EMISIJA NA HRT-u

KERUMOV SHOW U OTVORENOM Napao Mariju Selak Raspudić: 'Vi ste filozof, imate posao i sve sređeno, a sad biste u politiku, što će vam to?'

 HRT

Još nas mjesec dana dijeli od nedjelje parlamentarnih izbora koji bi mogli biti najneizvjesniji do sada. Hoće li prevagu izbornim pobjednicima donijeti preferencijalno izabrani kandidati, tko su političari koji pregovaraju s raznim listama te hoće li glasači 5. srpnja birati ljude ili stranke, samo su neka od pitanja postavljena u Otvorenom.

Nezavisna kandidatkinja na listi Mosta Marija Selak Raspudić rekla je da cijeni posao koji je nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a Marijana Petir u karijeri učinila za hrvatsku poljoprivredu i dodala da joj nije jasno kako se mogla dogovoriti s HDZ-om.

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore kaže da zna zašto je HDZ-u trebala Petir.

- Marijana Petir zastupa suverenističke ideje i zato je Plenković treba. On treba Marijanu Petir da se svidi jednom dijelu birača. Baš kao i Kerum koji na izbore izlazi kako bi pomogao HDZ-u unoseći pomutnju, izjavio je Peternel.

- Ja uopće ne znam tko ste vas dvoje i koju stranku zastupate. Ja uopće ne znam u kojoj ste vi stranci. Zašto se vi natječete i koja ste vi stranka? Ja imam svoju stranku, upitao je predsjednik HGS-a Željko Kerum Peternela i Mariju Selak Raspudić.

- Zar nije preveć, kako bi rekao predsjednik Tuđman, da idete i vi i suprug na izbore? Pa kako bi izgledalo da ja i moja žena smo tu sad? Tko bi dicu čuvao?, rekao je Kerum u svom stilu, a Selak Raspudić je priupitao i zašto kao filozof želi u politiku ako 'imate posao, sve sređeno, što će vam to'.

Kerumov obračun sa Škorom i Mostom

Nakon Kerumovog istupa reagirala je Petir.

- Ljevica nema kapacitete da vodi državu. Iz tog razloga nastupam na listi HDZ-a jer smatram da sa svim svojim pozitivnim stvarima i nedostacima su najbolje rješenje, poručila je Marijana Petir.

- Ne treba nam Vlada koja je dokazano koruptivna, rekla je nezavisna kandidatkinja na listi Restart koalicije Mirela Holy. - Vlada je zbog predsjedanja Europskom unijom sprdnja u cijeloj Uniji, a oni se hvale da ćemo dobiti 10 milijardi eura. Da, dobit ćemo, ali samo zato što smo na dnu, poručila je Holy.

Petir je replicirala podsjećajući na aferu ministra poljoprivrede iz Milanovićeve Vlade Tihomira Jakovine, na što je Holy odgovorila da neće replicirati jer je i sama bila u sukobu s Jakovinom jer se nije slagala s njegovim radom.

Željko Kerum želio je odgovoriti Mireli Holy da je ova Vlada koruptivna.

- Mislim da ne postoji koruptivna Vlada, koruptivni HDZ ili SDP. Koruptivni su pojedinci. Uzeli su lovu i neka se sada opravdavaju. I nije točno da se raspada društvo. Moramo se boriti s onim što nas je snašlo. Mi moramo razgovarati što će biti nakon sezone koje neće biti, rekao je Kerum koji je potom odbrusio Peternelu jer ga je želio prekinuti.

- Vi u životu niste dvije plaće podijelili. Nemojte prekidati nekoga tko je dijelio po 2-3 tisuće plaća, rekao je Kerum i vratio se na poruku koju je želio poslati.

- Mi sad moramo opstati, nemamo alternative. Koja je naša alternativa? Ja radim u polju, to sam i Plenkoviću i Milanoviću rekao - ajmo zaorati oranice, ajmo raditi. Vi, Škoro i Most, samo želite pobrati novce kroz saborske plaće i razne odbore. Vi ste filozof i želite ići u politiku. Dajte predavajte na fakultetu, rekao je Kerum Mariji Selak Raspudić uspoređujući i nju i druge aspirante na zastupnička mjesta s Mislavom Kolakušićem za kojeg kaže da je prevario narod.

Nakon što mu je Selak u dva navrata spomenula slučaj plaže Bene, za koju je njegova obitelj dobila koncesiju, on joj je s prijezirom odgovorio da ne zna o čemu priča, da je to najbolja stvar koju je napravio za Splićane koji se, kako je ustvrdio, 'ne bi imali gdje popišati'.

Nakon što su se Selak Raspudić i Holy založile za reformu obrazovanja, pri čemu je Selak spominjala online nastavu kao budućnost, a Holy hibridnu varijantu, Kerum ih je u čudu pitao o čemu govore.

- Ljudi nemaju posla, a o čemu vi pričate? Mirela, može li se ribu lovit online?, upitao je.

Idu li na Hod za život?

Za kraj, urednik Mislav Togonal upitao je goste hoće li ići na ovogodišnji Hod za život koji će se održati dan prije izbora.

- Dosad nisam išla i zato ne želim ići ove godine. No, podržavam sve građanske inicijative pa tako i ovu. No, ne želim skupljati jeftine političke bodove na tome, rekla je Selak Raspudić.

- Vi mora da se šalite? Meni je prestrašno da u današnje vrijeme se moramo boriti da ne gubimo prava za koje su se žene još davno izborile, rekla je Holy.

- Ja ću ići jer idem svake godine. Podržavam pravo na život koji počinje začećem, poručuje Petir.

- Lani sam išao, a hoću li ići ove godine, ne znam. Podržavam život koji počinje začećem, danas je progresivna vrijednost život od začeća, rekao je Peternel.

Kerum je na kraju otkrio da njegova stranka izlazi na izbore u pet jedinica i to, kako je rekao, u slavonskoj, zagrebačkoj, splitskoj, šibenskoj i u 'vanjskoj', odnosno dijaspori.

- Idem tamo gdje je Škoro. Je li on u 4. ili 5. jedinici, upitao je Kerum.

- Znam gdje će Škoro, ali neću reći, uzvratio je Peternel, na što je Kerum uzvratio da će čekati predaju lista, pročitati gdje će Škoro i da će i on tamo.

- Pozivam birače da glasuju za mene, ja sam iznenađenje izbora, rekao je Kerum za kraj emisije nakon što je odjavna špica već 'iscurila'.

Kerum: Koalirat ću s pobjednicima

Inače, na početku emisije je Kerum istaknuo kako nije ponovno došao u politiku, već da je on u politici 12 godina.

- Moja je stranka već 12 godina prva u gradu Splitu, a druga u županiji, rekao je i dodao kako je u koaliciji s HDZ-om u gradu.

Naglasio je da ide na predstojeće izbore zbog birača koji ga zovu.

- Ako uđem u Sabor koalirati ću sa pobjednicima, naglasio je Kerum i dodao kako misli da će HDZ pobijediti te da će se on s njima dogovoriti.

Selak Raspudić je istaknula da se HDZ i SDP ne mogu, nakon devastacije kojoj smo svjedočili godinama, kategorizirati kao prva ili druga liga.

- Smatram da ćemo i mi 'drugi' doći u prvi plan kako bi stali na kraj ovoj vladajućoj oligarhiji koja je dovela zemlju u situaciju u kojoj se sada nalazi.

Ovaj saziv Sabora, kako neki govore, najlošiji je do sada, a Selak Raspudić je rekla kako svjedočimo rasapu institucija, a s time i nepovjerenju u politiku.

Marijana Petir je rekla da su je i Škoro i Plenković pozvali na razgovor. Saslušala je njihove programe i opcije, oni su saslušali njezine, a to je da želi na izbore izaći kao nezavisna zastupnica.

- Dogovorila sam se kao nezavisna zastupnica na HDZ-ovoj listi u 6. izbornoj jedinici, rekla je.

Holy je rekla da ju je Davor Bernardić pitao je li zainetesirana biti na parlamentarnim izborima na listi SDP-a i ona je pristala, ali je rekla kako bi htjela biti na listi u prvoj izbornoj jedinici.

Građani je poistovjećuju sa zakonom" lex kanabis" i SDP se obvezao da ako pobijedi na predstojećim izborima da će već u prvom mjesecu mandata donijeti ovaj zakon stoga što se s njime može pokrenuti bio gospodarstvo.

- To nije bitno samo za proizvodnju hrane već i za proizvodnju niza proizvoda vezanih za bio ekonomiju, rekla je i dodala kako to podrazumijeva dekriminalizaciju marihuane i legalizaciju konoplje.

Peternel je rekao kako je on apsolutno za medicinsku uporabu kanabisa s obzirom na to da je dokazano da pomaže u nizu bolesti.

Holy je naglasila kako društvo ima licemjeran odnos prema kanabisu s obzirom na to da je znanstveno dokazano da je ovisnički potencijal glede ovisničkih supstanci daleko manji od alkohola, nikotina, pa i šećera koji potiče daleko veću ovisnost.

Selak Raspudić je naglasila kako političari moraju biti spremni slušati volju građana i kada im ona ne ide u prilog.

- Političke trgovine kojima svjedočimo su takve da svjedoče kako je politika postala karijera, naglasila je i dodala kako treba kreirati opciju koja će biti alternativa sadašnjem sustavu, a za to trebaju pojedinci koji politiku ne shvaćaju kao vlastitu karijeru i koji stavljaju načela ispred vlastitih interesa.

Petir je rekla kako je poznato da je ona uvijek bila protiv Istanbulske konvencije, ali i kako je ona išla kao nezavisna zastupnica na listi HDZ-a te da se zalagala za demokršćanske vrijednosti.

- Ja imam konkretne rezultate u politici od kojih je imala korist Hrvatska i hrvatski narod, istaknula je Petir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:36