PRESUDA MLADIĆU

'KAZNA JE PRIMJERENA, ALI ŠTO JE S HRVATSKOM...' U Banskim dvorima žale što Mladić nije osuđen za zlodjela koja je počinio u RH

Ratko Mladić pokraj Žepe, 29. srpnja 1995.
 / Reuters

Hrvatska vlada smatra primjernom kaznu doživotnog zatvora koju je Haški tribunal ranije u srijedu izrekao zapovjedniku snaga bosanskih Srba Ratku Mladiću, ali istodobno žali što nije osuđen i za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, priopćeno je.

Raspravno vijeće ICTY-ja Ratku Mladiću izreklo je najstrožu moguću kaznu doživotnog zatvora i hrvatska je vlada "smatra primjerenom", piše u priopćenju.

"Podsjećamo kako je Ratko Mladić optužen i sada nepravomoćno osuđen za sudjelovanje u četiri udružena zločinačka pothvata", piše u priopćenju hrvatske vlade.

"Počinjena su najteža kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kao što su zločin genocida, zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjeni u Srebrenici, Sarajevu, logorima Manjača, Omarska i nizu drugih", stoji u tekstu.

Hrvatska vlada ocjenjuje da je presudom izrečenom u srijedu Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije "još jednom potvrđeno kako je u Srebrenici, u kojoj je ubijeno više od 7,000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana, počinjen zločin genocida".

"Istodobno, Vlada RH izražava žaljenje što Ratko Mladić nije optužen i osuđen i za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku", navodi se.

"Napominjemo da je u ovom predmetu Republika Hrvatska putem svojih nadležnih tijela pružala pomoć Tužiteljstvu ICTY-ja ispunjavanjem njihovih zahtjeva", piše vlada.

U priopćenju vlada je izrazila nezadovoljstvo zaključcima Raspravnog vijeća u dijelu u kojem nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, obzirom da su u optužnici bili navedeni, misleći pritom na Slobodana Miloševića, Jovicu Stanišića, Frenkija Simatovića, Željka Ražnjatovića i Vojislava Šešelja.

Ratko Mladić je osuđen i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na području Bosne i Hercegovine s ciljem da se bosanski Hrvati i bosanski Muslimani trajno uklone s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo, pri čemu su kao sudionici UZP navedeni svi najviši dužnosnici Republike Srpske (Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Bogdan Subotić, Momčilo Mandić i Mićo Stanišić).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:39