POŽEGA

KAZALIŠTE U SREDIŠTU POLITIČKIH OBRAČUNA I STRANAČKOG KADROVIRANJA: Da, nemamo nijednog glumca, ali imamo 4 tehničara, a lani smo izveli 120 predstava

 
u krugovima: Kazimir Balog i Marijana Matoković
 Foto: Vlado Kos / CROPIX

Požega je hrvatskom glumištu dala Miju Oremović, Nadu Gačešić-Livaković, Tomislava Rališa... U ovom trenutku na našoj je sceni osam mladih glumaca poniklih u Gradskom kazalištu Požega, poput Ines Bojanić, Jasmina Telalovića... Kazališna scena u ovom gradu datira od 1715. godine, no posljednjih tjedana medijski prostor iz ove kuće pune neglumačke priče.

Aktualne su, naime, sistematizacije radnih mjesta i zapošljavanja koja dio javnosti tretira kao uhljebljivanja, pri čemu posao ne dobivaju glumci. Štoviše, ovo kazalište uopće nema zaposlenog glumca, niti ga imaju u sistematizaciji. Doduše, imaju jednu profesionalnu glumicu. Riječ je o mladoj Marijani Matoković, koje je završetkom Umjetničke akademije u Osijeku 2016. godine dobila posao u rodnom gradu, ali ne kao glumica nego kao voditelj dramskog studija na zamjeni. Istina, Marijana u kazalištu i glumi i režira i piše, pa smo je i za našeg posjeta zatekli u posljednjim pripremama za još jednu izvedbu autorskog projekta nje i Maje Đurinović, u kojem Marijana glumi Isadoru Duncan. Ističe da bi i sama voljela imati radno mjesto za koje se školovala.

Pozega, 300118. 
Reportaza iz Gradskog kazalista Pozega koje ima pet zaposlenih, ali nijedan nije glumac. 
Na fotografiji: Marijana Matokovic glumica i voditeljica Dramskog studija Gradskog kazalista Pozega. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Marijana Matoković, glumica i voditeljica Dramskog studija Gradskog kazališta Požega

- No, i ovo je neko rješenje. U ove dvije godine radila sam na desetak predstava, što jest zahtjevno, jer nemamo ansambl, ali uspijevamo se prilagoditi. Puno radim s polaznicima dramskog studija, pa me i to ispunjava, a interes srednjoškolaca je velik, što me raduje. Radimo i na tome da povećamo broj profesionalnih produkcija - istaknula je mlada glumica, kojoj pokraj radnog mjesta ne piše glumica.

Oglas za marketing

No, zato je unazad dva mjeseca prvo otvoreno radno mjesto voditelja scensko-tehničkih poslova, na kojima inače već rade tri osobe, a potom i radno mjesto u marketingu, dok za glumce posla i dalje nema. Pri tome se sve to vezuje kako uz međustranačke tako i uz unutarstranačke obračune ili vraćanje dugova.

- A to nije tako. Na žalost, afere se stvaraju tamo gdje ih nema, čime se ruši ugled ove kuće - kaže Kazimir Balog, djelatnik za odnose s javnošću i v.d. ravnatelja jer je ravnateljica Valentina Neferović, inače supruga bivšeg gradonačelnika, a danas dožupana požeško-slavonskog Vedrana Neferovića (HDZ), na porodiljnom dopustu. Kazalište je, inače, u ovom formatu prije 23 godine osnovao Grad Požega, kojim unazad pet godina upravlja HDZ, pa politika u njemu o svemu odlučuje. Tako i o radnim mjestima.

Pozega, 300118. 
Reportaza iz Gradskog kazalista Pozega koje ima pet zaposlenih, ali nijedan nije glumac. 
Na fotografiji: Kazimir Balog v.d. ravnatelja Gradskog kazalista Pozega. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Kazimir Balog v.d. ravnatelja Gradskog kazališta Požega

- Ako je ovo kazalište najveći problem u državi, onda mi živimo u blagostanju. Žalosno je da se nabacuje blatom na jednu malu, ali posljednjih godina iznimno uspješnu kuću. Godišnje imamo 9-10 svojih premijera, od kojih su tri profesionalne produkcije, nastupamo na brojnim festivalima, osvajamo nagrade. Rezultati se vide - ističe Balog, objašnjavajući da je malim kazalištima poput njihovog nemoguće financijski podnijeti 4-5 glumaca na plaći, pa angažiraju vanjske suradnike. Godišnji proračun im je oko 1,8 milijuna kuna, od čega je oko 30 posto vlastitih prihoda, a ostatak dolazi iz Grada, pri čemu za plaće odlazi oko 800.000 kuna. Zaposleno ih je 11, ali je dvoje trenutno na bolovanju. Prošle godine imali su 180 događaja, od čega 120 predstava, koje su najčešće rasprodane.

Svi rade sve

- Nema nas puno i zato svi radimo sve. Ja znam biti i na ulazu, spuštati zavjese. Rekviziterka nam održava web i Facebook stranicu... - tvrdi Balog, a na naše pitanje zašto Matoković nije zaposlena kao glumica, odgovara da to treba pitati ravnateljicu.

Pozega, 300118. 
Reportaza iz Gradskog kazalista Pozega koje ima pet zaposlenih, ali nijedan nije glumac. 
Na fotografiji: Gradsko kazaliste Pozega. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Prašina oko GKP počela se dizati u studenome kada se doznalo da je promijenjena sistematizacija i to da bi se ponovno zaposlilo Sanju Galić, bivšu tajnicu, ali i bivšu članicu ŽO HDZ-a. Ona je u kazalištu radila od 2007. do 2015., a onda je dobila otkaz.

- Možda je ovo ispravljanje nepravde prema njoj. Te 2015. ugašen je marketing, možda baš da se nju ukloni, pa je proglašena tehnološkim viškom, a mene su prebacili u odnose s javnošću - istaknuo je Balog.

Ukidanje odjela

Bilo je to u vrijeme gradonačelnika Neferovića. Galić je sada primljena jer je, kažu, jedina od troje kandidata zadovoljila kriterije.

- Točno je da sam dobila 20.000 kuna zakonom zajamčene otpremnine, ali od tada sam bila bez posla i naravno da sam se javila na natječaj jer smatram da imam iskustva za rad u ovoj kući - rekla je Galić. Prije nekoliko dana učinjena je i nova sistematizacija, kojom se ukidaju odnosi s javnošću i vraća služba marketinga. Balog tvrdi da je to zbog usklađivanja s promjenama koeficijenata za plaće, koje je gradonačelnik Darko Puljašić (HDZ) odlučio povisiti u cijelom gradskom sustavu, nakon što su 2013. smanjene. Kaže da neće biti novih zapošljavanja, nego će se samo on vratiti u marketing. U kuloarima se priča da je ovo što se sada događa dio unutarstranačkih sukoba u duboko podijeljenom požeškom HDZ-u, no Puljašić nije htio s nama razgovarati o stanju u GKP. Zato jest Tamara Puač, gradska vijećnica i predsjednica SDP-a Požege.

Pozega, 300118. 
Reportaza iz Gradskog kazalista Pozega koje ima pet zaposlenih, ali nijedan nije glumac. 
Na fotografiji: Gradsko kazaliste Pozega. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

- Prvo je po naputku gradonačelnika Neferovića izmijenjen Statut, tako da ravnatelj više nije morao imati pet, nego samo godinu dana staža, što nema nigdje u Hrvatskoj, a onda su Valentinu Soldo, danas Neferović prvo imenovali v.d. ravnateljicom, da bi napunila tih godinu dana staža i postala ravnateljicom. Tu je i uhljebljivanje Kazimira Baloga, koji je bio nezavisni vijećnik, pa je gradonačelnik da bi zadržao vlast, jer je krenuo raskol unutar HDZ-a, morao ‘kupiti’ vijećnika. Sada se uhljebljuje do beskraja, pa gradonačelnik Puljašić, koji je prema kuloarima skrojio otkaz Sanji Galić, istu tu ženu vraća u kazalište, a sve kako bi se dodvorio vrhu stranke. Ovdje je u pitanju moral jer je već uzela otpremninu - istaknula je.

Rezultati i uspjeh

Prozvani Neferović odgovara da je 2013. funkcioniranje kazališta usklađeno sa zakonom i demantira da se izmjenom statuta namještala pozicija za ravnateljicu, koja će tek kasnije postati njegova supruga.

- Ravnateljicu je potvrdilo sedam političkih opcija, a ona je u kazalište uvela red i rad u usporedbi s vremenom SDP-a kada je rad bio obilježen aferama i višemilijunskim dugovima zbog kojih je bivši ravnatelj završio u zatvoru. Unazad nekoliko godina učinjen je iskorak, o čemu govore rezultati i uspjesi kazališta te broj posjetitelja - rekao je Neferović. Balog, pak, odbacuje priču o svom uhljebljivanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:30