POLITIKA U KULTURI

KAZALIŠNA SAPUNICA OKO NOVOG INTENDANTA Županija izabrala šeficu HNK Osijek, a natječaj nije ni raspisan

Dražena Vrselja, šefica marketinga u osječkom HNK-u i kandidat za novog intendata kazališta
 Vlado Kos / CROPIX

Otvaranje 112. sezone HNK u Osijeku, koje je u ovoj nacionalnoj kazališnoj kući upriličeno u ponedjeljak uobičajenim sastankom djelatnika s upravom kazališta i predstavnicima osnivača - Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, na kraju se pretvorilo u pravu malu kazališnu sapunicu nakon govora Sandre Filipović, županijske pročelnice za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu.

Ona je, naime, u svom obraćanju kazalištarcima dala javnu podršku kandidaturi Dražene Vrselja za novu intendanticu HNK u Osijeku. Inače, riječ je o dugogodišnjoj zaposlenici i aktualnoj poslovnoj ravnateljici HNK. Međutim, problem je u tome što natječaj za intendanta još nije raspisan, iako se to očekuje vrlo skoro, a s obzirom na to da aktualnom intendantu Božidaru Šnajderu mandat istječe u svibnju sljedeće godine i on se više neće kandidirati za tu funkciju. Budući da među djelatnicima HNK ima i onih koji se namjeravaju kandidirati za čelnu poziciju u kući, ovakav istup pročelnice mnogima nije dobro sjeo.

- U najmanju je ruku nekorektno javno izreći kako jedna osoba ima potporu Grada i Županije prije nego što je natječaj uopće raspisan. Kakva je to poruka ostalim kandidatima? Ostavite svaku nadu vi koji ulazite - rekao nam je, citirajući Dantea, jedan kazalištarac.

Sandra Filipović rekla nam je da joj nikad ne bi palo na pamet istupati u ime Grada Osijeka.

- Nekorektno je izvlačiti iz konteksta kada netko izgovori riječ osnivača, što može biti u jednini ili množini. Meni nije palo na pamet bilo što govoriti u ime Grada Osijeka, a kandidaturu Dražene Vrselja sam izrekla u ime Osječko-baranjske županije, jer smo mi postigli takav dogovor. Natječaj tek predstoji i vidjet ćemo kako će se sve odviti – poručila je županijska pročelnica, a iz Grada Osijeka nismo uspjeli dobiti njihov stav. Kontaktirali smo i Draženu Vrselju, koja nam je potvrdila da ide u kandidaturu, a što se tiče politike, u to se, kaže, ne bi uvlačila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:50