TREĆA POLITIČKA SNAGA

KLJUČNO LJETO MIRELE HOLY ‘Ljudi nas vole, sad još samo moramo izgraditi stranku’

Nekad je u SDP-u bila nepoželjna, a sad bi koalicijom mogla spasiti bivšu stranku
 Marko Todorov / CROPIX

SDP i Zoran Milanović, kako pokazuju posljednji rezultati Crobarometra za lipanj, nikad nisu imali lošiji rezultat. Ta stranka dobila je potporu od samo 17,4 posto, dok se Milanović s 18 posto prometnuo u najnepopularnijeg političara. S druge strane, bivša SDP-ovka i ministrica Mirela Holy i njen ORaH već nekoliko mjeseci bilježe konstantan rast. Trenutačno su s 13,8 posto potpore treća politička opcija, a sama Holy sa 67 posto druga je na listi popularnosti, odmah iza predsjednika Ive Jospovića.

A kakvu ulogu Mirela Holy i njen ORaH koji je u nastajanju doista mogu odigrati na političkoj sceni bez obzira na dobre rezultate anketa? I može li njihova potencijalna suradnja s SDP-om pomoći Milanovićevoj stranci? Prema zadnjem Crobarometru, može se isčitati da je došlo do preokreta i da je koalicijski potencijal sada na strani HDZ-a.

Desna opcija trenutačno ima potporu 32,5, a pridoda li im se i potpora Savezu za Hrvatsku od 6,4 posto, ukupno imaju 38,9 posto. Lijeva opcija zajedno s ORaH-om imala bi 36,8, no prema sadašnjim rezultatima, ne mogu više računati na Laburiste koji ne prelaze prag. Osim toga, Holy tek treba izgraditi stranku, a tu je i problem financija.

Pitanje je i kako bi se na sadašnju popularnost ORaH-a odrazila njihova potencijalna suradnja s SDP-om. Naime, neki vjeruju da bi ORaH-u u tom slučaju pao rejting jer ga i podržava upravo velik dio onih koji su nezadovoljni politikom Zorana Milanovića. Predsjednica ORaH-a Mirela Holy sretna je zbog zadnjih rezultata i kaže kako se “nada da će dobro raditi i opravdati to povjerenje”. No, ističe i da je ipak pomalo plaši taj brzi rast.

- Mi smo mala stranka, postojimo samo pet, šest mjeseci i čeka nas ozbiljan posao. Trebamo izgraditi stranačku infrastrukturu, prezentirati ljude i poraditi na njihovoj ‘vidljivosti’. Tijekom ljeta predstavit ćemo sektorske politike - najavila je planove Holy.

Smatra da su lošem rejtingu njene bivše stranke i premijera pridonijela i posljednja događanja u Vladi - izbacivanje Slavka Linića iz stranke te smjena ministara Rajka Ostojića i Željka Jovanovića.

- Ako dolaze novi ministri i iznose potpuno suprotne stavove od onih iz Plana 21, poput ministra Vedrana Mornara o građanskom odgoju, onda nemamo o čemu pričati. On nije došao da bi provodio svoja načela, nego plan Vlade. Mislim da je tu premijer morao žestoko reagirati, a nije. To govori da on ne upravlja procesima. Zoran je premijer i njegova je odgovornost što se Plan 21 ne provodi. Mogao je kontrolirati rad ministara i upravljati njihovim radom da se realizira zacrtani plan i program. Ovako se dopušta da svatko radi što hoće. Ne možete imati program, a onda odustati od većine stvari i ponašati se kao da je to normalno - komentirala je Holy. Kaže da ako Vlada želi napraviti nešto dobro za državu, da je to u njenim rukama.

- Vlada možda nije mogla utjecati na mnoge stvari, ali je mogla provesti reformu javne uprave. To se već trebalo odraditi i još se može odraditi. Ne postoji alibi zašto se to ne bi učinilo. Kad bi se to napravilo, za Vladu bi se moglo reći da je uspješna, ali sumnjam da će biti nešto od toga - ističe predsjednica ORaH-a.

Za sada ne želi kalkulirati o potencijalnoj suradnji s bilo kojom opcijom, bez obzira na rezultate anketa koje je stavljaju u prilično povoljnu situaciju.

- Istraživanja su jedno, pitanje je kako će biti na izborima - oprezna je Holy koja ipak ističe da suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir. Kad je u pitanju SDP, ni to u ovom trenutku, kaže, nije prihvatljivo i bilo bi moguće tek kada bi stranka napravila zaokret.

- Problem je to što se SDP ne drži svog programa. Nisu vjerodostojni i ideološki su neuvjerljivi. A dok je tako, nije moguća suradnja. Nadam se da će se SDP sabrati - kaže Holy koja je u nekoliko ranijih intervjua izjavila i kako suradnja s SDP-om nije moguća sve dok mu je na čelu Zoran Milanović. Što bi bilo ako bi se Milanović promijenio?

- Nema tu nikakve osobne razine. Ali, teško da će se čovjek koji ima 48 godina promijeniti u tako kratkom roku. Sada jedino može poduzeti to da Vlada radi po Planu 21. No, nekako ne vjerujem u taj scenarij. Ono što mene brine je to što se sada svi bave kalkulacijama kako se zadržati na vlasti, a ne time da se popravi stanje u državi - kaže Holy i dodaje kako ipak nije korektno za sve probleme okriviti Milanovića.

- Ni Milanović se ne bi tako ponašao da mu to stranka nije dozvolila - istaknula je Holy koja je s premijerom zadnji put razgovarala u siječnju.

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ Popularnošću su nadrasli mogućnosti

Ni četiri posto - to je danas razlika između SDP-a, jedne od dvije stožerne hrvatske stranke, i tek posađenog OraHa Mirele Holy. Brzina kojom jedna pada, a druga raste sluti da bi uskoro mogle biti rame uz rame. S tek prohodalom bebicom neki već kuju velike planove. Špekuliraju da bi trebala supstituirati SDP i postati ključna stranka hrvatske ljevice. Nad rezultatima od kojih bi se svakome zavrtjelo u glavi Holy nimalo ne likuje. Prije bi se reklo da se nabujale popularnosti iskreno boji. Što je dimenzionira kao realnu i ozbiljnu osobu.

Svjesna je da njen uspjeh, prvo, velikim dijelom dolazi od SDP-ova neuspjeha. Prema njenoj se stranci kreću kolone izbjeglica iz Milanovićevom vlašću spaljene socijaldemokracije. Drugo, nema ništa zaraznije od uspjeha. Sada rast njenog rejtinga sam sebe hrani. Rađanje njene zvijezde pretvorilo je laburiste u zvijezdu padalicu. Možda je tek na trećem mjestu politička prihvaćenost pokretačice OraHa. Koja djeluje drugačije od najvećeg dijela političke elite. To je ključ njene privlačnosti. Za akceptiranje političkog sadržaja ipak treba više vremena.

Dobro je da Mirela Holy zadrži zrno skepse nad postignutim rezultatima. Ona najbolje zna da stranka kadrovski i infrastrukturno teško može podnijeti teret očekivanja koja se uz nju sada vežu. Ta su očekivanja tako visoka i objektivno nerealna da OraH mogu pretvoriti u još jednu balon-stranku. Koja će se munjevito napumpati, ali se jednako tako brzo može i ispuhati. Zato Holy ima težak zadatak: učiniti stranku sposobnom da drži korak s vlastitim vrtoglavo rastućim rejtingom. OraH je trenutno svojom popularnošću nadrastao svoje mogućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:20