OKUPLJANJE

KLAUZURA KLUBA ZASTUPNIKA EUROPSKE PUČKE STRANKE Andrej Plenković se u Muenchenu sastaje s Angelom Merkel

Vjerojatno će se u Münchenu razgovarati o tome ima li hrvatski premijer ambicije preuzeti neku od odgovornih dužnosti unutar nove Europske komisije
Andrej Plenković i Angela Merkel (arhivska fotografija)
 Fabrizio Bensch / REUTERS

Premijer Andrej Plenković sudjelovat će u srijedu i četvrtak u Münchenu na klauzuri Kluba zastupnika Europske pučke stranke, na kojoj će biti i Angela Merkel, a razgovarat će se o tome tko će biti istaknuti kandidat pučana na sljedećim europskim izborima i najvjerojatniji budući predsjednik Europske komisije.

Plenković će održati govor “Hrvatska u Europi, uspješna priča”, a govorit će prije Manfreda Webera, predsjednika Kluba zastupnika koji je i najozbiljniji kandidat pučana na sljedećim izborima.

Prema svemu sudeći, Weber bi trebao biti najozbiljniji kandidat kojeg će EPP u studenom u Finskoj, na kongresu stranke, potvrditi za najviše mjesto u Europskom parlamentu, a ako pučani dobiju najviše glasova, i za šefa Komisije.

Na skupu će govoriti i njemačka kancelarka Angela Merkel, s kojom bi se i Plenković na marginama okupljanja trebao sastati, Joseph Daul, predsjednik Europske pučke stranke, te Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta, a već sama činjenica da se u “prvoj ligi” pučana našao i Plenković, pokazuje koliki ugled uživa u EPP-u.

U hrvatskoj javnosti bilo je spekulacija da će pučani upravo Plenkovića pogurati kao svog kandidata za čelno mjesto u Europskoj komisiji ako pobijede na izborima, ali to se sada ne čini vjerojatnim.

Kritike članica

Sve su oči uprte u Webera, čiji je hendikep, međutim, što je Nijemac, a utjecaj Njemačke unutar europskih institucija ionako je prejak, što često izaziva kritike ostaklih članica EPP-a. Međutim, kako Weber dolazi iz Bavarske, koja ima poseban status i unutar Njemačke i čvrste veze s Francuskom, u konačnici to ne bi trebao biti nepremostiv problem.

Weber je prije nekoliko dana bio u Zagrebu, na HDZ-ovu saboru, gdje su pučani poslali poruku da Hrvatska treba biti jedna od zemalja u kojoj će se afirmirati europska ideja i suprotstaviti se sve većem naletu populizma. Weber je, inače s Plenkovićem u vrlo dobrim odnosima.

Europski pučani, kako sada stoje stvari, najvjerojatnije će i pobijediti na europskim izborima, koji će se održati u svibnju sjedeće godine.

Do sada je bilo više kalkulacija o tome tko bi mogao biti njihov “istureni kandidat” za Komisiju, spominjali su se mnogi koji su i sada aktivni unutar Europske pučke stranke, ali je posljednjih dana Weber dobio najviše šansi. Podržava ga i stranački kolega Horst Seehofer, a u dobrim je odnosima i s moćnom Merkel.

Obitelj Pučana

Ima 46 godina, a u Europskom parlamentu je od 2004. godine.

Na bavarskim je izborima postao najmlađi parlamentarac, kada je imao samo 29 godina, a slovi za umjerenog političara.

Dobro je surađivao i s predstavnicima drugih stranaka koje nisu dio obitelji pučana, a u čestim diskusijama o budućnosti Europe podržavao je i mađarskog premijera Viktora Orbana te se suprotstavljao tome da Rusija ima još jači energetski utjecaj u Europi.

Sam Weber sudjelovao je i na skupu HDZ-a u Splitu, gdje je 2016. godine otvoreno podržao Plenkovića za šefa stranke.

“On je najbolji kandidat”, rekao je tada.

U ovom trenutku činjenica da Plenković sudjeluje na skupu na kojem su “najveći” iz EPP-a također je novi vjetar u leđa hrvatskom premijeru koji ima sve više problema i u vlastitoj stranci, neka vrsta jakog signala da čelni ljudi najjače europske političke obitelji čvrsto stoje iza politike koju vodi hrvatski premijer.

Pučani klauzuru organiziraju barem jedanput godišnje, a HDZ, iako su takvi prijedlozi postojali, to ne čini po uzoru na Europsku pučku stranku.

Iako još ima vremena da se odrede kandidati za sve visoke funkcije u budućoj Europskoj komisiji, razgovori na tu temu sada su intenzivirani, pa ćemo uskoro doznati je li aktualni hrvatski premijer Andrej Plenković među kandidatima o kojima se razmišlja za neko od potpredsjedničkih mjesta u Komisiji ili možda među onima za povjerenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:57