KAO NA TRŽNICI

Kako trafostanica Srđ može imati čak tri različite cijene?

Andro Vlahušić kaže 140, Gradska uprava u priopćenju tvrdi 150, a HEP je izašao s cijenomod čak 180 milijuna kuna
 Admir Buljubašić/Cropix

DUBROVNIK - Koliko će koštati gradnja trafostanice na Srđu i kabelskog raspleta prema Gradu, čini se da je posao za tajne službe.

Naime, proteklih se dana, i to službeno, govori o tri različite cijene, pa bi zaista bilo zanimljivo da netko konačno kaže koja je istinita.

Neozbiljan pristup

Prva cijena o kojoj je za Dubrovački vjesnik u prošlom broju govorio gradonačelnik Andro Vlahušić je 140 milijuna kuna. Jučer ujutro nam je iz gradske uprave stiglo priopćenje u kojem, među ostalim, stoji da će projekt trafostanice Srđ koštati 150 milijuna kuna.

U međuvremenu, predsjednik Uprave Leo Begović za naš je list izjavio da je riječ o projektu vrijednom 180 milijuna kuna. Koja je prava cijena i kome vjerovati?

Očito je riječ o neozbiljnosti, no treba se zapitati i kako je moguće da nakon toliko sastanaka koje su održali predstavnici HEP-a i Grada nisu uspjeli dogovoriti i cijenu koju će plasirati u javnost.

Jer, nije riječ o sto kuna razlike nego o milijunima i milijunima kuna.

Inače, gradnja trafostanice Srđ s pripadajućim kabelskim razvodom trebala bi početi sredinom ove godine, a dogovoreno je da će se za taj projekt što prije prikupiti potrebne suglasnosti i nadopune glavnih projekata i potvrda na glavni projekt cijelog sustava.

Projekt se sastoji iz spoja podzemne trafostanice Srđ sa 110 kV dalekovoda Plat - Komolac te kabelskog razvoda od trafostanice Srđ prema platou Srđa i istočnom dijelu grada Dubrovnika i spoja sa zapadnim područjem.

Prednost instalacije bila bi, tvrde stručnjaci, u tome što se s postrojenja Srđ rasterećuje trafostanica Medarevo i Šipčine.

Za zapadni dio grada

Izravnim spajanjem dijela potrošača istočnog dijela Grada iz trafostanice Srđ omogućuje se i napajanje zapadnog dijela grada preko trafostanice Srđ u slučaju ispadanja ili kvara na trafostanici Medarevo, Šipčine ili Komolac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:35