PODACI HZJZ-a

KARTA KOJA PUNO TOGA OTKRIVA... Stopa zlouporabe droga u Istri je čak 50-ak puta veća od one zabilježene u županijama s najnižom stopom

 
 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Istarska županija već je godinama među hrvatskim županijama s najvećom stopom zlouporabe droga: ta je stopa u Istri dvostruko viša od prosjeka Hrvatske te čak 50-tak puta veća od one zabilježene u županijama s najnižom stopom.

Konkretno, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tijekom 2017. godine u Istarskoj županiji zbog zloupotrebe opijata liječene su 432,8 osoba na svakih 100.000 stanovnika, dok je istovremeno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ta stopa iznosila 7,6 osoba na 100.000 stanovnika, a u Virovitičko-podravskoj 14,1.

Stopu višu od Istarske županije ima samo Zadarska županija, u kojoj su na 100.000 stanovnika od opijatske ovisnosti liječene 485,4 osobe. Zanimljivo je da je jedina županija koja, uz Istarsku i Zadarsku, ima stopu veću od 400 Šibensko-kninska županija, odnosno južna susjeda Zadarske županije. Istovremeno, Ličko-senjska županija, koja sa Zadarskom graniči na sjeveru, pripada grupi županija s najnižom stopom: stopa u toj županiji iznosi 22,3.

Kako navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na problematiku u vezi s ovisnostima mogu djelovati i populacijske, prostorne i ekonomske značajke županije. Ličko-senjska županija, objašnjavaju, je županija s relativno starim stanovništvom i nepovoljnim socioekonomskim uvjetima.

S druge strane, u priobalnom dijelu Hrvatske, osobito na otocima, ljeti se ostvaruju mnoge prednosti turizma, ali zimski mjeseci u manjim sredinama nose prijetnju dosade i manjka interesa i aktivnosti.

HZJZ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:26