SVEĆENIK PEDOFIL

KAKO ŽIVI ZADARSKI ŽUPNIK KOJI JE ZLOSTAVLJAO STOTINU DJECE Don Nedjeljku određen strogi post

Dane provodi iza visokih zidina svećeničkog doma u samom centru Zadra

Sunčan, nedjeljni dan izmamio je Zadrane na poljanu Ivana Pavla II. I Forum, u okolici katedrale. Došli su sa svojim mališanima koji su se veselo igrali na suncu, dok su roditelji ispijali kave u obližnjim kafićima. Čuo se žamor njihovih razgovora i cika vesele dječice.

Ništa nije dalo naslutiti da se samo koji metar dalje nalazi opasan seksualni predator, svećenik Nedjeljko Ivanov - odgovoran za spolno zlostavljanje stotine dječaka tijekom svog župnikovanja u nedalekim Bibinjama.

Svećenik-pedofil, prvi u Hrvatskoj kojeg je Crkva proglasila službeno krivim prema svojim zakonima, živi u izolaciji u Svećeničkom domu u samom središtu Zadra, opasan višemetarskim kamenim zidom koji skriva svećenike od pogleda znatiželjnika. Don Nedjeljko živi u jednoj od narančastih zgrada doma, na kojima su prozori i grilje jučer bili uglavnom zatvoreni.

Pokora u izolaciji

Kako točno izgleda njegova kazna, može se samo nagađati, jer se svi svećenici dosad optuženi ili osuđeni za pedofiliju drže u izolaciji i nije im dopušten kontakt s javnosti. Ono što se pouzdano zna jest da je don Nedjeljku oduzeto pravo ispovijedanja, a misu može služiti samo drugim svećenicima, no pitanje je bi li tko išao na euharistiju predvođenu pedofilom.

Dalje, don Nedjeljku je naređena pokora. Ona se može sastojati od čitavog niza metoda auto-kažnjavanja, od kojih neke nalažu i drastičan post, odnosno izgladnjivanje. No, lokalni mediji pišu kako je u to teško povjerovati jer je Ivanov teški dijabetičar te bi rigorozan post bio koban za njegovo zdravlje.

Don Nedjeljku nije dopušten ni izlazak u grad, a ako negdje i mora otići ‡ naprimjer na liječnički pregled na jednom od više izlaza sa zadarskog crkvenog imanja dočekuje ga automobil koji ga pod velom tajnosti prevozi u bolnicu i iz nje.

To bi moglo biti samo privremeno jer dosadašnja crkvena praksa jest svećenike optužene za takva zlodjela izmjestiti iz gradova u malene, zabačene župe gdje će biti daleko od očiju javnosti. Tako je učinjeno i s pokojnim franjevcem Antom Madunićem koji je bio osumnjičen za pohotna djela prema djevojčicama iz Prološca Donjeg, a koji je u tajnosti prebačen u samostan u Zaostrogu, gdje smo ga ipak uspjeli "uloviti" i fotografirati kako obrađuje vrt. Čini se sve kako bi se minimalizirao kontakt svećenika-pedofila sa Zadranima, jer je sigurno da se među njima ne bi dobro proveo.

- Trebalo bi ga javno objesiti ovdje, na nekadašnji stup srama govori nam jedna Zadranka dok s unukom uživa u šetnji gradom.

Zlostavljao 20 godina

Dobacuje kako je prava sramota što je zlostavljanje djece trajalo punih dvadeset godina, a da nitko ništa nije poduzeo.

Don Nedjeljko danas ima 74 godine, a dječake je zlostavljao punih dvadeset godina, od 1976. do 1996. Omiljene žrtve bili su mu dječaci osnovnoškolske dobi, mahom ministranti, koje je dodirivao, grlio i skidao u ispovjedaonici.

Koliko je poznato, nije se usudio poduzeti ništa osim milovanja po intimnim dijelovima tijela, no to je bilo sasvim dovoljno da u dječaka, danas odraslih ljudi, prouzroči teške psihičke posljedice i rane na duši koje će nositi cijelog života.

Crkveni sud Zadarske nadbiskupije dvije je godine vodio postupak protiv svećenika i proglasio ga krivim za kršenje Šeste zapovijedi koja vjernike sprječava od bludnog grijeha.

Pa, iako je don Nedjeljko prvi svećenik-pedofil kojeg se Crkva u Hrvatskoj javno odrekla, osim duhovnih neće snositi nikakve svjetovne posljedice.

Zastara

Nastupila je, naime, zastara jer kazneni progon nije moguć ako je od počinjenja zadnjeg bludnog djela prošlo više od petnaest godina, što jest. Zadrani su time zgroženi.

Pričaju nam kako za takva kaznena djela treba ukinuti zastaru jer “ne zastarijevaju ni emotivne rane koje je svećenik svojim seksualnim nasiljem otvorio”. Jedno je sigurno don Nedjeljko više nikada neće moći prošetati Zadrom niti svojim Bibinjama iako se svi slažu kako ništa nije dovoljno velika kazna za gnjusnosti za koje je odgovoran.

Kako izgleda crkvena kazna

- stroga izolacija, nedopušten kontakt s javnosti

- oduzeto pravo ispovijedanja, misu može služiti samo drugim svećenicima

- pokora koja koja može biti drastičan post, odnosno izgladnjivanje

- ne dopušten izlazak u grad, a ako mora liječničku u tajnosti ga prevozi auto

- može ga se preseliti u izolaciju u zabačenu župu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:08