PLENKOVIĆ ILI PENAVA?

Kreće nova runda pregovora, ulozi nikad viši, nervoza nikad veća, priča se sada dodatno zakomplicirala!

Ulje na vatru u međuvremenu je dolio Plenkovićev dugogodišnji koalicijski partner Predrag Štromar

Plenković i Penava u Vukovaru 2019.

 Emica Elvedji/Cropix

Nakon vikenda i malog time-outa koji su si dali pregovarači HDZ-a i Domovinskog pokreta, sutra u Banskim dvorima počinje nova runda razgovora o sastavljanju parlamentarne većine i nove Vlade. Dakle, razgovora o smjeru kojim će naša zemlja koračati iduće četiri godine.

Ulozi ne mogu biti viši, kao i nervoza koja vlada u vodstvu tih dviju stranaka.

Od prošle pregovaračke seanse - za koju nam izvori iz DP-a tvrde da nije bila bogzna što ("Neću vam lagati, pregovori s dužnosnicima HDZ-a nisu daleko odmaknuli") - zaredalo se nekoliko vrlo zanimljivih događaja koji su, kako se čini, dodatno otežali ionako komplicirane pozicije pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Osim što je postalo jasnije nego ikada kako bi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao "sto Amerika" samo da novu Vladu ne mora sastavljati s Ivanom Penavom i taj dogovor s bivšim stranačkim neprijateljem platiti "nogiranjem" Milorada Pupovca iz svoje koalicijske kompozicije, ulje na vatru u međuvremenu je dolio Plenkovićev dugogodišnji koalicijski partner, zastupnik HNS-a Predrag Štromar, koji je u petak - dan nakon što su svi zastupnici nacionalnih manjina stali uz SDSS i zajedno se javno obvezali da će njih osmero podržati HDZ-ov prijedlog da se za predsjednika Sabora još jednom izabere Gordan Jandroković - rekao kako njegova stranka neće sudjelovati u parlamentarnoj većini u kojoj ne bi bile sve nacionalne manjine (dakle, i troje zastupnika SDSS-a).

Na tako sročenu poruku čelnici Domovinskog pokreta reagirali su vrlo žestoko ("Sad smo odjednom doživjeli da i Štromar ima mišljenje o nečemu, ali ako je netko mislio da ćemo progutati to kao njegovu izjavu, onda se prevario. Mi jako dobro znamo čitati i znamo čija je to poruka") jer su je pročitali kao Plenkovićevu poruku da protiv sebe nemaju samo tri zastupnika SDSS-a i pet zastupnika drugih nacionalnih manjina, nego čvrsti blok koji broji čak 11 zastupnika (HNS, HSLS i svi zastupnici manjina).

- Nećemo odstupiti od svojeg stava, SDSS ne može biti dio nove Vlade. Ta pozicija Domovinskog pokreta jasna je, valjda, svima osim Andreju Plenkoviću! Sto posto stojimo iza svojih riječi. Garantiram vam da svi u Domovinskom pokretu tako dišemo, od prvog do zadnjeg - rekao nam je izvor iz DP-a komentirajući situaciju koja vlada uoči novog kruga pregovora s HDZ-om.

Na koncu je dodatne žetone na pokeraški stol bacio i DP-ov partner Željko Lacković, koji je svim zastupnicima nacionalnih manjina uputio jasnu poruku što bi im se moglo dogoditi ako se ne odreknu SDSS-a ("Ukazuje se nužnim ograničiti utjecaj zastupnika nacionalnih manjina prilikom izglasavanja Vlade i usvajanja državnog proračuna, a sve kako bi volja većine birača imala odražaj i na politički sastav budućih vlada").

Ovako zamršen politički čvor bit će nemoguće raspetljati ako jedna od pregovaračkih strana debelo ne popusti.

Hoće li se Plenković odreći Pupovca ili Penava vlastitih principa?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:10