NEMA LABAVO

Klub Ritz pokazao novi sigurnosni sustav: ‘Ovako nešto nema ni Ravnateljstvo policije‘

‘Ako neka djevojka ima metalni nakit, jasno da neće morati to skidati. Sustav je vrlo precizan i pokazuje što je, a što nije opasno‘

Detektor metala u Ritzu

 Ronald Gorsic/Cropix

Dva tjedna nakon krvavog ubojstva Tomislava Sablje, zagrebački noćni klub Ritz ove će subote ponovno otvoriti svoja vrata. No, čini se da je stravičan zločin vlasnike naučio lekciju koju nisu očekivali jer, kažu, u osam godina poslovanja ovog kluba nedaleko Cibone, gotovo u samom centru Zagreba, nisu imali nikakvih incidentnih situacija ni problema.

Stoga su proteklih desetak dana intenzivno radili na povećanju sigurnosnih sustava te su ih odlučili predstaviti medijima. Tvrde kako je Ritz zahvaljujući novoj sigurnosnoj tehnologiji najsigurniji klub u Hrvatskoj, koji se svojim sigurnosnim kapacitetima može mjeriti s američkim zračnim lukama, te je potpuno nemoguće da netko u klub unese bilo kakvo oružje pogodno za nanošenje ozljeda ili, kao u slučaju Sablje, vatreno oružje.

Medije su, uoči otvaranja kluba koji je, doznajemo, već rasprodan za program Babylon u subotu, pozvali kako bi nam demonstrirali tehnologiju kojoj je cilj onemogućiti ikoga zle namjere da uđe u klub i počini zločin kakav se dogodio prije dva tjedna.

image

Detektor metala u Ritzu

Ronald Gorsic/Cropix

Podsjetimo, 22. travnja, nešto prije pet sati ujutro došlo je do obračuna u kojem su sudjelovali Sabljo, povezan sa saznanjima u policijskoj akciji TEBRA, a u naguravanju se pištolja domogao zaštitar kluba Kristijan Knego (37) koji je u Sablju iz neposredne blizine ispalio više hitaca. Drugookrivljeni je suspendirani policajac, 26-godišnji Dorian Mraković, koji je u klubu navodno redario ‘na crno‘, a koji je navodno pomogao Knegi da se domogne pištolja.

Pravna zastupnica kluba, Ines Margetić, i suvlasnik, Sandi Hadžić Pego, u petak su rekli kako su zgroženi događajem koji je obilježio njihov klub.

- Ovo je mjesto na kojem već osam godina širimo pozitivnu energiju. Dolaze nam mladi, pripadnici takozvane Z generacije, milenijalci, poduzetnici, nikada nije bilo problema. Smeta nam što su nam mediji stavili epitet ‘narodnjački klub‘ jer mi to nismo. Do kasnih sati ovdje se sluša strana glazba, pratimo svjetske standarde, eventualno se u ranim satima može začuti folk trap koji je popularan među mlađom publikom, ali mi nismo narodnjački klub – decidirano će Pego.

image

Sandi Hadžić i Ines Margetić

Ronald Gorsic/Cropix

Nakon incidenta, odlučili su kupiti detektorska vrata koja su vrlo sofisticirana, kao i dva štapna detektora metala Garret koji oružje i metal prepoznaju s 24 centimetra, tako da se ‘ne ulazi u intimni prostor posjetitelja, ali sigurnost je zajamčena‘. Svaki gost kod kojeg se pronađe nešto sumnjivo morat će diskretno biti pregledan sa strane, ali cilj je uprave kluba da protočnost gostiju i njihov provod bude bez ikakvih neugodnosti, a da ipak klub bude siguran kako se krvavi zločini neće ponoviti.

- Primjerice, ako neka djevojka ima metalni nakit ili naušnice, jasno je da neće morati sve to skidati, isto kao ni muškarac koji nosi metalni sat na zapešću. Sustav je vrlo precizan i pokazuje što jest, a što nije opasno. Ali, ako vidimo da je nešto sumnjivo, sve će morati izvaditi iz torbica, torbi, ruksaka... Sigurnost nam mora biti na prvom mjestu, to nam je ovaj slučaj pokazao - kazali su u Ritzu.

Na izravno pitanje novinara Jutarnjeg, koji je konstatirao kako su se u tom trenutku u klubu nalazila tri pripadnika policije, hoće li biti moguće da policajac van dužnosti ili osoba s dozvolom za nošenje oružja uđu u klub, u klubu odgovaraju odlučno – ne.

Jedino ako se radi o policajcu koji se legitimirao ili provodi raciju, po zakonu ih moramo pustiti. Ali, inače, nitko s oružjem ne smije u klub – jasno nam kažu Ines Margetić i Sandi Hodžić Pego.

image

Detektor metala u Ritzu

Ronald Gorsic/Cropix

Odvjetnica Margetić smatra kako se ovdje radi o situacijskom deliktu. No, baš kako se ti delikti ne bi ponovili odlučili su uvesti mjere sigurnosti kakve, tvrde, nema nitko u Hrvatskoj.

- Naša detektorska vrata imaju 33 točke fokusa, što znači da mogu otkriti prisustvo skrivenog metala od lubanje do stopala. Zanimljivo je da ne postoji uređaj za onemogućavanje skeniranja, takozvani ‘jammer‘, jer vrata skeniraju osobu s obje strane, odnosno s obje strane imaju i odašiljač i prijamnik. Također, detektorski štapovi vrlo su precizni. Nedavno sam bila u Ravnateljstvu policije, čak ni oni nemaju ovako suvremen sustav – ističe.

Postavlja se pitanje suspendiranog policajca Mrakovića koji je ‘redario na crno‘, no u klubu, čini se, odgovornost prebacuju na tvrtku Bilić Erić Security.

- Mi zaštitarima ne nalažemo što i kako da rade. Oni imaju svoja znanja i ovlasti, a mi s njima imamo dugogodišnju suradnju i vjerujemo im. Uvjeravamo vas da u našem klubu nitko ne radi ‘na crno‘ - kazali su na pitanje novinara Jutarnjeg. Ističu kako se tijekom noćnih sati u klubu vikendom prosječno nalazi desetak zaštitara, od čega su najmanje dvojica ili trojica na ulazu dok ostali ‘patroliraju‘ prostorom koji može primiti i do šest stotina osoba.

image

Sandi Hadžić i Ines Margetić

Ronald Gorsic/Cropix

Pitamo ih kako je dosad izgledala sigurnosna procedura, prije uvođenja novih sigurnosnih mjera.

Uvijek smo imali zaštitare, na ulazu je trebalo proći sigurnosni pregled te pokazati osobnu iskaznicu jer u klub ne može ući nitko mlađi od 21 godinu. No, sada će kontrola biti mnogo stroža. Godinama gradimo reputaciju, naši osjetitelji znaju da se ovdje trudimo ponuditi zabavu po uzoru na ponajbolje svjetske noćne klubove, raditi na promociji clubbing kulture... - kažu.

Koliko je poznato, nakon Sabljinog ubojstva zabilježena su najmanje tri sigurnosna incidenta koji se dovode u vezu s ubojstvom Sablje: dvije lažne dojave o bombi u klubu BBS i jedan palež automobila. Pitamo u Ritzu pribojavaju li se takvog scenarija i ove subote. Dođe li do dojave o bombi, klub će morati biti evakuiran, doći će službenici Protueksplozijskog odjela, policijski psi sve će pročešljati...

- Ne vidimo zašto jer mi ni na koji način nismo povezani s ovim slučajem, Ti gosti su došli iz drugog kluba. Nema razloga zašto bi nama netko htio napakostiti. Ipak, odlučili smo uvesti ovaj novi sustav jer nam je sigurnost najvažnija - kažu.

image

Ručni detektor metala Garret

Ronald Gorsic/Cropix

Postavlja se pitanje, na kraju, koliko je koštao taj, najsuvremeniji sustav koji je, prema riječima Ritza, bolji i sigurniji i od onog u Ravnateljstvu policije Republike Hrvatske.

- Šest tisuća eura - kažu nam.

Zna li se da je sa zakupom stola od 100 do 300 eura za noć Ritz zapravo među pristupačnijim noćnim klubovima u Zagrebu, postavlja se pitanje je li to cijena ljudskog života?

- Ali, mi do sada doista nismo imali baš nikakvi incidenata tako da nismo imali niti potrebe za ovako naprednim sustavom. No, sada je svima jasno da je to potrebno. Nadam se da će i drugi klubovi uvidjeti kako je to minimalno ulaganje i da ćemo na taj način poslati poruku kako je sigurnost najvažnija. Naši će se gosti i dalje osjećati dobro, trudit ćemo se da se sve provjere odrađuju maksimalno disketno i bez izazivanja ikakve nelagode, ali učinili smo sve što smo mogli da se događaj poput tog ubojstva više nikada ne ponovi u našem klubu - zaključuju. Dodaju kako je činjenica da se razina sigurnosti u hrvatskim noćnim klubovima mora podići, ali i da dvadeset posto gostiju Ritza čine stranci, turisti, koji znaju da je to mjesto dobre i sigurne zabave.

image

Sandi Hadžić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Noćni klub Ritz

Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:54