ZLOUPOTREBA

Kerumova sestra utajila tri milijuna kuna poreza?

Nevenku Bečić sumnjiči se da je na ime tvrtke 'Kerum' kupila jahtu Željka Keruma i iskoristila porezne beneficije, a plovilo je korišteno u privatne svrhe
 Joško Ponoš/CROPIX

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je Županijskom sudu istražni zahtjev protiv Nevenke Bečić (52) i tvrtke “Kerum” zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju, piše Slobodna Dalmacija .

Osnovano se sumnja da je osumnjičenica, kao direktorica “Keruma”, od 1. travnja 2004. do kraja 2006. godine, pri izvršavanju obveza prema državnom proračunu, a u nakani da društvu pribavi nepripadajuću dobit, manje obračunala i platila poreza na dodanu vrijednost u iznosu od oko 1.942.600,00 kuna te poreza na dobit u iznosu od oko 1.010.200,00 kuna. Riječ je o istrazi zbog kaznenog djela utaje poreza u iznosu od 2.952.800 kuna.

Sve je pokrenula Porezna uprava Split koja je podnijela prijavu državnom odvjetništvu. Prijava se odnosi na jahtu “Joke” vrijednu 10 milijuna eura koju koristi splitski gradonačelnik Željko Kerum. Jahta je kupljena na ime tvrtke, a korištena je u privatne svrhe.

Pri kupnji službenih plovila, tvrtke PDV mogu tražiti nazad u gotovini ili ga “prebijaju” na način da u određenom razdoblju ne plaćaju navedeni porez na prihode. Ako se određeno prevozno sredstvo koristi u privatne svrhe, ne mogu se koristiti navedene beneficije.

Prijava Porezne uprave Split podnesena je nakon inspekcijskog nadzora, a na nju se žalila tvrtka “Kerum”. Krajem prošle godine, Ministarstvo financija, kao drugostupanjsko tijelo, odbilo je njihovu žalbu i potvrdilo prijavu koja je proslijeđena nadležnim tijelima.

Budući da se radi o kaznenoj odgovornosti, zahtjev ne ide protiv tvrtke, nego protiv odgovorne osobe, u ovom slučaju Nevenke Bečić, koja je u tom razdoblju bila direktorica. Ona ujedno obavlja dužnost predsjednice splitskoga Gradskog vijeća.

- Brod može koristiti bilo tko, ali pod uvjetom da se podmire sva porezna davanja. Nema nikakve prepreke da vlasnik tvrtke na koju je kupljeno plovilo koristi taj brod za krstarenje ili godišnji odmor, no, zakon je vrlo jasan: pri registraciji moraju se platiti sva davanja – kazao nam je čelnik HUP-a Hrvoje Marušić, na molbu da prokomentira navodni trend među poduzetnicima o korištenju službenih jahti u privatne svrhe.

Marušić je istaknuo kako ne vjeruje da je ta pojava baš raširena u onoj mjeri u kojoj se o tomu govori.

- Lučka kapetanija neće izdati plovidbenu dozvolu ako nije plaćena registracija, a brod se može registrirati i za osobne potrebe tvrtke, što znači da onda zaposlenici mogu boraviti na njemu. Dakle, kad se sve plati, ne postoje nikakve prepreke. No, kad netko nije podmirio davanja, a koristi plovilo u druge svrhe, treba platiti kaznu jer je u prekršaju – kratko je zaključio Marušić za Slobodnu Dalmaciju .

Određeni broj vlasnika jahti, privatne brodove registrira za obavljanje gospodarske djelatnosti, odnosno za iznajmljivanje, čime se izbjegavaju plaćanje poreza i trošarina. Međutim, time se tvrtka i vlasnik izlažu velikom riziku od poreznog nadzora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:56