MORSKA MRCINA

Kit od 20 metara kod Visa; Ribar: Bio je tako blizu da sam mu vidio čak i oko

Bila je prava bonaca, a kit je plivao mirno. Oko broda je kružio, a ni vala nije napravio. A potom je nestao, pričaju ondašnji ribari
 CROPIX

Kit dužine dvadesetak metara primjećen je jutros u viškom akvatoriju, 500 metara jugozapadno od Jabuke. Uočio ga je komiški kočar Bepi Mardešić koji se tu zatekao s brodom „Reful“.

- Velika mrcina izranjala je iz mora samo dvadesetak metara od moga broda - priča nam kočar svoje prvo iskustvo susreta s kitom.

- Lovili smo jastoge, prisjeća se Bepo, kada je odjednom kit tri puta uzastopno isplivao, a onda nestao u moru. Bio je tako blizu da sam mu vidio široka usta pa čak i oko.

Prizor je bio fascinantan. Iako smo mislili da je otišao, znatiželja nas je natjerala da ugasimo motor broda i pričekamo.

Taman smo sjeli marendati kada se kit ponovo pojavio. Krenuo je prema nama. E to je bio prizor! - prisjeća se ribar Mardešić.

- Ne mogu sa sigurnošću reći, nastavlja, o kojoj se vrsti kita točno radi, ali sigurno je jedno,brod „Reful „ je dug 11 metara, a kit je bio znatno duži, između 15 i 20 metara. Širok je sigurno 4 metra.. Nesvakidašnja scena na moru, kaže nam, ni njega ni drugog ribara koji se zatekao na brodu nimalo nije uplašila.

– Bila je prava bonaca, a kit je plivao mirno. Oko broda je kružio, a ni vala nije napravio. A potom je nestao. Dvojica ribara, u posljednjem su se trenutku sjetili da su kita zaboravili slikati.

– Izbliza smo vidjeli golemog kita , a nemamo sliku. Kad budemo pričali što nam se dogodilo, ljudi će kazat da smo ludi- promislio je ribar Mardešić, uhvatio u ruke mobitel, ali zabilježio tek kitov odlazak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:15