NOVI ŠEF DRŽAVE

KOGA SVE MILANOVIĆ ŽELI DOVESTI NA PANTOVČAK U SAVJETNIČKI TIM O nekim imenima već se dulje vrijeme priča, neka su nova: 'Laska mi poziv predsjednika'

 Marko Todorov / CROPIX

U savjetničkom timu novog predsjednika Republike Zorana Milanovića mogao bi se naći dr. Julije Domac, predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija, ujedno i ravnatelj REGEA-e te član Upravnog odbora Sporazuma gradonačelnika. Prema informacijama Jutarnjeg lista, Milanović bi rado vidio Domca u svom timu kao savjetnika za energetiku i klimu. S njim su otvoreni razgovori, ali još nije postignut nikakav dogovor.

- Laska poziv predsjednika Republike, ali ne mogu ništa komentirati - rekao je Domac koji je poznat kao snažni zagovaratelj energetske tranzicije, povećanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Od 2008. godine Domac je ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske. Uz to, krajem prošle godine treći je put izabran na čelo FEDARENE-a, udruženja utemeljenog 1990. godine od šest europskih regija. Julije Domac istaknuo se na čelu udruženja jačanjem njegova utjecaja na definiranje europske energetske politike. FEDARENE sudjeluje u gotovo svim važnijim inicijativama EU na ovom području. U posljednjih šest godina udruženje je dobilo 28 novih članova, otvoren je i poseban ogranak za europske otoke te provedeno 16 projekata vrijednih više od dva milijuna eura.

Kao savjetnik za nacionalnu sigurnost i dalje se spominje bivši čelnik SOA-e Dragan Lozančić koji je sada savjetnik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Na dužnosti savjetnika za branitelje mogao bi se naći umirovljeni general Marijan Mareković koji je u mandatu dosadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bio predsjednik Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja. Mareković je bio zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi, zamjenik načelnika Glavnog stožera, pomoćnik ministra obrane, zapovjednik kopnene vojske i glavni inspektor obrane u MORH-u. Bio je jedan od zapovjednika u operacijama Bljesak i Oluja.

Novi predsjednik države Milanović još nije završio razgovore sa svim potencijalnim savjetnicima, a kako doznajemo, nije ni definirano koliko će ukupno imati savjetnika i za koja sve područja. Iz njemu bliskih krugova može se čuti da će tek nakon preuzimanja i obnašanja dužnosti vidjeti koliko će mu savjetnika biti potrebno i za koja sve područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:16