NOVA VLADA ILI NOVI IZBORI

Karamarko u srijedu u 13 sati ušao Petrovu u sobu i ponudio Marića za mandatara, Petrov odbio

Nekoliko sugovornika koji su posljednjih dana s obje strane izravno sudjelovali u pokušajima da se razriješi kriza između HDZ-a i Mosta otkrivaju kako je došlo do eskalacije sukoba i koji su mogući smjerovi njegova razrješenja. Zajednički zaključak jest kako je jedino sigurno da ćemo dobiti novu Vladu: ili novom većinom u Saboru ili prijevremenim izborima
 Dragan Matić / CROPIX

Prema onome što se dosad razbistrilo u političkom vrhu koji upravlja aktualnom krizom Vlade, sigurno je jedino to da ćemo dobiti novu Vladu (u smislu drastične rekonstrukcije postojeće ili onu koju će dati novi izbori), a da u njoj neće biti predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Most ustraje na preživljavanju Tihomira Oreškovića kao predsjednika Vlade, pa makar na ograničeno vrijeme, a ako to ne uspije, za njih su izlaz novi izbori. HDZ neće pristati na Oreškovića i bude li on ustrajao na tome da ne odstupi dobrovoljno, na dnevnom redu Sabora ostaje postupak njegova opoziva. HDZ-ovci poručuju da su već osigurali većinu koja bi podržala novog mandatara, bio to aktualni ministar financija Zdravko Marić ili netko drugi. Kažu da će nastaviti vladati, ali tako da svoje desno krilo stave pod kontrolu.

Sve druge opcije koje su se od utorka rano ujutro izvlačile na stol nisu naišle na plodno tlo i odbačene su. Kroz razgovore s akterima političke drame kroz koju prolazi Hrvatska saznali smo tijek i sadržaj pregovora koji su se vodili na obje strane Markova trga, u Vladi i Saboru, a djelomice i u domu Tihomira Oreškovića, te utvrdili s kojih pozicija nastupaju glavni igrači i koji su im motivi.

Premijer Orešković nipošto neće odstupiti i time olakšati rasplet krize. Njegov osnovni motiv za borbu da opstane na čelnoj poziciji u Vladi je što ne želi otići ponižen i osramoćen bez da je imao pravu priliku ostvariti neke rezultate. Jednostavno rečeno, Orešković ne želi biti HDZ-ova krpa kojom će pomesti pod.

Pregovori

S druge strane, čelnik Mosta Božo Petrov smatra da nije kriv što se Vlada našla u krizi i ne želi odstupiti. Drži se početnih pozicija Mosta, a to je da premijer bude nestranački, i neće prihvatiti nijedno drugo rješenje.

HDZ, s treće strane, najviše vrluda i pokušava pronaći izlaz koji će biti najbezbolniji za stranku. Priznali su da njihov predsjednik Karamarko ne može biti mandatar, niti na bilo koji drugi način sudjelovati u Vladi. Koplja su se ovih dana lomila oko toga što je za njih manje loše - Vlada kojoj će na čelu ostati Orešković ili novi izbori na kojima će sigurno proći puno lošije nego na prošlima. Ishod je micanje Oreškovića, ali i Karamarka, te pokušaj preslagivanja bez njih dvojice, ali i bez Mosta.

Prema informacijama iz više izvora koji su neposredno uključeni u rješavanje krize, jedan od važnijih trenutaka odigrao se u utorak ujutro kada je Domagoj Ivan Milošević kao novi glavni tajnik HDZ-a otišao u Vladu i sastao se s premijerom Oreškovićem.

Ponuda premijeru Izvori nam kažu da je nastupio krajnje obazrivo i diplomatski mu pokušao objasniti kako ga HDZ više ne može održavati na čelu Vlade nakon što je pozvao šefa njihove stranke da podnese ostavku. Zamolio ga je da se sam povuče i ponudio mu mjesto u Vladi koje želi, prije svega ono koje mu je prvotno i bilo namijenjeno, a to je potpredsjednik Vlade zadužen za investicije. U paketu s tom ponudom išlo je i Karamarkovo povlačenje iz Vlade, i netko drugi kao mandatar. Spominjali su se Marić, Milošević, ministar Tolušić. Orešković nije pokazao razumijevanje za političku situaciju te je ponudu glatko odbio. Opisujući ishod toga razgovora, naš izvor prenosi kako je Milošević izašao iz Oreškovićeva ureda pod dojmom da je imao sugovornika lišenog ikakvog političkog senzibiliteta i nevjerojatno tvrdoglavog.

Nakon toga, u HDZ-u je nastupila svojevrsna kakofonija. Pred njima je bio pritisak da operacionaliziraju već najavljeni postupak pokretanja opoziva premijera Oreškovića, čime se ruši i cijela Vlada, ali i sve prisutnija svijest da s Karamarkom ne mogu formirati novu Vladu. U redovima HDZ-a stvorio se otpor prema rušenju Oreškovića i suzdržanost dijela zastupnika prilikom potpisivanja zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja premijeru.

U srijedu je situaciju pokušao riješiti sam Karamarko. Oko 13 sati je došao u ured Bože Petrova i ponudio mu da odstupe sva trojica - dakle Orešković, Petrov i on, a mandatar za novu Vladu bio bi Zdravko Marić. Ta je ponuda naišla na odbijanje. Karamarko je, navodno, jako razljutio Petrova. Čelnik Mosta pitao je Karamarka zašto bi on otišao. - Ja nisam kriv za situaciju u kojoj se našla Vlada i ne vidim razlog zbog kojeg bih ja odstupio. Da si odmah dao ostavku, možda bismo i mogli tražiti zajednički izlaz iz ove situacije. Sada je za to kasno - prepričao je naš sugovornik reakciju Bože Petrova, koji je Karamarku jasno dao na znanje da je Most na početnom stavu s kojim je i ušao u Vladu, a to je nestranački premijer. - Uz sve uvažavanje ministra Marića, činjenica da nije član HDZ-a ne govori da kao premijer može imati odmak od HDZ-a jer je u Vladu ušao s njegove liste - ističe naš izvor. Razgovarajući o krizi vlasti, doznali smo da je ogroman problem u funkcioniraju Vlade Karamarko. Ali, ne samo zbog političke odgovornosti zbog njegovih obiteljskih veza s MOL-om nego i zato što nije dolazio na posao.

Pukli odnosi

- Premijer Orešković uopće nije imao kontakt s HDZ-om. Karamarka gotovo nikad nije bilo u Vladi, a nije bilo ni druge osobe koja bi koordinirala HDZ-ove ministre te dogovarala i usklađivala HDZ-ovu politiku s premijerom. Orešković je bio sam, a sada ga ruše - kaže jedan od naših sugovornika vrlo blizak premijeru i navodi kako je Karamarko u srijedu, pokušavajući ishoditi kolektivno povlačenje prvih ljudi Vlade, prvi put otkad je formiran "Timov tim" ušao u ured Bože Petrova. Znakovita je i informacija kako je tijekom razgovora o izlasku iz krize Karamarko pokušao (ali mu nije prošlo) isposlovati da postavi svoje ljude na čelo Ravnateljstva policije i PNUSKOK-a.

U međuvremenu su se brusili stavovi i u Mostu. Nakon odbijanja Karamarkovih ponuda Petrov je, doznajemo, izašao pred Nacionalno vijeće Mosta. Naši izvori kažu da je stavio mandat na stol i rekao da će se, ako to žele, povući iz Vlade, kandidirati za gradonačelnika Metkovića ili potpuno maknuti. Rezultat je bila bezrezervna podrška.

Premda su SDP-ovci vrlo suzdržani u javnim istupima, saznajemo da ne miruju. Tako su, prema jednom izvoru, ovih dana poslali ponudu Mostu prema kojoj bi SDP srušio kvorum prilikom glasanja o povjerenju Oreškoviću, pustili bi da se glasa i raspravlja o povjerenju Karamarku, a onda bi zajedno izglasali raspuštanje Sabora. Most je to odbio. Pokaže li se, međutim, da je HDZ skupio većinu za novu Vladu bez Mosta, ne treba isključiti mogućnost da se SDP-ov scenarij spontano pokuša realizirati pa kako bude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 03:09