BLOKIRAN PROGRAM

KANABIS NA AGRONOMIJI Fakultet dobio zaplijenjenu opremu za uzgoj marihuane, ali već godinu i pol ne stiže odgovor smije li se njome koristiti

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Ministarstvo državne imovine još je prije gotovo godinu i pol odlučilo darovati Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu opremu za proizvodnju kanabisa, vrijednu oko 100.000 kuna, koja je oduzeta u jednoj policijskoj akciji, no zbog naše poznate birokracije, studenti je još ne koriste i ona skuplja prašinu u skladištu fakulteta.

Riječ je o opremi za uzgoj marihuane koja se sastoji od lampi, grijalica, ventilatora i nosača, tu je i prehrana za biljke, no sve to sada propada u skladištu jer im nitko već godinu dana ne odgovara na upite.

Naime, prof. Marko Vinceković, voditelj Zavoda za kemiju Agronomskog fakulteta, za Jutarnji list otkriva kako su imali ideju da u laboratoriju uzgajaju kanabis i rade znanstvena istraživanja u kontroliranim uvjetima, no da ni nakon godinu dana nisu dobili nikakav odgovor od Ministarstva zdravstva, potvrdni ni odbijenicu.

- Navedenu je opremu za uzgoj kanabisa doniralo Ministarstvo državne imovine u listopadu 2017. i nalazi se u skladištu zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Na žalost, nije nikada stavljena u funkciju jer od Ministarstva zdravlja nikada nije zaprimljen odgovor na upit o dopuštenju provođenja kontroliranih znanstvenih istraživanja medicinskog kanabisa u laboratoriju - pojasnio nam je prof. Vinceković kad smo ga nazvali i pitali što je s tom opremom.

Zagreb, 150319.
Agronomski fakultet. Svetosimunska cesta 25.
Oprema za proizvodnju kanabisa spremljena u Agronomskom fakultetu.
Na fotografiji: oprema.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministarstvu zdravstva slao je i požurnice, pisao je i Ministarstvu unutarnjih poslova, osobno odlazio u Ministarstvo kako bi pitao jesu li u pisarnici uopće zaprimili dopis, ali uzalud - nitko se nije udostojio niti odgovoriti na e-mail.

Uzaludna pisma

- Krajem studenog ili početkom prosinca prošle godine osobno sam otišao pitati jesu li zaprimili mail i rekli su mi da je zaprimljen 11. ožujka. Zatim sam posebno pisao načelnici Uprave za lijekove, poslao joj odluku o donaciji od Ministarstva državne imovine, ona je mail pročitala, ali nije odgovorila ništa i tako se već godinu dana igraju s nama - kaže Vinceković te dodaje da mu nije jasno zašto nismo kao ostale zemlje, koje su već napravile i biznis s marihuanom.

Pojašnjava kako su planirali kontrolirani uzgoj i kompletnu analizu cijele biljke, ekstrakciju, a u konačnici i proizvodnju ulja, za koje postoje i znanstvena istraživanja da uklanja neke tegobe i ublažava bol kod teških oboljenja.

Zadar, 211118.
PU Zadraska zapljenila je  17 kg marihuane i opremu za proizvodnju droge u obiteljskoj kuci u naselju Brodarica ciji je vlasnik 53-gosinjak iz Zadra.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX
Ilustracija

- Htjeli smo tome pristupiti znanstveno-istraživački, vani su takva istraživanja redovita, a kod nas je to još tabu i ne mogu objasniti zašto je to tako - kaže Vinceković.

Njegov je tim nedavno dobio i nagradu na Zagreb Connectu za inovativni proizvod pametne mikrokapsule za zaštitu i prihranu bilja, koji je agroekološki pripravak u kojem se ne koriste organski spojevi štetni za ljudsko zdravlje, što omogućava proizvodnju zdravije hrane. Dakle, riječ je o mladim i uspješnim znanstvenicima koje država koči da se bave svojim poslom i doprinose društvu.

Iz Ministarstva zdravstva, pak, potvrđuju da su zaprimili zahtjev Agronomskog fakulteta, podržavaju znanstvena istraživanja na tu temu, ali oni sada krivnju prebacuju na Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Prebacivanje loptice

- Ministarstvo zdravstva zaprimilo je zahtjev Agronomskog fakulteta vezan uz izdavanje dozvole za uzgoj konoplje u znanstveno-istraživačke svrhe. Međutim, odobrenje uzgoja konoplje u znanstveno-istraživačke svrhe sukladno članku 16. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga od strane Ministarstva zdravstva nije moguće izdati sve dok ministarstvo nadležno za znanost ne propiše uvjete po kojima se ta djelatnost može obavljati - tvrde u Ministarstvu zdravstva, na čijem je čelu HDZ-ovac Milan Kujundžić.

Prema postojećem Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga, naime, u članku 16. stavku 1 definirano je da “ustanove koje se bave znanstvenoistraživačkom djelatnošću mogu u znanstvene svrhe uzgajati biljke iz kojih se može dobiti droga i izrađivati drogu”, no samo ako imaju odobrenje ministra zdravstva. U stavku 2. istog članka navodi se, pak, da ministar nadležan za znanost uz suglasnost ministra zdravstva propisuje uvjete po kojima se može obavljati djelatnost iz stavka 1 ovog članka, pa ispada da suglasnost nisu niti mogli dobiti bez posebnog dokumenta koji je moralo donijeti Ministarstvo znanosti i obrazovanja, na čijem je čelu Blaženka Divjak. Iz njezina ministarstva neslužbeno poručuju da će se sigurno sada time pozabaviti, a službeno odgovaraju da podržavaju istraživanja.

“Ministarstvo podržava istraživanja koja mogu rezultirati novim znanstvenim saznanjima. Istraživanja koja uključuju marihuanu moguća su sukladno zakonima koja reguliraju znanstvena istraživanja, a u skladu s jasnim protokolima. Potrudit ćemo se osigurati što lakše uvjete za takva buduća istraživanja i znanstvene pothvate”, poručuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:49