BLAMAŽA VRHOVNOG SUDA

Kaotična presuda: Pomiješali iskaze, svjedoke i činjenice

Presuda branitelju Ivici Miriću zbog ubojstva susjeda, Srbina Miloša Čalića, primjer je šlamperaja
 Hajdinjak/CROPIX

SISAK - Vrhovni sud Republike Hrvatske, presudom od 7. prosinca 2010. godine, potvrdio je presudu Županijskog suda u Sisku donesenu lani, 10. lipnja, kojom je hrvatski branitelj Ivica Mirić iz Siska osuđen na devet godina zatvora zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Mirić je osuđen zbog optužbe da je 9. listopada 1991., kao pripadnik pričuvnog sastava policije, iz bolnice u Zagrebu izveo sisačkog Srbina Miloša Čalića, te ga zajedno s još dvojicom nepoznatih pomagača ubio iz vatrenog oružja i ostavio u šumi kod Siska.

Ogorčeni branitelji

Braniteljske udruge u Sisku ogorčene su presudom, tvrdeći kako nije dokazano da je Mirić ubio svog susjeda Čalića, no još više šlamperajem kojeg je pokazalo vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem sutkinje Ane Garačić, pišući obrazloženje presude.

Naime, u tom obrazloženju pomiješani su iskazi svjedoka i činjenice, pa više nije jasno tko je, gdje i kada što rekao i što se dogodilo. Pa tako Vrhovni sud obrazlaže kako potpuno vjeruje svjedoku Predragu Pavloviću, navodeći kako je Pavlović izjavio da je Mirić rekao vozaču kombija, u kojem su vozili Čalića, gdje da skrene s ceste, zatim da je rekao kako je Mirić Čalića u kombiju nazivao četnikom te da je na mjestu zločina vidio odvođenje Čalića u šumu i čuo pucnjeve, te da su se policajci na čelu s Mirićem vratili bez Čalića.

Najveća pogreška

Istina je da je Pavlović bio u istoj bolnici iz koje je odveden Čalić, no čovjek je ostao u bolnici kada su Mirić i društvo odveli Čalića. Pavlović, stoga, nije mogao biti u kombiju, nije mogao čuti kako Mirić Čalića naziva četnikom i nije mogao vidjeti odvođenje Čalića u šumu. Pavlović je na sudu rekao da je, nakon što su Mirić i drugi odveli Čalića kombijem, “dao izjavu doktorici što je vidio, a o tome je izvijestio i oca”.

Po izlasku iz bolnice sreo se s Mirićem koji mu je prijetio i pritom doslovce rekao ‘budeš li kome rekao, još uvijek radi ovaj prst’, pokazujući pri tome kažiprstom kao da poteže okidač”, stoji u spisima Županijskog suda u Sisku.

Kako je Vrhovni sud iz tih izjava pročitao da je Pavlović rekao da je bio u kombiju, da je čuo Mirića kako prijeti Čaliću i pucnjeve kojima ga se ubija, nikome nije jasno. -

Oni su pomiješali iskaze drugih svjedoka, te sve ključno stavili ‘u usta’ Pavlovića. Sada će se izvlačiti da su nehotice pogriješili. To nije greška, to je nedopustivi šlamperaj vrhovne pravosudne institucije.

Ide ustavna tužba

Najmanje četiri puta grubo su pogriješili, a osuđuju čovjeka na devet godina zatvora. Strašno - ogročen je Ivica Pandža, hrvatski ratni invalid i pričuvni pukovnik HV-a.

Branitelj osuđenog Mirića Domagoj Rupčić rekao je da će uložiti ustavnu tužbu, te da će cijeli niz pogrešaka Vrhovnog suda biti jedan od argumenata te tužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:55