NAJVEĆE HRVATSKE AFERE

Koji je značaj kojih afera

Gotovo se anatomski može prikazati politički najznačajnija struktura korupcijskih procesa
Koprivnica, 210110.Uskok je pokrenuo istragu protiv Damira Polanceca. Zvonko Beljo vlasnik krizevacke tvrtke Gradec preko koje je Podravka oprala deset milijuna kuna izravno tereti Damira Polanceca za krivicno djelo.Na slici: Damir Polancec daje izjavu za novinare ispred obiteljske kuce u Oruzanskoj ulici u Koprivnici.Foto: Nikola Wolf / Cropix
 Nikola Wolf / CROPIX

Najvažnije afere koje su potresale Hrvatsku odlučili smo predstaviti kronološki, i to prema njihovu izbijanju u javnosti, a ne prema tome kada su se stvarno dogodile: stoga je, primjerice, slučaj riječke tržnice zauzeo mjesto na kraju ovog podlistka (iako se u stvarnosti događao još devedesetih godina), dok se afera Maestro nalazi na samom početku top liste korupcijskih hrvatskih skandala.

Iznimku u kronološkom kriteriju prikazivanja najznačajnijih ili najkarakterističnijih primjera korupcije u Hrvatskoj učinili smo samo kada je riječ o Podravci i INI.

Podravka i INA, slučajevi koji su očigledno povezani, ovoga trenutka tresu hrvatsku političku scenu i hrvatsku javnost.

No, uhićenje bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i aktualnost afere Podravka nisu jedini razlozi zbog kojih se inventura recentne korupcije u Hrvatskoj mora otvoriti s ta dva skandala.

Podravka i INA, kao mjesta posebne ekonomske i društvene moći, važni su zbog toga što ukazuju na nelegalno ili neformalno donošenje odluka na najvišim razinama, s mogućim dugoročnim teškim posljedicama.

Radi se, dakle, o slučajevima koji bi mogli gotovo anatomski prikazati politički najznačajniju strukturu korupcijskih procesa u našoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 18:05