim osobama gdje se moraju zadovoljiti socijalni i imovinski kriteriji. Gradonačelnik Ivica Vrkić za Jutarnji pojašnjava kako oni nemaju ni potrebu za otpisom dugova za komunalije jer Grad već godinama plaća za one najsiromašnije, pa se oni ni ne mogu naći u blokadi. Prema socijalnim kriterijima dugove će opraštati i Grad Samobor.

Andro Krstulović Opara

gradonačelnik Splita

Split je odlučio otpisati dugove samo socijalnim slučajevima ili onima koji nemaju imovinu, i to do 10.000 kuna za komunalnu naknadu.

Branko Dukić

gradonačelnik Zadra

Zadar nije propisivao maksimalni iznos mogućeg oprosta, već će se otpisivati cjelokupni dug, ali uz dva bitna kriterija - socijalni i imovinski.

Ivica Vrkić

gradonačelnik Osijeka

Za oko 800 najsiromašnijih obitelji plaćamo mjesečne režije i zato nemamo ni potrebe otpisivati dugove, a drugi koji nisu socijala nas i ne zanimaju.

KreŠo Beljak

gradonačelnik Samobora

Mi i nemamo toliko dugova za komunalije jer moramo naplaćivati potraživanja, ali apsolutno ćemo opraštati prema socijalnim kriterijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:08