VELIKI PROBLEM

'KAO DA SMO NA KRAJU SVIJETA...' U Slavoniji doktorima nude brojne pogodnosti, veće plaće, čak i kuće, ali interesa nema

 Goran Mehkek / Ilustracija / CROPIX

Već niz godina istočna Slavonija suočava se s nedostatkom liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, no u zadnje vrijeme taj problem eskalira jer sada, čini se, na istok Hrvatske ne želi doći nitko unatoč brojnim pogodnostima i dobrim plaćama, kojima vukovarsko-srijemski domovi zdravlja u Vinkovcima, Vukovaru i Županji nastoje privući liječnike.

Najviše problema s popunjavanjem ordinacija obiteljske medicine imaju pogranična područja uz BiH i Srbiju, koja su poprilično izolirana i udaljena od najbližih gradskih središta Županje i Vinkovaca.

Nitko ne želi ići u mala sela

- Osigurali smo liječnicima na tom području i stanove koje smo u potpunosti uredili te su odmah useljivi, dok su plaćanje režijskih troškova spremne preuzeti tamošnje općine, ali nam se nitko ne javlja na natječaje. Mala su to sela, izolirana i udaljena od gradskih središta i jednostavno tamo nitko ne želi ići - žali se ravnateljica Doma zdravlja Županja Luca Lešić.

Trenutačno u županjskoj Posavini nedostaju četiri liječnika, od kojih dva za popunjavanje timova u Gunji i po jedan za Posavske Podgajce - Rajevo Selo i Županju.

Lešić navodi kako interesa za dolazak na područje županjske Posavine nema ni kod liječnika u susjednoj BiH i Srbiji, pa smatra da bi u takvoj situaciji trebala uskočiti država i ponuditi liječnicima, koji iskažu volju za rad u rubnim područjima, dodatke na plaću.

- Doktori su nam i prije znali doći pa ostajati po godinu, dvije i onda bi otišli za boljom ponudom. Na to smo već navikli. Međutim, sada uopće ne dolazi nitko, već svi odmah žele na specijalizacije. Prije se znalo - da bi išao na specijalizaciju moraš prvo provesti godinu-dvije na stažu u obiteljskoj medicini. Danas svi preskaču taj korak i odlaze na specijalizacije, koje dugo traju, i dok nam se specijalizanti ne vrate, mi se moramo snalaziti - ističe Lešić.

Za razliku od ordinacija obiteljske medicine, Dom zdravlja Županja dobro je pokriven specijalističkim timovima pa provodi i fizikalne terapije za koje se prije moralo ići u vinkovačku bolnicu.

Na vukovarskom području dosta ambulanti ispod standarda od 1700 osiguranika

Probleme s osiguranjem potrebnog broja liječničkih timova na iločkom području imaju u Domu zdravlja Vukovar.

- Jednostavno nismo atraktivni. Imamo dobre uvjete za rad, dobro opremljene ordinacije, ali zainteresiranih liječnika za dolazak na ova područja nema - kaže ravnatelj Doma zdravlja Vukovar Ante Lohinski.

Na vukovarskom, a posebice na iločkom području, postoji dosta ambulanti koje su ispod standarda od 1700 osiguranih osoba po timu u obiteljskoj medicini.

- Sada nam je najakutniji problem Bapska u kojoj imamo krasnu kuću za liječnika s vrtom i okućnicom. Međutim, u tome selu imamo samo 700 osiguranika. Još nam je pet ambulanti ispod standarda potrebnog broja osiguranika i u toj situaciji jako je teško naći nekoga tko je zainteresiran za rad u tim sredinama - ističe Lohinski.

Problem nedostatka liječnika specijalista u Iloku riješen je tako da je osiguran primjeren prostor u koji dolaze onkolog, ginekolog i ostali potrebi specijalisti, a sve financira Grad Ilok kroz nadoknade doktorima.

U Vukovaru novčane stimulacije te stanovi za liječnike i sestre

Dom zdravlja Vukovar je među rijetkima u Hrvatskoj koji daje novčane stimulacije doktorima, svakih otprilike šest mjeseci, a Grad Vukovar je počeo u zadnje vrijeme dijeliti stanove liječnicima i medicinskim sestrama.

- Kod nas stanje nije tako loše, ali imamo osjećaj da cijelo vrijeme hodamo rubom. Zasad se pokrivamo, ali čim netko ode na godišnji odmor ili bolovanje, u problemima smo - navodi ravnatelj Doma zdravlja.

Ističe kako već godinama ne mogu naći inženjera medicinske biokemije. Na nedavno objavljeni natječaj opet se nitko nije javio, pa do daljnjega taj nedostatak u Domu zdravlja rješavaju angažiranjem stručnjaka iz vukovarske bolnice.

Kadrovske stanove liječnicima nude i u Domu zdravlja Vinkovci, ali i tamo je slaba potražnja za njima.

Vinkovci: Kao da smo na kraju svijeta

- Kao da smo na kraju svijeta. Magistra farmacije biokemije tražimo već godinama. Znamo da ih ima nezaposlenih u Zagrebu. Nudimo im plaću od 10.500 kuna, ali nitko ne želi doći. Radije ostaju u Zagrebu i rade za 6500 kuna - razočaran je ravnatelj Doma zdravlja Vinkovci Petar Kulić.

Srećom, kaže, dobra je suradnja s vinkovačkom i vukovarskom bolnicom, kao i domovima zdravlja u Vukovaru i Županji, pa tamošnji kadrovi znaju uskočiti kada je potrebno.

Kulić je nezadovoljan i novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti kojim se privatna praksa uvodi u ambulante. U vinkovačkom Domu zdravalja strahuju da će biti privatizirane ordinacije s dostatnim brojem pacijenata, dok će domovima zdravlja ostati ordinacije u neatraktivnim, malim i udaljenim mjestima.

- Ordinacije u Tordincima i Slakovcima sigurno nitko neće privatizirati, već će ostati nama kao neprofitabilne. I što mi s njima da radimo? Ulazimo u gubitak? A s druge strane, obvezni smo osiguranicima pružiti najbolju zdravstvenu skrb koju možemo, i to činimo - kaže Kulić.

Još se uvijek čeka da županijske vlasti donesu potrebne kriterije za primjenu novog zakona.

- Morali bi naći zadovoljavajuća rješenja, međutim matematika i brojke su neumoljivi. Bojim se da bolji dani ne dolaze, ali dobra pokrivenost javnozdravstvenom mrežom ne bi smjela biti upitna. Uz koju cijenu, to ćemo tek vidjeti - zaključuje ravnatelj vinkovačkog Doma zdravlja.

Napisao: Željko Draženović / Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:29