BRDO KRENULO PREMA KUĆAMA

KLIZIŠTE SADA PRIJETI I MJESTU NADOMAK PETRINJE Gradonačelnik: Pozivam građane da blokiraju sve ceste dok se ne riješi problem koji je uzrok ovome!

 
 Nenad Radošević / Facebook

PETRINJA - Članovi Stožera Civile zaštite Grada Petrinje predvođeni gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem i pročelnikom područnog ureda državne uprave za zaštitu i spašavanje Sisak Željkom Prpićem, obišli su u petak klizište u Prnjavoru Čuntićkom, mjestu na Banovini, nadmak Petrinje.

Gradonačelnik Dumbović ustvrdio je kako ovdje „imamo problem koji može biti sličan onome u Kostajnici. Vidimo da je u Prnjavoru cijelo brdo krenulo prema desetak kuća. Ljudi koji u njima stanuju noćas nisu spavali, osjetili su tutnjavu i vide nove pukotine“, rekao je Dumbović.

Naglasio je kako će kao gradonačelnik i saborski zastupnik tražiti da se Vlada i Sabor uključe u rješavanje ovog problema. Upozorio je na nekontroliranu sječu šuma na prostoru Banovine.

„Sječa, zapravo krčenje šuma, devastira prostor. Odvukli su sa Zrinske, Hrastovačke i Trgovske gore milijune kubika drvne mase, osakatili su prirodu, ostavili iza sebe pustoš. I sada se pojavljuju odroni, klizišta… Ono što se dogodilo u Hrvatskoj Kostajnici, pitanje je je li se nekontrolirano tamo sjekla šuma. Pitam, tko dopušta čistu sječu šuma, tu devastaciju prostora, na to pitanje bi trebale odgovoriti Hrvatske šume i Hrvatska vlada. Siguran da u toj mletačkoj sječi šuma ima kriminala, rekao je Dumbović i najavio:

- Ja ću pozvati na građanski neposluh i blokadu cesta svima onima koji ovdje tako drastično sijeku šume i odvoze drvnu masu i basnoslovno zarađuju, a nama ostavljaju ovakve probleme, rekao je petrinjski gradonačelnik Dumbović na mjestu klizišta kod Petrinje.

Iz Hrvatskih šuma su reagirali na Dumbovićev istup tvrdnjom da oni ne gospodare područjem na kojem se pojavilo klizište.

- U blizini istog klizišta nije vršena sječa od strane Šumarija Petrinja, a na udaljenosti od najmanje 500 m nema ni jednog odjela kojim gospodare HŠ, UŠP, Šumarija Petrinja, navode u Hrvatskim šumama.

Kao dokaz su nam poslali i kartu na kojoj je naznačena lokacija klizišta.

- Svijetlozelenom bojom označeni su Odjeli kojima gospodare HŠ. Kao što se vidi iz priložene karte naši odjeli nisu niti blizu navedenog klizišta. Upravo kao stručnjaci iz područja šumarstva i više smo nego svjesni općekorisnih važnosti šume, posebno kada su u pitanju tereni velikog nagiba i potencijalna klizišta te gospodarenje šumama vršimo s velikom pažnjom. Naši djelatnici koji žive i rade na području grada Petrinje i okolnih naselja također su zabrinuti za novonastalu situaciju te su na raspolaganju za svaku eventualnu pomoć koju možemo pružiti u ovoj kriznoj situaciji, naveli su još iz Hrvatskih šuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:05