NOVA AKVIZICIJA

KĆER PREBJEGA U BANDIĆEV KLUB ZAPOSLENA JE U ZAGREBAČKOJ GRADSKOJ UPRAVI Ortynski: 'DORH mora u ovakvom slučaju istražiti ima li političke korupcije'

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

- Prije su barem govorili da se ne slažu s politikom stranke. Sada više ni to. Mladen Madjer me samo nazvao i rekao mi da od danas više nije u HSS-u, nego je prešao u stranku Milana Bandića. I to je bilo to - rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak govoreći o najnovijem osipanju HSS-a i gubitku saborskog zastupnika, čime je njegov klub pao na četiri imena.

No, Beljak je optimist i kaže da je to dobro “jer se politička scena pročišćava”. Uvjeren je da će građani na idućim izborima vrednovati one koji su vjerni politikama koje zastupaju, odnosno kazniti političke prebjege.

Predsjednik HSS-a kaže da je očekivao ovaj Madjerov potez. Imao je informaciju da će taj zastupnik promijeniti politički dres, pa je prošli tjedan otišao u USKOK i rekao sve što zna o tome.

- Nisam podnio kaznenu prijavu, nego sam im izložio sve što o tome znam. Sadržaj onog što sam rekao u USKOK-u ne mogu javno iznositi, no unaprijed sam im najavio da će se dogoditi koruptivno kazneno djelo - rekao je Beljak. Na pitanje kakva je bila reakcija tužitelja USKOK-a te jesu li mu najavili kakvu istragu, odgovorio je kako su mu rekli da će vidjeti što mogu napraviti.

Odgovarao samo Sabo

- Pretpostavljam da će DORH i USKOK nešto poduzeti. Za sada je zbog političke korupcije, i to one na lokalnoj razini, odgovarao samo Željko Sabo iz SDP-a, koji je bio osuđen na zatvorsku kaznu. Sada se to isto događa na državnoj razini i nikome ništa - kaže predsjednik HSS-a i dodaje da će se prelasci u druge političke stranke događati sve dok se ne izmijeni zakon i dok se zakonski ne propiše da mandat pripada stranci.

Bivši glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski također primjećuje kako je do sada samo Sabo odgovarao zbog političke korupcije.

Hvar, 020911.
Bivsi drzavni tuzitelj Radovan Ortynski.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Radovan Ortynski

- Kod Sabe su se pokazali zubi, a sada ništa. No, uz sumnju na korupciju, potrebna je osnovana sumnja. Svejedno, kada do državnog odvjetnika dopre glas o mogućem kaznenom djelu, on je dužan poduzeti određene radnje da to provjeri. Kad taj postupak završi, vidjet će ima li argumenata za osnovanu sumnju i pokretanje kakvog daljnjeg postupka ili nema - kaže Ortynski. Dodaje da se ne može govoriti o korupciji sve dok nema dokaza da je netko za prelazak u drugu političku stranku dobio novac ili kakvu drugu uslugu.

Odmah nakon što je objavljena vijest da je Bandić dobio trinaestog zastupnika u Klubu te da je to Mladen Madjer koji je ušao u Sabor kao zamjena za Stjepana Kožića, župana zagrebačkog, počelo se nagađati o motivima. Osobe koje poznaju Madjera pretpostavile su da bi prelazak u Bandićevu Stranku rada i solidarnosti mogao imati veze s time što je njegova kći zaposlena u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu, i to u odjelu koji se bavi ljudskim resursima. Beljak, međutim, ne vjeruje da su to motivi.

Motivi

- Madjerova kći već godinu dana radi kod Bandića i mislim da se njegov prelazak u Bandićevu stranku ne može povezati izravno s time. Svojedobno mi je rekao gdje mu se kći zaposlila, a mislim da je posao dobila tako što je prošla na natječaju - rekao je Beljak. O motivima prelaska u novu stranku željeli smo razgovarati i s Madjerom, no nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.

Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević najnoviji prelazak u Bandićev klub komentirao je navodom da su svi saborski zastupnici prisegnuli da će raditi na dobrobit građana.

- Zastupnik Madjer je očito procijenio da HSS više nije stranka koja radi na dobrobit građana, pa je odlučio podržati vladajuću većinu i Vladu Andreja Plenkovića - rekao je Kuščević. On smatra da USKOK nema razloga istraživati motive najnovijeg prelaska u Bandićev klub. Na Beljakovu tvrdnju da bi trebalo promijeniti zakon i propisati da mandati pripadaju strankama, a ne zastupnicima, rekao je da od toga neće biti ništa. - Kad bi takvo što propisali, to bi bila autokracija, a ne demokracija - rekao je Kuščević.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kaže da je posrijedi “prljavi posao za premijera Andreja Plenkovića koji odrađuje Milan Bandić”.

- On preko Bandića kupuje zastupnike, a konačni je cilj, uz ostavljanje dojma dominacije nad oporbom, demotivirati ljude da izlaze na izbore. Poruka im je da nema smisla izlaziti na izbore kada će on ionako u Saboru kupiti zastupnike - kaže Grmoja i naglašava da je Most stranka u kojoj nitko nije kupljen.

Loša poruka

Ističe i da “nisu odgovorni samo oni koji se prodaju, nego i oni koji kupuju, a to su Bandić i Plenković”. Ne smatra da bi se time trebao pozabaviti USKOK jer, kaže, ne vjeruje u neovisnost institucija.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kaže da je čelnik HSS-a učinio jedino što je mogao, a to je da je na vrijeme otišao u USKOK i rekao im da Madjer prelazi Bandiću.

- Nemojte mi reći da je Bandić toliko privlačan da svi hrle k njemu i nemaju za to neki drugi motiv. Pa nije Klub HSS-a mjesto u kojem se ne bi moglo slobodno politički djelovati i govoriti - kaže Mrak Taritaš, navodeći da je ovo prelazak Plenkoviću, ali neizravno, preko Bandićeva kluba. Ističe da je to iznimno loše i da građani zbog ovakvih slučajeva gube povjerenje u politiku.

Madjerova kći od listopada zaposlena u Gradskoj upravi

N1 piše da je u listopadu 2018. Tajana Šimunić, kći Mladena Madjera koji je iz HSS-a prešao u klub Milana Bandića, zaposlena u Gradskoj upravi.

'Tajana Šimunić raspoređena je, na neodređeno vrijeme, s danom 1.10.2018., na radno mjesto viši stručni suradnik za Centralni registar ljudskih resursa Grada (II. kategorija, potkategorija viši stručni suradnik, klasifikacijski rang 6.).Tajana Šimunić primljena je u službu u gradska upravna tijela temeljem natječaja koji je raspisala pročelnica Stručne službe gradonačelnika. Predmetni natječaj bio je objavljen u Narodnim novinama broj 29 od 28.3.2018., te na službenoj stranici Grada Zagreba, www.zagreb.hr.', odgovor je Gradske uprave na upit N1 televizije.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak, koji je cijeli slučaj Madjerovog prelaska Bandiću prijavio USKOK-u, tvrdi da zaposlenje kćeri u Gradskoj upravi sigurno nije jedini razlog njegova prelaska Bandiću.

'To je premalo za ovo što je napravio, gotova mu je politička karijera, ne znam kako će doći doma pred obitelj', rekao je Beljak. (Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:54