AUSTRIJA I RH

KAKO VLADA PROVODI PREPORUKE VIJEĆA ZA PROŠLOST Iz MUP-a stižu informacije da će Hrvatska slijediti Austriju, najdalje otišao Zakon o grobljima

Kako neslužbeno doznajemo, moguće je da će i MUP ići s izmjenama zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira u smjeru austrijskih zabrana
 Marko Miščević / CROPIX

Austrijski parlament trebao bi sredinom prosinca prihvatiti vladin zakon o zabrani isticanja ekstremističkih simbola, uključujući ustaške, nakon što je Koruška zbog Bleiburga zatražila dopunu znakovlja i na one iz NDH.

Zakonom se proširuje zabrana isticanje simbola Muslimanske braće, turskih Sivih vukova, Radničke stranke Kurdistana, Hamasa, ISIL-a i “hrvatskog fašističkog pokreta Ustaše”, a predviđena kazna je novčana od 4000 eura ili zatvorska od mjesec dana. U slučaju ponavljanja djela 10.000 eura i šest tjedana zatvora.

I dok izrazito desna austrijska vlada zabranjuje ustaške simbole, hrvatska desno-liberalna Vlada pak nije se puno pomaknula nakon što je Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima još prije osam mjeseci donijelo preporuke po tom pitanju. Iznimka je HNS-ovo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja koje je najavilo izmjene Zakona o grobljima koji će jasnije propisati koji će simboli i pozdravi biti zabranjeni, uključujući ustaške i četničke.

Javni red i mir

- Prema preporuci Vijeća, idemo u izmjene Zakona o grobljima, a izglasavanje se očekuje u drugom kvartalu iduće godine. Namjeravaju se spriječiti i ukloniti natpisi koji propagiraju ideje iz doba agresije na Hrvatsku, a razmatra se i da se time obuhvate i druga obilježja totalitarnih režima, iako su u pravilu i sada zakonski zabranjena, ali ne i precizno definirana - poručuje HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar i dodaje da će o tome razgovarati s HDZ-om, te da treba što prije riješiti prošlost i okrenuti se budućnosti, a preporuke Vijeća do iduće godine i realizirati.

Ipak, kako doznajemo, moguće je da će i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) koje vodi HDZ-ovac Davor Božinović ići s izmjenama Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira, koji bi mogao ići u smjeru austrijskih zabrana i jasnijeg propisivanja prekršaja. Iz MUP-a pak ne potvrđuju niti demantiraju naše informacije, ali kažu da analiziraju preporuke Vijeća i da će se održati sastanci sa svim resornim ministarstvima na tu temu. Napominju da i sada policija prijavljuje takve prekršaje, ali da sudovi često oslobađaju počinitelje pa su tu oni nemoćni.

Vojna oznaka

Ministar uprave Lovro Kuščević pak ističe da je i sada zakonima definirano da grbovi i nazivi udruga i jedinica lokalne samouprave ne smiju biti protivni Ustavu, a da su imali slučaj gdje je Povjerenstvo odbilo registrirati zastavu Grada Rijeke jer sadrži simbole iredentizma.

- Ministarstvo uprave vodi posebnu pažnju da se ne pojavljuju ni nazivi ni grbovi koji bi upućivali na totalitarne režime, a hoće li postojati potreba za izraženijim ograničenjima, vidjet ćemo - kaže Kuščević.

Kad je riječ o HOS-u i pozdravu Za dom spremni, Kuščević kaže da i Vijeće radi jasnu distinkciju između ustaškog pozdrava i vojnih insignija, pa smatra da nema potrebe micati HOS-ovu ploču niti mijenjati znakovlje HOS-a koji je priznat kao legalna vojna jedinica.

- Imamo niz udruga registriranih s tim nazivom još prije 20 godina, one su legalno registrirane. Naravno, ne možemo tolerirati korištenje Za dom spremni u kontekstu ustaškog pokreta. Što se mene tiče, na HOS-ovoj ploči nije ustaški pozdrav Za dom spremni, nego vojna oznaka, u tom kontekstu ona ne potiče na ustaštvo i ne vidim razloga da bi se trebala ukloniti - poručuje Kuščević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:56