TRAGOVIMA UMJETNINA

Kolekcionar iz Beča zna kako je Bukovčeva 'Mala Markiza’ završila kod Ive Sanadera

Šestorica galerista kupili su ‘Malu Markizu’ u Pragu 2002. za 10.700 eura. Sad kažu ‘nisam bio tamo'

ZAGREB - Za pet slika za kojima je raspisana MUP tjeralica znanim kao “Sanaderovi Bukovci” , osim što se ne zna gdje su nestali, nije do sad ni rekonstruirano kako i od koga ih je bivši premijer kupio. Sastavljenjem ove slagalice bave se i istražitelji Uskoka koji su razgovarali zadnjih mjeseci s nekim zagrebačkim galeristima tražeći informacije. Jutarnji je, pak, na svoju ruku, krenuo u istragu porijekla slika putem starih knjiga i kataloga izložbi...

Šestorka na aukciji

Ta je slika kupljena na aukciji Meissner u Pragu 2002. , a kupili su je šestorica hrvatskih galerista iz Zagreba, Beča i Bruggesa. Katalog iz 2002. koji ima Jutarnji list pokazuje da je Mala markiza na istoj aukciji prodana za 330 000 kruna, oko 10,7 tisuća eura (uz to ide i dodatni postotak za aukciju) . Kada smo nazvali galeriste koji su tamo bili među njima je nastala panika.“Nemam pojma! Nisam bio tamo!”, rekao je jedan od njih.

‘Ja je nisam prodao’

Nešto hrabriji bio je Damir Grubić vlasnik galerije Grubić. “Istina je da smo kupili sliku u Pragu, ali ne znam tko je od nas sliku prodao Sanaderu, ja sigurno nisam ”, kazao je Grubić. Kroz razgovor s galeristima saznajemo da je formalno sliku Mala Markiza kupio kolekcionar Darko Laub koji živi u Beču.

“Slika je sigurno nakon aukcije bila kod Lauba jer on živi u Beču pa je to bilo jednostavnije jer nije morala preko granice”, kaže jedan galerist.

Boje se javno pričati

Darka Lauba nismo pronašli, ali saznajemo da je riječ o kolekcionaru i vlasniku tvornice papira u Beču koji cijeni Bukovca. Laub bi istražiteljima Uskoka morao otkriti tko je od njega uzeo sliku “Mala markiza” i preprodao premijeru , te kako je prešla granicu. U čitavoj priči možda i nema ništa nelegalno, ali simptomatičan je strah sudionika kupnje u Pragu da o tome javno pričaju. I Ivo Jerić, vlasnik galerije Kaptol, nijekao je povezanost sa Sanaderom i slikama te da Malu markizu nije imao u rukama.

Sanader slike kupovao od dubrovačkih obitelji

Još dvije slike iz Sanaderove kolekcije bile su nekoć u Pragu. Slika Šuma iz Fontainbleaua iz 1886. bila je vlasništvo Bukovčeve kćeri Marije Hodek Bukovac, pijanistice. Kako pokazuju stari katalozi, slika je još 1968. godine bila vlasništvo Bukovčeve kćeri i bila je u Pragu gdje je ona tada živjela.

Vratila se u Cavtat

Također i treća slika - skica s tjeralice “Zavist ubija pravednost” iz 1921. godine bila je nekoć vlasništvo kćeri Marije i još je 1968. bila kod nje u Pragu. Ista priča je i sa slikom “Opravljanje mreža” iz 1920. godine .

Međutim, kasnijih godina života Marija Houdek Bukovac vratila se u Cavtat i slike koje joj je otac ostavio došle su s njom. U Cavtatu je Marija živjela sa sestrom Ivankom u kući koja je kasnije prodana veleposlaniku Montgomeryu, a koja nije Bukovčeva rodna kuća.

Cijena 7000 DEM

Prema pričama Bukovčeve tri kćeri su za života u Cavtatu prodale mnoge slike svoga oca. Mnoge Marijine slike navodno su prodane obiteljima s područja Cavtata i Dubrovnika kasnih 70 - ih i 80-ih godina. Poznato je da je sliku “Opravljanje mreže” bivši premijer doista i kupio od obitelji Pešel iz Dubrovnika za 7 tisuća DEM.

Izgubljeni rad

Vrlo je moguće je i da su druge dvije slike koje su bile vlasništvo Bukovčeve kćeri Marije na sličan način došle do premijera. Druga je priča slika “Portret gospođe Monnier”, koja se smatrala izgubljenim radom i koja je nastala 1883. u Parizu.

Moguće je i da je ta slika došla do Sanadera putem aukcija i to u Parizu. Ili je bila predmet razmjene kolekcinara “ispod stola”.

‘Sanader se smijao: Ne trebam račun’

Galerist Ivo Jerić nam je rekao da je Sanaderu prodavao znatno jeftinije slike koje su se koristile za poklone gostima RH. “ Kupovali su slike za goste u vrijednosti do najviše 3 tisuće kuna, autora poput Pulitike, Nives Kavurić”, kaže Jerić. Priča se kažemo Jeriću da su te slike kupovane bez računa. “Kad bi krenuo pisati račun, oni bi se smijali...’Ne treba nama račun to je za poklon’ rekao bi mi Sanader i pratnja”, priznaje nam Jerić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:07