BURA REAKCIJA

KARNEVAL MRŽNJE U IMOTSKOM Spalitelju lutke gay udomitelja tri kaznene prijave, ali DORH još ne zna hoće li protiv njega išta poduzeti

 
Organizator imotskog karnevala Milivoj Đuka na Facebook profilu ima fotografiju na kojoj pozira uz kukasti križ (lijevo)

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu ne zna hoće li išta poduzeti protiv organizatora karnevala u Imotskom, društva “Bakove svečanosti” (čiji predsjednik Milivoj Đuka pozira ispred kukastog križa i to objavljuje na Facebooku), jer su na karnevalu spalili lutku istospolnog para s djetetom.

- Možemo vas izvijestiti kako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu usmeno obaviješteno od strane policije da su na zapisnik zaprimili kaznenu prijavu zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Nakon što kaznena prijava bude dostavljena ovom državnom odvjetništvu, razmotrit ćemo njen sadržaj i utvrđene činjenice, a ako ocijenimo da su prikupljeni podaci dostatni za donošenje odluke, donijeti državnoodvjetničku odluku o kojoj će javnost će biti pravodobno izviještena - odgovor je Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Poziv na mržnju

Splitskom tužiteljstvu postavili smo konkretno pitanje je li paljenjem lutke gay para s djetetom počinjeno kazneno djelo iz članka 325. Kaznenog zakona - Javno poticanje na nasilje i mržnju.

Također smo pitali da, ukoliko prepoznaju u ovom karnevalskom činu elemente kaznenog djela poticanja na nasilje i mržnju, odgovore u čemu se ovaj događaj razlikuje od onih kojima smo imali prilike svjedočiti prethodnih godina, posebno u Kaštelima kada se palilo lutku koja je predstavljala Milorada Pupovca.

Umjesto toga, glasnogovornik Josip Mršić nam je rekao da je policija zaprimila kaznenu prijavu, što je ionako poznato.

Naime, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Arsen Bauk, jučer je protiv organizatora karnevala podnio kaznenu prijavu jer paljenje lutke gay para s djetetom smatra javnim pozivom na nasilje i mržnju zbog spolne orijentacije, a ne karnevalskim običajem u kojem se spaljuje i izruguje moćnike.

- Maškare su tradicija i spaljivanje karnevala je uvijek bilo prema moćnicima, a ne prema manjinama, to nisu običaji i nije tradicija. I mislim da je vrijeme da se nadležne institucije izjasne o tome je li to naš običaj ili je ipak poziv na mržnju - kazao je Bauk.

Predsjednik Zoran Milanović odmah je osudio paljenje lutke u Imotskom i pozvao nadležne institucije na postupanje. Isto je učinio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, te pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Osude su stigle i iz Vlade, od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te oporbenih političara. Sankcioniranje organizatora tražila je i udruga Dugine obitelji, a i stranka GLAS najavila je jučer da će podnijeti kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić iz HDZ-a je za Dalmatinski portal izjavio kako se Grad Imotski nikada nije miješao u organizaciju karnevala, pa neće ni sada.

- Znate da se alegorijski spaljuje ono što je točka prijepora, oko čega se u javnosti lome koplja. Razumijem da su se neki osjetili povrijeđenima, ali to sigurno nije bila namjera organizatora - rekao je gradonačelnik.

Namjeravali smo ga pitati kako zna koje su bile namjere organizatora i za osobni stav prema događaju u njegovom gradu, ali nije odgovarao na pozive.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je osudila paljenje krnje, posebno stoga što je to učinjeno pred mnogobrojnom djecom. Kazala je da organizatori trebaju za to snositi posljedice te da će o poduzetom tražiti izvješće od Grada Imotskog, a po potrebi i od drugih nadležnih tijela.

- Zgrožena sam nevjerojatnom količinom mržnje koju su pokazali organizatori maškara u Imotskom spaljujući kao fašnika gay par s djetetom. Spaljivanje odabrane karnevalske figure gay para s djetetom, odnosno, spaljivanje bilo koga tko skrbi o djetetu, ali i samog djeteta, simbolika je koja uistinu pobuđuje veliki strah i nelagodu među svima nama.

Dodatnu zabrinutost pobuđuje to što je toj manifestaciji nesnošljivosti svjedočilo mnoštvo djece i mladih iz dječjeg vrtića te osnovne i srednje škole. Njima je tim agresivnim činom pokazano da sredina u kojoj žive ne prihvaća i ne tolerira zajednice i obitelji koje odstupaju od tradicionalnog shvaćanja obitelji i smatra ih nepoželjnima - kaže pravobraniteljica.

Predsjednik RH Zoran Milanović je kazao da je to žalostan, nehuman i posve neprihvatljiv čin pod krinkom karnevala.

Javna isprika

- Organizatori koji su upriličili taj sramotan događaj, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija. Tražim njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija - napisao je predsjednik.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković osudio je paljenje krnje u Imotskom i pozvao nadležna tijela na postupanje, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković je rekao da uvažava tradiciju, ali da ipak treba imati određene okvire i granice. Iz Vlade su priopćili kako “karnevalski duh može ostati u okvirima satire kad se ‘sudi’ onima koji su na poziciji vlasti, poput predsjednika države, predsjednika Vlade ili gradonačelnika i drugih političara, a nipošto ne onima koji su predstavnici različitih manjina u hrvatskom društvu”.

Organizator kaže da se drži tradicije i one “daj dite materi”

Imotske scene spaljivanja lutke homoseksualnog para s usvojenim djetetom na kojeg je zalijepljena fotografija SDP-ova saborskog zastupnika Nenada Stazića i nacrtana crvena zvijezda petokraka širile su se društvenim mrežama brzinom munje i izazvale buru reakcija.

Jutro nakon karnevala reagirao je i novoizabrani predsjednik Zoran Milanović tražeći javnu ispriku organizatora karnevala na čijem je čelu Milivoj Đuka, inače predsjednik udruge Kulturno društvo Bakove svečanosti. Iako je našem kolegi tijekom nedjelje rekao da ne vidi ništa loše u tome što je organizirao spaljivanje gej para s djetetom pred mnoštvom djece i građana, naglašavajući da su Imoćani ostali konzervativni držeći se tradicije u smislu one “daj dite materi”, nakon što je prespavao, kod Đuke je nastao - silenzio stampa.

Na naš se prvi poziv javio, no kad smo se predstavili i zamolili da nam prokomentira imotski incident čiji je idejni začetnik, ispričao se rekavši da se nalazi u roamingu u BiH i brzo poklopio slušalicu. Na njegovom Facebook profilu gdje se predstavlja imenom Milivoj Mili Đuka sve donedavno stajala je fotografija na kojoj u dresu splitskih Bilih pozira uz kukasti križ koju su svi mogli javno vidjeti.

Te fotografije na Đukinom profilu više nema kao i informacije da “radi” u Torcidi Split, kako je napisao na profilu. Ostavio je jedino sliku na kojoj 2014. ponosno grli zadarskog pjevača Mladena Grdovića na jednoj od utakmica Hajduka. A po svemu sudeći ovaj će slučaj dobiti epilog na sudu jer su iz udruge Dugine obitelji najavili podizanje kaznene prijave protiv organizatora karnevala.

Imoćani koje smo anketirali i pitali o Bakovoj povorci i krnjevalu kao figuri koja se spaljuje ne vide tu ništa posebno, a niti smatraju to bilo kakvom mržnjom.

- Svatko ima svoj izbor i to je moj stav, ali za usvajanje djeteta sa strane dva muškarca nisam. Nisu Imoćani palili dijete, Bože sačuvaj, ono je za nas svetinja, ali paleći gej par pokazujemo protivljenje da oni odgajaju dijete, razumijete. Paljeni su i predsjednici, možda to budemo sutra vi i ja ako organizator ocijeni da je nešto negativno - rekao je Ante Vuković iz Grubina.

Toša Kvesić izjavio nam je: Nikakva mržnja prijatelju, već protivljenje da dva muškarca uzimaju i odgajaju dijete.

Dine Vučak iz Imotskog sličnih je razmišljanja.

- Podržavam organizatora u potpunosti, baš je bilo smiješno i ne vidim nikakvu mržnju prema nekome - kaže Vučak. Iz PU splitsko-dalmatinske potvrdili su nam kako su zaprimili kaznenu prijavu o kojoj će odmah obavijestiti DORH te sukladno njihovoj uputi provesti izvide. (V.Paić i B. Ćosić)

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković:

- Osuđujem svaki govor mržnje i diskriminaciju. Pozivam nadležna tijela da u okviru svojih ovlasti postupaju. Organizatori paljenja lutke gay para s djetetom ne bi smjeli proći bez reakcije represivnog sustava.

Predsjednik RH Zoran Milanović:

- Ovo je žalostan, nehuman i posve neprihvatljiv čin pod krinkom karnevalskih Bakovih svečanosti. Organizatori zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija. Tražim njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković:

- Neprimjereno mi je da se one koji pripadaju bilo kojoj manjinskoj skupini tretira na taj način. Ne volim taj običaj jer ljudi koje spaljujemo imaju svoju djecu, roditelje... Imam određeno razumijevanje kad se spaljuje one na pozicijama moći.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević:

- Djeci je tim agresivnim činom pokazano da sredina u kojoj žive ne prihvaća zajednice koje odstupaju od tradicionalnog shvaćanja obiteljii.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 18:28