OSUDILI ISTUP

Koalicija 'Hrvatsko zajedništvo' kaže da Željko Komšić želi Hrvate pretvoriti u manjinu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.08.2018. u 22:36

Sarajevo, 041010.
Press konferencija, clan Predsjednistva iz Hrvatskog naroda Zeljko Komsic.
Foto: Dado Ruvic / CROPIX
Dado Ruvić / CROPIX

Željko Komšić

Koalicija Hrvatsko zajedništvo koju za predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini predvodi HDZ 1990. osudila je istup probošnjačkog političara hrvatskih korijena Željka Komšića zbog zauzimanja za ukidanje konstitutivnosti Hrvata, Srba i Bošnjaka rekavši kako je to pokušaj pretvaranja Hrvata u nacionalnu manjinu.

Navodeći u priopćenju upućenom u utorak kako je Komšićeva inicijativa motivirana time da se pokuša prikupiti veći broj glasova birača Bošnjaka za sljedeće izbore, Hrvatsko zajedništvo navodi kako takva politika neće proći.

"Znamo mi kako je tvoja politika svesti hrvatski narod na nacionalnu manjinu, a onda mu oduzimati sva prava kako biste ga ti i tebi slični obespravljenoga raselili diljem svijeta, a građansku BiH, ovu bogomdanu bogatu zemlju, podjarmili pod svoju vlast", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako Komšić u utrci za hrvatskog člana predsjedništva ne može računati na glasove hrvatskoga biračkoga tijela. Pozvali su druge stranke Hrvata da se zajednički odupru Komšićevim pokušajima majorizacije Hrvata.

"Mi iz Hrvatskoga zajedništva pozivamo i sve druge hrvatske stranke da podvuku crtu ispod koje se ne smije ići i da se ovakvoj politici za koju se Komšić zalaže pokaže crveni karton! U njegovoj građanskoj BiH nas ne bi bilo", dodaje se u priopćenju.

Pozvali su i bošnjačke sugrađane da biraju svoga člana državnog predsjedništva. "Dopustite nama između sebe odigrati utakmicu, pa tko bude bolji na terenu, neka časno zasluži pobjedu", dodaje se u priopćenju.

Komšić je u ponedjeljak pozvao "probosanske stranke" da u približavanju Europskoj uniji odbace, kako je naveo, nadiđeni koncept konstitutivnosti naroda i snažnije se angažiraju na uspostavi građanskog načela jedan čovjek jedan glas.

Bošnjačke i samozvane građanske a zapravo većinski bošnjačke stranke, koje predstavljaju najbrojniji narod u BiH, se zauzimaju za građanski koncept koji implicira načelo jedan čovjek jedan glas koji bi doveo do majorizacije malobrojnijih naroda.

Komšić je od 2006. do 2014. u dva mandata bio hrvatski član Predsjedništva BiH izabran glasovima Bošnjaka, a i na narednim izborima u listopadu se kandidirao za hrvatskog člana predsjedništva.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo