GRADONAČELNIK NA SUDU

Kerumu zbog svađe u svom restoranu prijeti kazna od 50 do 200 njemačkih maraka!?

 Jakov Prkić/CROPIX

SPLIT - Splitska je policija podnijela optužni prijedlog prekršajnom sudu protiv gradonačelnika Željka Keruma zbog incidenta početkom prosinca na Noći Zagvožđana u njegovom restoranu Sky. Tada je Kerum preuzeo posao redara i s fešte izbacio skupinu mladića koja je nepozvana ušla u Sky i tamo pravila nered.

Kako doznajemo, Keruma se tereti po članku 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, neslužbeno se u prijedlogu spominje njegovo vikanje na uljeze i odgurivanje nekih od njih kad nisu htjeli napustiti prostor. Tada je, kako smo neslužbeno saznali, u skupini koju je Kerum izbacio iz restorana bilo i nekoliko policajaca, no protiv njih nije podnesena nikakva prijava, pa ni pokrenut eventualni stegovni postupak jer nisu bili u službi.

Također, bez obzira što su očevici incidenta govorili da je na Kerumovoj strani u izgredu sudjelovalo i nekoliko njegovih prijatelja, splitski je gradonačelnik jedini zaradio prijavu.

Kako smo pisali kad se izgred dogodio, uz Keruma su tada bili predsjednik Hajduka Joško Svaguša, neizbježni Ivica Livaja i voditelj restorana Sky Damir Karaman. Oni su stajali pored šanka kad je skupina od pet-šest muškaraca ušla u restoran u kojem je Zagvožđane zabavljao Jole, i počeli galamiti i skakati na pjesme koje su dolazile s pozornice.

S obzirom da nisu imali pozivnice, očito ih je na feštu pustio netko od redara. Kad su pretjerali, Kerum ih je pokušao smiriti, no kako mu to nije uspjelo došlo je do naguravanja u kojem je gradonačelnik izgrednike potiskivao prema stepenicama, praćen Svagušom i Livajom.

Kako su nam ispričali svjedoci, sve je bilo praćeno galamom i psovkama, Kerum je vikao da mu nitko neće raditi nered na njegovome vlasništvu koje je "krvavo stekao". Razmirica se nastavila na katu niže, da bi na koncu redari uspjeli udaljiti skupinu.

Zbog incidenta tada policiji nije bila stigla nikakva prijava, a i sam Kerum - kao i ostali sudionici - negirali su da se bilo što dogodilo. Gradonačelnik je, odgovarajući na vijećničko pitanje o incidentu na sjednici Gradskog vijeća bio kazao samo kratko "Incidenta nije bilo".

No, kad su se o svemu raspisali mediji, reagirala je i policija, i nakon razgovora sa svjedocima i sudionicima podnijela optužni prijedlog.

Kako je poznato, na Noći Zagvožđana koja se tradicionalno održava u Splitu bilo je i drugih visokih gostiju, primjerice Splitsko-dalmatinski dožupani Luka Brčić i Visko Haladić, pa zapovjednik Hrvatske ratne mornarice admiral Ante Urlić, načelnik Zagvozda Miroslav Gaće, tamošnji župnik Jakov Cikojević...

Inače, članak 13. ZPPJRM-a za tuču, svađu, vikanje ili neki drugi oblik remećenja javnog reda i mira na javnome mjestu predviđa novčanu kaznu - još uvijek je izražena u njemačkim markama - između 50 i 200 DEM, odnosno 30 dana zatvora.

Keruma bi krajem mjeseca na istom prekršajnom sudu trebala očekivati i rasprava o kršenju javne nabave u davanju poslova obnove splitskih vrtića tvrtki Taho Keramika Ivice Livaje, kad njemu i gradu Splitu prijete znatno veće kazne - zatraženo je 200 tisuća kuna kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:36